Kent Haberleri

Ülke genelindeki 5 milyon riskli konut güçlendirmeyle kurtulabilir!

Uzmanlar, Türkiye genelinde sayıları 6-7 milyona ulaşan riskli konutların çok büyük kısmının düşük maliyetlerle güçlendirilerek kurtarılabileceğine, vatandaşların bu konuda bir an önce harekete geçmesi gerektiğine vurgu yaptı.   Deprem Güçlendirme Derneği'nden (DEGÜDER) yapılan açıklamaya göre, "Yerel Yönetimler ve Güçlendirme" temasıyla gerçekleştirilen etkinlikte, deprem kuşağında yer alan Türkiye'deki riskli konuların güçlendirilmesinin önemi ve güçlendirmenin önündeki idari ve hukuki engellerin kaldırılması gerektiği masaya yatırıldı

Deprem Güçlendirme Derneği(DEGÜDER) tarafından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı desteğiyle İTÜ Süleyman Demirel Konferans Merkezi'nde "Kentsel Dönüşümde Güçlendirmenin Rolü" başlığında bir çalıştay düzenlendi. 

Deprem Güçlendirme Derneği'nden (DEGÜDER) yapılan açıklamaya göre, "Yerel Yönetimler ve Güçlendirme" temasıyla gerçekleştirilen etkinlikte, deprem kuşağında yer alan Türkiye'deki riskli konuların güçlendirilmesinin önemi ve güçlendirmenin önündeki idari ve hukuki engellerin kaldırılması gerektiği masaya yatırıldı. 

Güçlendirmenin finanstan hukuka kadar tüm yönleriyle ele alındığı çalıştaya,  ilçe belediye başkanları, başkan yardımcıları, müdürler, mühendisler, İBB'nin ilgili iştiraklerinin yetkilileri, kamu kurumlarının bölge müdürleri ve temsilcileri, mühendislik ve müşavirlik firmaları ile ilgili STK'lar ve şirketlerin temsilcileri katılım gösterdi. 

Ülke genelindeki 5 milyon riskli konut güçlendirmeyle kurtulabilir! 

DEGÜDER'den konu ile ilgili yapılan açıklamada, etkinlikle ilgili değerlendirmelerine yer verilen  DEGÜDER Başkanı Sinan Türkkan, güçlendirmenin başlı başına ayrı bir mühendislik dalı ve ayrı bir konu olduğuna dikkat çekti ve "Dolayısıyla da güçlendirme yapabilmek için hem hukuki hem de finans altyapısının oluşması lazım. Bunlar olmadan bir yere gidebilmek, bir şey yapabilmek çok mümkün değil" ifadelerini kullandı. 

Bugüne kadar yapılmayan ve ilk defa gerçekleştirilen bu çalıştayda güçlendirmenin yalnızca teknik olarak ele alınmadığına, sadece nasıl güçlendirme yapılacağının konuşulmadığına vurgu yapan Sinan Türkkan, bu işin hukuki altyapısının ne olması gerektiğinin ve şu anda sürecin nerelerde tıkanma yaşandığının, finansman kaynaklarının nasıl kullanılacağının ele alındığını dile getirdi. 

Türkkan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, kamu kurumları ve belediyelerin güçlendirmeye ilişkin bir an önce aksiyon alması ve bu konuda mutlaka kolaylaştırıcı uygulamalar devreye alması gerektiğinin altını çizdi ve aksi takdirde bir yere varamayacaklarına vurgu yaptı. 

Ülke genelindeki 5 milyon riskli konut güçlendirmeyle kurtulabilir! 

5 milyon konut güçlendirmeyle kurtarılabilir

Sinan Türkkan, şu an güçlendirmeyle ilgili sorunların sürdüğüne de değinerek, "Maalesef tüm çağrılarımıza rağmen farklı zorluklarla karşı karşıya kalmaya devam ediyoruz. Güçlendirme işlemlerinde de 'yıkıp yeniden yaparken gerekli tüm evraklar' isteniyor. Binadaki 'sağlamlık açısından problem teşkil etmeyen, yapısal olmayan' en ufak fiziki değişim bile sorun ediliyor" diye konuştu ve bu engellerin dönüşümde de güçlendirmede de ortadan kaldırılması gerektiğini aktardı. 

Açıklamasında "Çünkü riskli yapıları ancak düşük maliyetlerle güçlendirerek kurtarabiliriz. Hepsini yıkıp yeniden yapmaya vaktimiz yok. Türkiye genelinde 6-7 milyon riskli konuttan bahsediliyor" diyen Türkkan, iddetli bir depremde hasar alması beklenen bu konutların 5 milyonunun güçlendirme ile kurtarılabileceğine dikkat çekti. Türkkan, bu hanelerin 600 bininin İstanbul'da olduğunun da altını çizdi. 

İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi'nden Prof. Dr. Ali Hepşen de riskli binalar düşünüldüğünde akla hep yıkıp yeniden yapmanın geldiğine vurgu yaparak, şu anda sayıları milyonlara ulaşan riskli yapıların dönüşümünün trilyonlarca lira maliyet istediğine dikkat çekti. 

"Biz yıllardır önemli bir noktayı göz ardı etmişiz. Güçlendirme, yıkıp yeniden yapmanın 3'te bir maliyetinde. Güçlendirme, kalkınma planlarında da ihmal edilmiş. Burada DEGÜDER çok önemli bir boşluğu dolduruyor" açıklamasında bulunan Hepşen, ya binaların dönüşümü için maliyetine katlanılacağını ya da çok daha düşük maliyetle binaların dayanıklı hale getirileceğini aktardı. 

Hepşen, bu sebeple düşük maliyetle binaların güçlendirerek dayanıklı hale getirilebileceğinin altını çizdi. 

Yatırımcılar dikkat! Borsada Beşiktaş ve Trabzonspor'un hisseleri pozitif ayrıştı!

Gram altın 60 gün sonra tam tamına bu kadar olacak! İslam Memiş son kez açıkladı! Görmeyen duymayan kalmasın!

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü tek tek açıkladı: Riskli yapılar bir an dönüştürülmeli!

Afetzede deprem konutlarına başvuru nasıl yapılır? TCKN son rakamı 0,2,4,6,8 olanlar dikkat!