Ekonomi

Ukrayna Rusya savaşı gıdayı vurdu! Fiyatlar rekor kırdı!

Evrensel gıda fiyatları rekor kırarak zirvede yerini aldı. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) açıklamasına göre evrensel gıda fiyatlarının süt ürünleri ve bitkisel yağlar başta tutulmak üzere Şubat ayında gelmiş geçmiş en yüksek seviyeye ulaşmış olduğunu duyurdu.9 yükselerek yaklaşık 140

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından yapılan açıklamada, gıda ürünlerinde meydana gelen uluslararası aylık fiyat değişikliklerini gözlemleyen FAO Gıda Endeksi, Ocak ile karşılaştırıldığı zaman Şubat ayında açıklanan veriler yüzde 3.9 yükselerek yaklaşık 140.7 puan oldu. 2022 Şubat verileri ve 2021 Şubat ayı verileri göz önünde bulundurulduğunda ise yüzde 24.1'lik bir artış yaşandı.



Endeks, söz konusu değerle gelmiş geçmiş en yüksek seviyeleri görüp zirveye çıktı.

Bitkisel yağlar ve süt ürünlerinde yaşanan fiyat artış oranı Şubat ayı verilerini derinden etkiledi.

Bloomberg HT'nin haberine göre, tahıl Fiyat Endeksi, gittikçe artan mısır ve buğday fiyatlarının etkisiyle yıllık yüzde 14.8 yükselirken aylık yüzde 2 artış gösterdi. Yükselişin sebebi olarak ise Rusya ve Ukrayna'nın savaşta olması gösterilebilir çünkü Ukrayna ve Rusya Karadeniz bölgesinde yer alan en büyük iki mısır ve buğday ihracatçısı.

Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi soya, palmiye ve ayçiçek fiyatlarının uçuk fiyatları sebebiyle aylık yüzde 8.5'lik artış kaydetti. Söz konusu fiyatların sebebi ise yine Ukrayna ve Rusya arasında yaşanan savaşa geliyor çünkü bu iki devlet evrensel ayçiçek yağının ihracatının yüzde 80'ini yapıyor.



Şeker Fiyat Endeksi, büyük ihracatçılar Tayland ve Hindistan'da meydana gelen olumlu üretim beklentileri sebebiyle geçtiğimiz Ocak ayına göre yüzde 1.9 düştü.

FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi ise azalan evrensel sunumun sebebiyle yüzde 6.4'lük artış yaşarken, Et Fiyat Endeksi'nde ise bu oranda ise yüzde 1.1'lik yükseliş meydana geldi.

Ekonomiler pandemi sebebiyle oluşan kriz havasından toparlandıkça yüksek gıda fiyatları enflasyon oranlarını yukarıya çıkarırken FAO, gıda da normalden yüksek fiyatların ithalata bağımlı ülkelerde yoksul kesimi riske attığı konusunda uyardı.

Raporda yorumlarına yer verilen FAO Kıdemli Ekonomisti Upali Galketi Aratchilage, "mahsul koşulları ve ihracat yapabilme" hakkında kaygıların evrensel gıda fiyatlarında meydana gelen artışa az da olsa sebebiyet verdiğini duyurdu.

Aratchilage, ayrıca şu kelimeleri kullandı:

"Gıda enflasyonunda daha büyük itici güç, başta enerji, gübre ve yem sektörleri olmak üzere gıda üretiminin dışından geliyor."

Tüm bu etkenlerin gıda üreticilerini, ürünlerini satışta göz önünde tuttukları kâr oranını daraltmaya sürüklediğine dikkat çeken Aratchilage, ayrıca bu üreticileri üretimi genişletmekten ve yatırım yapmaktan uzaklaştırdığını belirtti.

FAO, küresel tüketim, üretim, ticaret ve stok eğilimleri hakkında tahminlerin ve değerlendirmelerin yer aldığı Tahıl Arz ve Talep Özeti Raporu'nu da yayımladı.

Yayımlanan Raporda, 2022 senesinde evrensel buğday üretiminin Asya ve Amerika Birleşik Devletleri'nde yüksek verimin katkısıyla 2021 senesinde 775.4 milyon tondan 790 milyon tona yükselmesinin beklendiği kaydedildi.



2021 ve 2022 senesinde evrensel tahıl kullanımının 2020 ve 2021 oranlarının yüzde 1.5 artış yaşanacağının tahmin edildiği raporda, 2 milyar 802 milyon tona ulaşacağı öngörüldüğü bildirildi.

FAO'nun raporunda, tahminlerin şimdilerde gündemde olan Ukrayna ve Rusya arasında yaşan savaşın olası getirilerinin hesaba katılmadan yapıldığı da verilen bilgiler arasında yer alıyor.

Gıda enflasyonunda Türkiye dünya 4'üncüsü oldu!

Sıvı yağda indirim yolda!

Gıda fiyatları ne zaman düşecek? İşte yanıtı...