Ekonomi

Ucuz konut sahibi olmak isteyenleri ilgilendiren fırsat açıklandı! 175 bin 500 lira yeterli olacak

Konut kiralarının ortalama fiyatının 6 bin lirayı aştığı bugünlerde elinde belli bir miktar parası olup da ev sahibi olmak isteyenlere yeni fırsat açıklandı. 2 milyon liranın altındaki bir konutu satın alabilmek için elinizde 175 bin lira olması yeterli olacak! İşte detaylar...İstanbul’da yeni kiracılar için ortalama kira bedelinin 6 bin 360 lirayı bulduğu açıklandı

Konut sektöründe yapılan son araştırmaya göre, mevcut kiracılar için bir senelik kira artışı yüzde 45'i aşarken yeni kiralık konut ücretleri ise geçen yıla kıyasla yüzde 161'den fazla artış gösterdi. İstanbul’da yeni kiracılar için ortalama kira bedelinin 6 bin 360 lirayı bulduğu açıklandı.

Yapılan araştırmalarda inşaatı biten ve kullanmaya hazır yapılar azaldığı konut satışlarının önemli oranda arttığı tespit edildi. TÜİK verilerine göre 2021 yılında İstanbul’da 276 bin 223 konut satışı yapıldı. Bu satışların yalnızca yüzde 22’si kredi ile yapılırken, yüzde 78’inin ise diğer satış türlerinde gerçekleştiği tespit edildi.

Hükümetin geçtiğimiz Mayıs ayında açıkladığı 0,99 faizli 180 ay vadeli 'İlk Evim Konut Finansman Paketi'nin kapsamı genişletildi.

Daha önce İlk Evim Konut Finansman Desteğinin 2 milyon lira değerine kadarki birinci el konutlara verileceği, konut değerinin bankaların ekspertiz raporuyla tespit edileceği açıklanmıştı. 0,99 faizle yapılan hesaplamalara göre bankadan 120 aylık kredi kullanıldığında toplam 800 bin lira için aylık 11 bin 423 lira olmak üzere toplamda 1 milyon 370 bin 760 liralık bir geri ödeme söz konusu olacaktı.

BDDK, konut destek paketinde değeri 2 milyon liranın altındaki konutlar için bankalardan yüzde 90'a varan konut kredisi çekilebilmesinin önünü açtı.

Yeni düzenlemeye göre örneğin 1 milyon 950 bin liralık bir evi satın almak isteyenlerin cebinde 175 ile 200 bin lira arasında bir peşinatının olması yeterli olacak. 

İşte detaylar...

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), konut kredilerinde kredi değer oranlarını tutar bazlı değiştirdi. Konut değeri 2 milyon TL’nin altında olan konutlar için yüzde 90 oranında kredi kullanılabilecek. Değeri 10 milyon TL üzerinde olan konutlar için ise kredi sağlanmayacak.

BDDK, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 9 Haziran 2022 tarihinde Finansal İstikrarını Güçlendirmesi yönelik yayınladığı açıklama kapsamında konut kredilerinde kredi değer oranının tutar bazlı değiştiğini duyurdu. 

Otomobiline kasko yaptıracaklar dikkat! Araç Kasko Değer Listesi ayda 3 kez yayınlanacak

İkinci otomobil piyasasında Kurban Bayramı sürprizi! Fiyatların düşeceği tarih açıklandı

Asgari ücrete ek zam bekleyenlerin canını sıkacak haber! Erdoğan istedi bakın kimin maaşı ne kadar olacak?

TOGG Bursa Gemlik Fabrikası'nda çalışacak elemanlar için ilan verdi! İşte başvuru şartları

Hükümetin asgari ücret ve emekli maaşlarına yapacağı zam miktarı açıklandı! İşte zamlı maaş miktarı