Sektörel

Uzmanlar uyarıyor! 6,5 milyon konut için güçlendirme ve dönüşümde geç kalmayın!

Uzmanlardan, ülke genelinde 6,5 milyon riskli konutun güçlendirme ve dönüşümü için ''geç kalmayın'' uyarısı geldi. 

Son asrın en büyük felakati arasında yer alan 17 Ağustos 1999'da meydana gelen Marmara Depremi'nin ardından 24 yıl geçerken, ülke genelindeki riskli bina sayısının arması dikkati çekiyor. Uzmanlar, 6,5 milyon konutun güçlendirme ve dönüşümü için vatandaşları uyardı. 

6,5 MİLYON KONUT İÇİN GÜÇLENDİRME VE DÖNÜŞÜMÜ İÇİN GEÇ LAMKAYIN!

Son 21 yılda ülkenin dört bir yanında 3,3 milyon konutun dönüşümü gerçekleşse de 6,5 milyon konutun dönüşüme ve güçlendirmeye ihtiyacı var. 

Uzmanlar, riskli konutlarda oturan vatandaşları binalarını bir an önce dönüştürmeleri veya güçlendirmeleri konusunda uyarıda bulundu.

 

5 MİLYON KONUT GÜÇLENDİRME İLE KURTULABİLİR!

Deprem Güçlendirme Derneği (DEGÜDER) Başkanı Sinan Türkkan,  6,5 milyon riskli konuttan bahsedildiğini dile getirdi. Türkkan, şiddetli bir depremde hasar alması beklenen bu konutların 5 milyonu güçlendirmeyle kurtarılabileceğini söyledi. 

Türkkan İstanbul'da bulunan 600 bin adetten 150 bin konut için hemen harekete geçilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

BİNA BOŞALTILMADAN GÜÇLENDİRME YAPILABİLİR!

Sinan Türkkan, depremler ve artan maliyetlerden dolayı son yıllarda güçlendirmeye talebin arttığını, yüksek kiraların ise vatandaşları "binayı boşaltmadan güçlendirmeye" yönlendirdiğini ifade etti. Türkkan gelişen yöntemler sayesinde bina boşaltılmadan ve içinde yaşam sürerken yapının güçlendirilebileceğini vurguladı. 

GÜÇLENDİRMELERİN ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALDIRILSIN!

DEGÜDER Başkanı Türkkan, riskli yapıların dönüşümü ve güçlendirilmesi konusunda daha fazla çaba sarf edilmesi gerektiğini belirtti.

Bu kapsamda öncelikle  kamu destekli kredilerde rakamlar artırılması gerektiğini söyledi. 

VAKİT KAYBETMEYELİM...

İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi'nden Prof. Dr. Ali Hepşen de vakit kaybetmeden ülke genelinde yaklaşık 6,5 milyon konutun ivedilikle depreme karşı dayanıklı hale getirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

 
''YILLARDIR GÖZ ARDI ETMİŞİZ''

Prof. Dr. Ali Hepşen, yıllardır önemli bir noktayının göz ardı edildiğini söyleyerek ''güçlendirme teknik bir konu olmakla birlikte, yıkıp yeniden yapmanın 3'te bir maliyetinde." ifadelerini kullandı.

Hapşen güçlendirmenin, kalkınma planlarında ve kentsel dönüşüme ilişkin pek çok raporda da ihmal edildiğini belirtti.

Hapşen:"Ya binaların dönüşümü için maliyetine katlanacağız ya da çok daha düşük maliyetle binaları dayanıklı hale getireceğiz.'' ifadelerini kullandı.

KENTSEL DÖNÜŞÜM YASASI YENİDEN DÜZENLENMELİ!

Türk Dünyası Mimarlar ve Mühendisler Birliği Kentsel Dönüşüm Komisyonu Başkanı Nihat Şen riskli yapıların hızlıca dönüştürülmesi konusunda  herkesin elini taşın altına koyması gerektiğin vurgu yaparak, kentsel dönüşüm yasasının yeniden düzenlenmesi gerektğine değindi.

Şen, İstanbul'un deprem tehlikesi açısından dünyanın 10 büyük şehrinden biri olduğunun altını çizerek, megakentteki binalarda ciddi sıkıntılar olduğunu dönüşüm için daha hızlı yolınması konusunda vurgu yaptı. 

Türkiye Müteahhitler Birliği'nden 'Kentsel dönüşüm afet odaklı yapılsın' çağrısı! 

Esenler Belediye Başkanı Göksu: 16 bin 500 konutun acil dönüştürülmesi gerekiyor!

Kentsel dönüşüm doğru planlanırsa 5 yılda tamamlanabilir!