29 / 04 / 2024

UEDAŞ 525 milyon liralık yatırım hedefliyor!

UEDAŞ 525 milyon liralık yatırım hedefliyor!

İşletme hakkı 2010 yılında Limak Holding, Cengiz Holding ve Kolin İnşaat AŞ'den oluşan üçlü ortaklığa 26 yıllığına devredilen UEDAŞ, 5 yıllık yeni dönemde 525 milyon liralık yatırım hedefliyor  



Gerçekleştirilen özelleştirme ihalesi sonucu UEDAŞ'ın işletme hakkını devraldıktan sonra ilk iş olarak kurum bünyesinde çalışanları kapsayan bir zihniyet değişikliğine gittiklerini ifade eden Uludağ Elektrik Dağıtım AŞ Genel Müdürü Kemal Akın, bir dönem abone olarak nitelenen elektrik kullanıcılarının bundan sonraki süreçte müşteri olarak değerlendirileceğini belirtti. İkinci tarife dönemi olan 2011-2016yıllan arasında heryıl için 105 milyon liralık bir yatırım programı öngördüklerini ifade eden Alan, bunun 5 yılda 525 milyon liralık bir yatırım anlamına geldiğini ve daha önceki döneme kıyasla 15 yılda yapılan yatırımın 5 yılda yapılacağım kaydetti.

UEDAŞ'ın TEDAŞ bünyesinde tüzel kişiliğini kazanmış bir şirket olduğunu ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na devrolduktan son¬ra 2010 yılı şubat ayında işletme hakkının devrine yönelik özelleştirme ihalesinin yapıldığını ifade eden Akın, bu ihalede limak Holding, Cengiz Holding ve Kolin İnşaat AŞ'den oluşan üçlü ortaklığın kurumun işletme hakkım 26 yıllığına 940 milyon dolar bedelle aldığım belirtti. Kurumun 1 Eylül 2010 tarihinden itibaren fizli olarak bu üçlü ortaklığın çalışma alanına dahil edildiğim ve çalışmalara hızla başladıklrını söyleyen Alan, bu süreçte kurumun sadece işletme hakkım devraldıklarım; tesislerin ve tüm gayrimenkul varlıkların yine TEDAŞ'm bünyesinde olduğunu kaydetti. Kendilerinin söz konusu bu varlıklardan faydalanarak hizmet vermeye çalışacaklarım ifade eden Akın, "1 Eylül'den önce yaklaşık bin 300 kişiyle çalışıyorken 1 Eylül sabahı 490 kişiye düştük. Bir kısım arkadaşımız emekli oldu bir kısmı havuz sistemi içinde başka kuruluşa geçti. Şubat sonuna kadar devam edecek bir 4-C uygulamamız var. 750 kişilik bir norm kadro hedefliyoruz ve sahayı boş bırakmamak adına personel alımı yapıyoruz" açıklamasını yaptı.

Şirket olarak özellikle çalışanları kapsayan bir zihniyet değişikliği öngördüklerini ve bir dönem abone olarak nitelenen elektrik kullanıcılarının bundan somaki süreçte müşteri olarak değerlendirileceğini kaydeden Alan, "Teknolojik yatırımlara başlayaca¬ğız. 201 l'in ilk 6 ayında bir çağrı merkezi kuracağız. Bitme aşamasına gelen bu yatırımın ardından coğrafi bilgi sistemi üzerine çakılmış bir elektrik alt yapı projelendirmesi üzerinde duracağız. Bu teknolojiyle her aboneyi elek¬triksel ve coğrafi adres anlamında takip etme şansı bulacak" dedi.

UEDAŞ'ın Bursa, Balıkesir, Yalova ve Çanakkale illerini kapsayan, tüketim kapasitesi ve müşteri sayısı bakımından Türkiye'nin 4. büyük dağıtım şirketi olduğu bilgisini veren Akın, 'Türkiye'deki toplam müşteri sayısını yüzde 8,5'u bizim bölgemizde. Bünyemizde 2 milyon 450 bin civarında müşteri var. Bunun yaklaşık nüfusu 4,5 milyona denk geliyor.
Bursa'da 1 milyon 250 bin, Balıkesir'de 750 bin, Çanakkale'de yaklaşık 300 bin, Yalova'da da yaklaşık 140 bin müşterimiz var. Bursa'daki tüketimin yüzde 50ye yakını sanayide. Meskende tüketim yüzde 25, geri kalan ticarethane, tarımsal sulama, içme suları ve şantiyeler gibi alanlardaki tüketim ise yüzde 25 civarında. Şirketimizin serbest tüketiciler de dahil olmak üzere piyasaya arz ettiği enerji miktan 11 milyar kilovvatt saati buluyor. Bunun 8,5-9 milyarını biz pazarlıyoruz. Geri kalan
miktar, serbest tüketiciler tarafından diğer üretici ve tedarikçilerden satın alınıyor" diye konuştu.
Dünya/Hakan Oğuz

 


Geri Dön