Sektörel

Ucuz ev kiralamak isteyenlere flaş uyarı: Sakın bu tuzağa düşmeyin!

Gayrimenkul fiyatlarında yaşanan artış sonrası bütçesine uygun konut kiralamak veya satın almak isteyenlerin sahte ilanlarda dolandırıcıların tuzağına düşmeye başlarken, ucuz ev kiralamak isteyenlere de flaş bir uyarı geldi.


Gayrimenkul fiyatlarında yaşanan artış sonrası bütçesine uygun konut kiralamak veya satın almak isteyenlerin sahte ilanlarda dolandırıcıların tuzağına düşmeye başladı. Günümüzde gayrimenkul sektöründe konut kiralamak ya da satın almak isteyenler genel olarak internet ortamını tercih ediyor. Böyle bir durumda satılık ya da kiralık konut arayışındaki vatandaşların ilk adresi ilan platformları oluyor.

Fakat söz konusu bu platformların en büyük sıkıntısı ise sahte ilanlar. Geçtiğimiz sene bu ilanlarla ilgili bir düzenleme gelse de sahte ilan belirsizliği devam ediyor.

Konuyla ilgili olarak ilişkin Sözcü’den Ali Selim Yamanlı’ya önemli açıklamalar yapan Avukat Elvan Kakıcı Şimşek, konut fiyatlarındaki artış sonrası bütçesine uygun konut kiralamak veya satın almak isteyenlerin, dolandırıcıların kapora tuzağına düşmeye başladığını söyledi.

“KAPORA ÖDENMESİ SONUCU İLAN KALDIRILIYOR”

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada gerçekte olmayan konutların ilanının olduğunu dile getiren Elvan Kakıcı Şimşek, “Bağlantı kurmuş oldukları kişiyle telefon görüşmesi sonrası para isteyen dolandırıcılar, ucuza konut kiralamak isteyenlere mağduriyet yaşatıyor. Kapora ödenmesi sonrası söz konusu bu ilanı kaldıran, telefon hattını iptal eden dolandırıcılardan şikayet edenler ise haklarını savcılık veya tüketici hakları derneklerine başvurarak aramaya çalışıyor” dedi.

“1 OCAK 2025 İTİBARIYLA YETKİ DOĞRULAMASI YAPILMADAN İLAN VERİLEMEYECEK”

Yaptığı açıklamada gayrimenkul piyasasındaki spekülasyonları gidermek ve sahte ilanların önüne geçmek amacıyla 15 Eylül tarihinden itibaren doğrulanan emlak ilanları bir logo ile belirtileceğini dile getiren Elvan Kakıcı Şimşek, “Aynı gayrimenkul için tek tıkla birden çok emlakçının fiyatına ulaşılacak.15 Eylül tarihinden 31 Aralık tarihine kadar doğrulama olmaksızın da ilan verilebilmesi mümkün olacak fakat doğrulama yapılan ilanlarda bu yönde bir logo ve ibareye yer verilecek. 1 Ocak 2025 tarihi itibarıyla ise yetki doğrulaması yapılmadan ilan verilemeyecek” dedi.


SATILIK VE KİRALIK KONUT İLANLARI YERİNDE GÖRÜLMELİ

Açıklamasında satılık ve kiralık evlerin yerinde görülmesi gerektiğine de değinen Avukat Elvan Kakıcı Şimşek, “Bazı ilan örneklerine baktığımız zaman bunların sahada karşılığı net bir biçimde görünmüyor. Bunu yapan işletmelerin hepsi yetki belgesi almış olan işletmeler değil. Tüketicilerin yetki belgeli emlak işletmelerini tercih etmelerini, söz konusu bu işletmelerden hizmet aldıklarında sıkıntı yaşıyorlarsa mutlaka Ticaret Bakanlığı’nın sistemi üzerinden şikayet etmeleri gerekli” ifadelerini kullandı.

 

Ev sahibinin hakları neler?

İzmir’de yapı stokunun durumu alarm veriyor! Her 10 yapıdan 4 tanesi riskli!

Belediyelerden iki şehirde satılık 3 arsa ve arazi!