Ekonomi

“Ücretlerdeki artış, döviz kurunu da yükseltecek mi?” sorusuna ünlü ekonomist Emre Alkin’den yanıt

Ücretlerdeki artışın döviz kurunu yükselteceği şeklindeki görüşler gerçeği yansıtıyor mu, özellikle asgari ücrete yapılan zammın ardından kurda bir patlama yaşanır mı? İşte bu soruyu Prof. Dr. Emre Alkin yanıtladı.Emre Alkin yorumda bulundu

Asgari ücrete geçtiğimiz gün yapılan zammın ardından bazı çevrelerde, bunun döviz kurunu da artıracağı ve asgari ücretin, ihracatta rekabet gücünü korumak amacıyla yeniden 350 doların altına çekileceği şeklindeki görüşler hakkında ünlü ekonomist Prof Dr. Emre Alkin yorumda bulundu.

 

Hükümetin para politikaları ya da döviz kurunu asgari ücretin artışına göre ayarlamadığını vurgulayan Alkin, “Bizim adımlarımızın neticisinde risk unsurları arttığı için TL değer kaybediyor. Kurdaki hareketlilik asgari ücretle açıklanamaz” diye  konuştu.

 

Dövizin, enflasyonu daha da artırmamak için zaten baskı altında tutulduğunu söyleyen Alkin şöyle devam etti:

“Zaten dövizin yükselmeye başlaması, enflasyonun da yükselmesine neden olur. O yüzden hükümetimiz şu an baz etkisiyle beraber seçimler öncesi enflasyonu yüzde 50’ye düşürmeye çalışıyor. Seçimler sonrasında tekrar yüksek bir enflasyona girebiliriz. Asgari ücretin yanında diğer ücretlerdeki artışın da etkisi ve seçime doğru giderken otomobil ve konutla ilgili gelecek olan yeni kredilerle de enflasyon yapışkan hale gelebilir ama bu şimdi değil. Benim öngörüme göre, baz etkisiyle düştükten sonra, yani yılın ikinci yarısında.”

“DÖVİZ SONUNDA YÜKSELECEK”

“Öncelikle şunun bilinmesi gerek ki, dövizi zaten kimse yükseltmiyor” diyen alkin, “Bilakis baskı altında tutuluyor. Kurlar, belki sıkışmış olan gazı bıraka bıraka olması gereken yere gelecek. Ama bu hemen yapılmaz. Çünkü önceden de söylediğim gibi bunun enflasyona etkisi olur” ifadelerini kullandı.

PEKİ NE OLACAK?

Peki ne olacak sorusunu herkesin merak ettiğini söyleyen Alkin, sorunun aşılabilmesi için öncelikle enflasyonla mücadele edilmesi gerektiğinin altını çizerek şunları söyledi:

“Sürekli olarak biz enflasyon nispetinde ücretleri yükseltirsek, enflasyon yapışkan hale gelir. O nedenle enflasyona şok tedbir olarak, ücretlerin hedeflenen enflasyonun gerisinde tutulması gerekir. Ancak elbette bunun bir de sosyal boyutu var. Bu ücretler yükseltilmezse insanlar markete gidemiyor, kiralarını ödeyemiyor, yaşayamıyor.

O yüzden bazı şeylerin farkında olmak lazım. Özellikle gıda fiyatlarının Türkiye’de, dünya ölçeğinin üzerinde arttığını, birçok insanın bugün harcayarak yarın tasarruf etmeye çalıştığını aklımıza koyalım. Asgari ücret artışı ne işçiyi ne de işvereni memnun etmedi ama insanları enflasyona ezdirmemek için ücretlerini sürekli yükseltmek de bir çözüm değil. Bu işin çözümü enflasyonla mücadele etmek.”

Altın kahini İslam Memiş'ten 'bankalar kendi arasında anlaştı' iddiası!