21 / 12 / 2024

Ulaşım projelerinde hedef ilk 10'a girmek!

 Ulaşım projelerinde hedef ilk 10'a girmek!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 2021 ’de kara, hava, demir ve denizyolu ile birlikte uzay ve haberleşme projelerine ağırlık vereceklerini söyledi. Karaismailoğlu, Türkiye’nin bu alanlarda ilk 10 ülke arasında yer alacağını ifade etti.



Ulaştırma ve Altyapı Bakam Adil Karaismailoğlu, 2021’de yapımı devam eden önemli kara, hava, demir ve denizyolu projeleriyle birlikte uzay ve haberleşme projelerine ağırlık vereceklerini söyledi. Para Dergisi'nde yer alan habere göre; 2020’de başlattıkları “Demiryolu Reformu” kapsamında Türkiye’deki demiryollarının iyileştirilmesi, yüksek hızlı tren (YHT) hatlarının artırılması ile birlikte demiryolunun ihtiyacı olan makine, motor ve lokomotif gibi önemli yatırımları yerli ve milli olarak yapmaya devam edeceklerini vurgulayan Karaismailoğlu, 2021’in öncelikli projeleri arasında Türksat 5B Haberleşme Uydusu’nun uzaya gönderilmesinin de yer aldığını belirtti.

Kent içi raylı sistemlere de 2021’de öncelik ve önem vereceklerini kaydeden Karaismailoğlu, Gayrettepe-İstanbul Havalimanı Metrosu’nun Kağıthane-Havalimam arası kesimi ile Gayrettepe-Havalimam kesimini 2021 yılı içinde hizmete açmış olacaklarım belirtti. Karaismailoğlu, Türkiye’nin kara, hava, demir ve denizyollarıyla birlikte uzay ve uydu haberciliğinde de dünyanın önde gelen ilk 10 ülkesi arasında yerini alacağını vurguladı.

"HIZ KESMEYECEĞİZ" 

Bakanlık olarak son 18 yılda ulaşım ve iletişime harcadıkları 910 milyar TL’lik yatırımın 170 milyar TL’den fazlasını demiryollarına ayırdıklarını söyleyen Karaismailoğlu, demiryolu hamlelerine 2021’de de hız kesmeden devam edileceğini kaydetti. Karaismailoğlu, “12 bin 803 kilometreye ulaşan demiryolu hat uzunluğumuzu 17 bin 527 kilometreye çıkaracağız. Bu kapsamdaki en önemli projelerimizden biri Ankara-Sivas YHT hattı. Ankara-Sivas YHT hattının Kırıkkale (Balışeyh)-Yerköy-Sivas kesiminin hizmete alınması için yoğun çalışmalara devam ediyor. Diğer taraftan Ankara-İstanbul YHT hattı güzergâhında yer alan 14 kilometrelik Doğançay Ripajını da 2021’de tamamlayarak hizmete açacağız.102 kilometrelik Konya-Karaman arasında 1 saat 15 dakika olan seyahat süresi 40 dakikaya düşecek ve 2021 ilk çeyreği sonunda hızlı tren işletmeciliğine geçilecek. 524.5 kilometrelik Ankara-İzmir YHT, 201 kilometrelik Bursa-Osmaneli YHT ve 312.5 kilometrelik Mersin-Gaziantep YHT demiryolu hattı yapım çalışmalarına 2021’de başlamayı hedefliyoruz” dedi.

 Ulaşım projelerinde hedef ilk 10 a girmek!

357 KM BÖLÜNMÜŞ YOL 

Bakan Karaismailoğlu, demiryollarına yaptıkları yatırımlarda demiryolu lojistik merkezlerinin de büyük öneme sahip olduğunu vurguladı. Hizmete aldıkları dokuz adet lojistik merkeze bu yıl Mersin (Yenice) ve Konya (Kayacık) lojistik merkezini de ilave ederek 4.8 milyon metrekare alan ve 13.2 milyon ton kapasite elde ettiklerini vurgulayan Karaismailoğlu, “11 lojistik merkezimizin de ihale ve proje hazırlama çalışmaları devam ediyor. 25 adet lojistik merkezinin tamamının hizmete açılmasıyla, toplam 35.6 milyon ton ilave taşıma kapasitesi elde edilecek ve 12.8 milyon metrekare konteyner stok ve elleçleme sahası ülkemize kazandırılacak” diye konuştu.

Son 18 yıldaki tüm ulaşım yatırımları içinde karayolları yatırımlarının, yüzde 62.1 oranı ve yaklaşık 565 milyar TL ile aslan payını aldığım söyleyen Karaismailoğlu, “Karayolunda da 2021’de ara vermeden çalışmalara devam edilecek. 2021’de 357 kilometre bölünmüş yol ve 58 kilometre otoyol yapılması hedefleniyor. Kuzey Marmara Otoyolu 8. Kesim Başakşehir-Hadım-köy Arası (45 kilometre) projelerinin çalışmalarını da 2021’de başlatmayı hedefliyoruz. 2021’de Akıllı Ulaşım Sistemleri çalışmaları kapsamında 910 kilometre karayolunda fiber optik haberleşme altyapısı tesis edilecek” dedi.

"Türksat öB'yi uzaya göndereceğiz" 

2003’te 26 olan havalimanı sayısını 56'ya çıkardık. Yapımı süren beş yeni havalimanının devreye girmesiyle, havadaki gücümüzü perçinleyeceğiz. Rize-Artvin Havalimanı 2021'de hizmete sunulacak. Bayburt-Gümüşhane Havalimanı ve Yozgat Havalimanı altyapısının inşaatı 2021’de tamamlanarak üstyapı çalışmalarına başlanacak. Rize İyidere Lojistik Limanı, Mersin Aydıncık Yat Limanı,  İzmir  Yenifoça Yat Limanı, Çeşme Şifne Yat Limanı, İzmir Şakran Yat Limanı ve Demre Yat Limanı çalışmalarına 2021’de başlanılması planlanıyor. Uzay ve uydu sektöründe de 2020 yılını verimli geçirdik. Türksat 5A haberleşme uydumuzun ardından, 2021'de de Türksat 5B uydumuzu uzaya göndereceğiz. İlk yerli haberleşme uydumuz olan Türksat 6A’nın Kahramankazan’daki tesislerde üretimi devam ediyor.
 

Adil Karaismailoğlu: 2020 yılı ulaştırma altyapı yatırımları açısından çok verimli geçti!


Geri Dön