22 / 11 / 2024
fuzul

Üçüncü havalimanı inşaatı ne durumda?

Üçüncü havalimanı inşaatı ne durumda?

Nihat Özdemir, İstanbul'a yapılacak üçüncü havalimanının ilk etap yatırımı için gereken finansmanın bu ay içinde sonlandırılacağını söyledi. Özdemir, 2018'in ilk çeyreğinde üçüncü havalimanına uçakları indirip kaldırmaya başlayacaklarını açıkladı.




Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Türkiye'nin son 10-12 yıl içerisinde altyapı konusunda önemli mesafe katettiğini belirterek, bunun sebebinin 2023 hedefleri olduğunu, geçen yıla göre bu hedefleri tutturacaklarını düşündüğünü ancak 2015 yılının iyi geçmediğini söyledi.


Vodafone Türkiye'nin ana sponsorluğunda, Capital ve Ekonomist dergilerinin öncülüğünde düzenlenen CEO Club buluşmaları kapsamında düzenlenen "Altyapı Liderleri Zirvesi"nde konuşan Özdemir, "İnşallah 1 Kasım'da yapılacak seçimlerde 'Bundan sonra ne olacak?' sorusunun cevabını alırız. Türkiye tekrar yoluna devam eder. Çünkü bu yılı 'durun bakalım ne olacak?' sorusu ile geçirdik" diye konuştu. Türkiye'nin son 12-13 yıldaki ekonomik büyümesine değinen Özdemir, bu süreçte başlayan bütün altyapı projelerinin hızla ilerlediğini anlattı. 


"Üçüncü havalimanı inşaatı hızla ilerliyor"

Özdemir, Limak-Kolin-Cengiz-Mapa-Kalyon Ortak Girişim Grubu tarafından, Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle inşa edilen üçüncü havalimanının inşaatının yapımının hızla ilerlediğini kaydederek, burada şu anda 2 bine yakın kamyonun, bine yakın ekipmanın çalıştığını aktardı.


Havalimanı inşaatında şu anda çalışan 7 bin kişinin sayısının ilerleyen günlerde 30 bine yükseleceğinin altını çizen Özdemir, "Finansmanını çözdük gibi. Bir iki tane ufak nokta kaldı. Bu ay içerisinde hızla kredi anlaşmasını sonlandıracağız. Almış olduğumuz 750 milyon avroluk köprü kredi ile inşaata tam hız devam ediyoruz" dedi.


Özdemir, 2018'in ilk çeyreğinde üçüncü havalimanına uçakları indirip kaldırmaya başlayacaklarını dile getirerek, şöyle devam etti:


"1 milyon 300 bin metrekare ana terminal binası yapıyoruz. İçerisinde hem iç hem de dış hatlar olacak. 120 civarında kapımız olacak. Artık daha uçak geldiğinde 'açığa mı köprüye mi yanaşacağız' endişesi olmayacak. Tüm uçakları köprülere yanaştıracağız. Köprülerimizden hızla sizleri terminale alacağız. Hızlı yollar ve hızlı yürüyen bantlarla bir an önce sizi bagaj sisteminin önüne getireceğiz. Dünyanın en iyi bagaj sistemini bağlamak üzereyiz. Çok iyi çalışıyoruz. Güzel bir proje oldu, hep yabancılar hazırladı. Altyapıyı hemen hemen çözdük. Çok hızlı çalışıyoruz. İnşallah verdiğimiz söz üzerine 2018'in ilk çeyreğinde havalimanını açacağız."


"Global oyuncu olun"


Özdemir, toplantının ikinci bölümünde yur tiçi ve yurt dışındaki yatırımlarını da anlattı. "Hepinizi bir marka, global oyuncu olmaya davet ediyorum" diyen Özdemir, Türk iş adamlarının ihracatta gösterdiği başarıyı yatırımda da göstermesini istedi. Özdemir, "Özellikle yakın coğrafya ve Afrika'da yatırım yapmalıyız" görüşünü paylaştı.


Afrika'ya yatırıma başladıklarını aktaran Özdemir, Fildişi Sahilleri'nden sonra Mozambik'te de fabrika kurduklarını anlattı. Devlete havalimanı yaparak havalimanı yapmayı öğrendiklerini söyleyen Özdemir, Priştina Uluslararası Adem Yaşari Havalimanı'nı Yap-İşlet-Devret modeliyle inşa ederek hizmete aldıklarını belirtti. Özdemir, hem yatırım hem inşaat açısından Balkanlar'a önem verdiklerini kaydederek, yurt dışında aldıkları ihalelere değindi. Türkiye'de siyasi istikrarın yanı sıra ekonomik istikrarın da olması gerektiğini ifade eden Özdemir, 2016'nın kaybolmaması temennisinde de bulundu.



Akşam 


Geri Dön