Ucuz petrol sayesinde akaryakıt fiyatları düşürebilir! İşte o öneriler...
Türkiye’nin Rusya’dan tedarik ettiği petrol ile sağladığı 2 milyar dolar tasarrufun, akaryakıt fiyatlarına da yansıması bekleniyor. Peki bu nasıl olabilir? Dr. Cem Başlevent, tek tek açıkladı.
Türkiye'nin Rusya'dan ucuza aldığı petrol akaryakıt fiyatlarını olumlu etkilemiyor. Reuters tarafından 18 Aralık'ta yayımlanan bir haberde Türkiye’nin yaptırımlara rağmen Rusya'dan iskontolu petrol alımını artırarak 2 milyar dolar tasarruf ettiğine dikkat çekti.
Reuters’in haberine göre Rusya’nın Ukrayna’ya karşı düzenlediği askeri operasyon sonrasında Avrupa ülkelerinin Rusya’dan petrol ve doğal gaz ithalatını durdurmasından sonra, Türkiye Batı yarım kürede Rus enerjisinin en büyük ithalatçısı oldu. Türkiye'nin Rusya’ya olan coğrafi yakınlığı ve ucuz navlun sebebiyle diğer ithalatçılardan daha fazla tasarruf ettiğinin altı çizildi.
Türkiye’nin; kasımda Rusya’dan yaptığı günlük 400 bin varil petrol sevkiyatı ile Rusya’dan yaptığı tüm zamanların en yüksek petrol sevkiyatı seviyesini gördüğü ve Rusya'nın deniz yoluyla yaptığı toplam petrol ihracatının yaklaşık yüzde 14'ünü meydana getirdiği belirtildi.
Aydınlık Gazetesi'nden Sabrican Tıknazoğlu'nun aktardığına göre; Rusya’dan alınan ucuz petrol sayesinde yapılan tasarrufun, fiyatların Cenova’daki borsada belirlenmesi sebebiyle vatandaşa bir yararı olmadığını ve birilerinin kazanç sağladığını belirten Dr. Cem Başlevent, Türkiye’de indirimin vatandaşa yansıtılarak farklı bir fiyatlama yapılması önerisini paylaştı.
Dr. Cem Başlevent, konuya ilişkin açıklamasında "Rusya, savaşın başladığından beri kendisine uygulanan ambargoya katılmayan Türkiye, Çin, Hindistan ülkelere ucuz petrol sağlıyor. İstatistiklerde de Türkiye’nin Rusya’dan aldığı petrolün arttığını görüyoruz. Resmen açıklanmamakla birlikte uluslararası piyasalardaki fiyattan daha düşük olduğu öngörülüyor. Bu durum da bizim görünürden daha düşük bir maliyetle petrol elde ettiğimizin bir iması oluyor" şeklinde konuştu.
Pompaya yanısayan fiyatın ise İtalya’nın Cenova kentindeki borsada belirlendiğinin altını çizen Başlevent, aradaki fiyat farklarından petrolün rafineriye ulaşmasında rol oynayan aracı şirketlerin, rafinerilerin kazanç sağlıyor olabileceğini belirtti.
"Dağıtıcı şirketler karların çok azaldığından oldukça şikayetçiler, akaryakıt şirketlerinin kar payı olduğunu sanmıyorum oraya kadar zaten kar paylaşılmış oluyor. Devlete de yararı olabilir" ifadelerini kullanan Başlevent, "Düşük fiyattan vergi almaktansa daha yüksek fiyat üzerinden vergi alma söz konusu olabilir" dedi.
Başlevent, İlgili kamu kuruluşlarının daha şeffaf bir yaklaşımla, ithal edilen petrolün alındığı fiyatı açıklayarak kısmen de olsa vatandaşa yansıtıp farklı bir fiyatlamaya gidilebileceğini aktardı ve "Cenova'da borsada yapılan fiyatlama ‘Allah’ın Emri’ değil. Türkiye kendi maliyetine göre farklı bir fiyatlama yaparak vatandaşa daha ucuz akaryakıt sunabilir" ifadelerine yer verdi.
Birleşmiş Markalar Derneği üyelerinin yüzde 87'si fahiş kira artışı taleplerinden şikayetçi!