Sektörel

Uğur Dumankaya: Büyüme rakamları ve enflasyon kısa vadeli bir sıkıntı!

Türkiye İstatistik Kurumu ( TÜİK ) verilerine göre, Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 2,1 büyüdü. Piyasada ağırlıklı ön görü yüzde 2,7 düzeyindeydi.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış GSYH önceki çeyreğe göre yüzde 0,5 azaldı. İkinci çeyrekte takvim etkisinden arındırılmış GSYH ise yıllık yüzde 2,4 büyüdü. Konu ile ilgili açıklama yapan Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya; ilk çeyrek ile karşılaştırıldığında, büyüme rakamlarının beklentinin altında kaldığına dikkat çekti ve sözlerine şu şekilde devam etti:


“İlk çeyrek verileri ile karşılaştırıldığında, ikinci çeyrekteki büyüme rakamları beklentinin altında kaldı. Bu tabloya bakıldığında, ilk çeyrekte yüzde 4'ün üzerinde büyüyen Türk ekonomisi ikinci çeyrekte hız kesti. Tabi ortaya çıkan rakamlarda, Merkez Bankası’nın ocak ayında yaptığı agresif faiz artışı, AB'deki kırılgan toparlanma göstergeleri ve yakın coğrafyadaki jeopolitik ve siyasi gelişmelerin ihracata bağlı üretimi azaltması önemli bir rol oynadı.”


Türkiye yükselişini devam ettirecektir 


Ekonomideki yüksek enflasyon ve özellikle de parasal sıkılaştırma ve makro ihtiyati önlemlerine etkisi ile beklentilerin altında kalan büyüme verilerinin konjonktürel sıkıntılar olduğunu belirten Dumankaya, sözlerini şu şekilde sürdürdü:


“Büyüme rakamları ve yüksek enflasyon kısa vadeli bir sıkıntılar. Aylık veya çeyrek dönemlik bu ekonomik verilere saplanıp kalmamak çok önemli. Özellikle uygulanmakta olan ve gelecekte uygulanacak disiplinli ekonomi politikaları ile ülkemizin önünün açık olduğu kanaatindeyim. Bu noktada Türkiye, yakın coğrafyada ve Avrupa’da gerek ekonomik gerekse farklı parametreler noktasında yükselişini devam ettirecektir. Toplumun her kesimine de bu yükselişi desteklemek ve ona katkı sağlamak görevi düşüyor.”