Emlak Konut

Ucuza konut almak isteyen yatırımcılar dikkat! Bu fiyat aralığındaki konutlar için ilginç öneri

Türkiye'de konut satışlarında arz talep dengesinin alıcı aleyhine bozulmasından sonra konut fiyatlarındaki rakamlar orta ve alt gelir grubu için ulaşılamaz seviyelere geldi. Yabancı alıcıların da Türkiye'den konut alması fiyatları iyice yükseltti. Peki aşırı pahalı konut sorunu nasıl aşılacak?Hükümet 21 Nisan'da yurt dışına konut pazarlayan emlakçılara yıllık 600 bin lira destek verilmesini sağlayan yasaayı Resmi Gazete'de yayımlayarak yürürlüğe koydu

Yeni Şafak yazarı Hüseyin Dinç'ten "Yabancılara satışta alt-orta gelir grubunun hedefindeki gayrimenkuller kapsam dışı tutulabilir" önerisi geldi.

Hükümet 21 Nisan'da yurt dışına konut pazarlayan emlakçılara yıllık 600 bin lira destek verilmesini sağlayan yasaayı Resmi Gazete'de yayımlayarak yürürlüğe koydu.

İş birliği kuruluşlarının gayrimenkul hizmet sektörüne yönelik olarak düzenledikleri ve bakanlık tarafından uygun görülen bir takvim yılı içinde en fazla bir  adet yarışma veya etkinliğe ilişkin giderleri yüzde 50 oranında ve etkinlik başına en fazla 1 milyon 200 bin TL tutarında desteklenecek.

EN DÜŞÜK EV FİYATI 1 MİLYONA YAKLAŞTI

Sektörde tüm bu gelişmeler yaşanırken Türkiye genelinde mart ayı sonu itibarıyla konut satış fiyatlarında yıllık değer artışı yüzde 127 seviyesinde olurken, konut metrekare satış fiyatı 7 bin 395 TL, ortalama konut fiyatı 998 bin 325 TL ve konut yatırımının geri dönüş süresi 19 yıl oldu. Rakamlar asgari ücretli bir çalışanın maaşıyla ev alabilmesini neredeyse hayal haline getirdi. 

Yeni Şafak gazetesi yazarı Yusuf Dinç, konut krizine ilişkin olarak, “Konut fiyatları ücretlere göre çok yüksek seviyelere ulaşmış durumda. Birçokları da durumu arz-talep denklemleri üzerinden rasyonel sınırlar içinde açıklamaya çalışıyor. Fakat konut fiyatları ücretlere göre irrasyonel seviyelerde olduğundan arz-talep dinamikleri bugünkü fiyat ilişkisinin sadece bir bölümünü açıklar. Geri kalan bölümde ise birçok davranışsal fiyatlama dinamiği işler.” değerlendirmesini yaptı.

"ALT VE ORTA GELİR SEVİYESİNE HİTAP EDEN KONUTLAR KAPSAM DIŞI TUTULABİLİR"

Dinç yazısında, "Yabancı yatırımcının yahut vatandaşlık almak isteyenlerin alt-orta gelir grubunun hedefindeki gayrimenkulleri satın alıp yastıkaltı yatırımcıda olduğu gibi yatırımının değerlemesini döviz cinsinden çıpalamasıdır.

Daha geride emeklilikte gelirinin önemli bölümünü kaybedecek olmanın kira geliriyle telafisi gibi yatırım dürtüleri, kentleşme sorunu, inşaat düşmanlığı, arsa spekülasyonları, torun bakan ebeveynlerin kentlerde sıkışmış olması, memurların atama durumları gereği mülk edinmek yerine kiracılığı tercih etmek zorunda kalması, emlak danışmanlarının iş yaratma iştahları gereği piyasada fiyat katalizörü olmaları ve daha neler neler olduğunu da biliyoruz.

İşte, tüm bu etkenler işliyor fakat hiçbiri çözümsüz sorunsallar değil. Örneğin Türkiye, borca dayalı bir mortgage modeli yerine tasarrufa dayalı bir mortgage modeline geçmeye hazırlanıyor. Mevzuat düzenlemeleri yapıldı. Lisanslama sürecinde şirketler var. Yenileri kurulabilir. Tasarruf finansın hem sermaye birikimi hem fiyatlama dinamiklerine çok pozitif katkılar yapması beklenebilir" ifadesini kullandı. 

Türkiye'de alınabilecek en ucuz konut fiyatı açıklandı! Sermayesini konuta yatıran kişi parayı bakın kaç yılda çıkarıyor

İslam Memiş doların yükseleceği tarihi açıklayıp konut fiyatlarının düşeceği şartı açıkladı! TOKİ konutları bitiyor

40 yıllık emlak sektörü yöneticisindan piyasa itirafı: Aşırı yükselen fiyatlar...