28 / 04 / 2024

Türkiye Müteahhitler Birliği'nden 'Kentsel dönüşüm afet odaklı yapılsın' çağrısı! 

Türkiye Müteahhitler Birliği'nden 'Kentsel dönüşüm afet odaklı yapılsın' çağrısı! 

TMB Başkanı M. Erdal Eren, Marmara Depremi’nin 24. yıldönümü için yaptığı açıklamasında kentsel dönüşüme işaret ederek, yapılaşmada ‘doğru planlama, doğru proje, ehil müteahhitlik ve sıkı denetim’ hususlarına dikkat çekti. 



Marmara Depremi’nin yıldönümünde Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı M. Erdal Eren bir açıklamada bulundu. TMB Başkanı M. Erdal Eren, söz konusu açıklamasında 17 Ağustos 1999'da meydana gelen, merkezi İzmit olmak üzere çeşitli şehirlerde hissedilen ve 18 binden fazla kişinin yaşamını yitirmesine neden olan depremin toplumsal belleğimizin en acı hatıralarından biri olduğunu dile getirdi. 

Erdal Eren, söz konusu açıklamasında, 6 Şubat 2023'te meydana gelen ve 11 kenti etkileyerek Marmara Depremi’nden çok daha fazla can kaybı ile sonuçlanan Kahramanmaraş depremlerine de değindi ve "Acıları eskimeyen Marmara Depremi de Maraş ve Hatay merkezli depremler de ülkemizdeki dayanıksız yapı üretiminin yaygınlığını bir kez daha gözler önüne serdi. Bu felaketler, yapılaşmada ‘doğru planlama, doğru proje, ehil müteahhitlik ve sıkı denetim’ hususlarının önemini ortaya koydu" ifadelerine yer verdi. 

Türkiye Müteahhitler Birliği nden Kentsel dönüşüm afet odaklı yapılsın çağrısı! 

KENTSEL DÖNÜŞÜM AFET ODAKLI YAPILMALI

TMB Başkanı Eren, depremlerin değil ihmalin ve kusurlu yapıların can aldığı gerçeğiyle yüzleşilmesi gerektiğine her fırsatta vurgu yaptıklarını aktardı. 

Yeni bir büyük Marmara depremi olasılığının her geçen gün arttığı ve başka bölgelerimizde risklerin devam ettiği bir ortamda depreme hazırlanmak için kaybedecek zamanın olmadığına dikkat çeken Eren, bu kapsamda  atılması gereken adımlarla ilgili de konuştu. 

Türkiye Müteahhitler Birliği nden Kentsel dönüşüm afet odaklı yapılsın çağrısı! 

"Ülkemizin geniş bir kesiminin deprem riski ile karşı karşıya olduğu gerçeği, yapılaşmanın ilk aşaması olan kentsel planlamanın önemini ortaya çıkarmaktadır. Bu nedenle, zemin şartlarını dikkate alan imar planları ve yapı şartnameleri hazırlanması, olası imar aflarına güvenen kaçak yapılaşmanın önlenmesi, yüksek riskli yapı stoku için etkin kentsel dönüşüm politikaları geliştirilmesi gerekmektedir" açıklamasında bulunan Erdal Eren, yapı müteahhitlerinin ekonomik, mali, mesleki ve teknik yeterliklerine göre sınıflandırılması için 2019'da  çıkarılan 'Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması ve Kayıtlarının Tutulması Hakkında Yönetmelik'in etkin ve taviz verilmeden uygulanması gerektiğini aktardı. 

Eren, "Sektörde denetim sistemi mekanizmaları mutlaka güçlendirilmelidir. Süreçte sorumluluğun çok taraflı olduğu gerçeği kabul edilerek, ülkenin gündeminden imar affı ve benzeri uygulamalar tümden çıkartılmalı; aksine, müeyyidelerin caydırıcı olması sağlanmalıdır" açıklamasında bulundu. 

Türkiye Müteahhitler Birliği nden Kentsel dönüşüm afet odaklı yapılsın çağrısı! 

Türkiye genelinde 1999 Marmara Depremi öncesi şartnamelerle inşa edilen çok büyük yapı stoku bulunduğunu işaret etti ve "Afet odaklı yaklaşımla kentsel dönüşüm adımlarının hızlandırılması büyük önem taşımaktadır. Bu hayati sürecin, vatandaşın tercihine  bırakılmadan başlatılıp sonuçlandırılması ve güvensiz yapıların hızla tahliye edilerek dönüşümün devletin desteğiyle gerçekleştirilmesine ihtiyaç vardır" şeklinde konuştu. 

Eren, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Sayın Mehmet Özhaseki’nin büyük Marmara Depremi’ne hazırlık yönünde İstanbul için sürdürdüğü çalışmaları bu kapsamda kıymetli bulduklarının altını çizdi ve yakından takip ettiklerini söyledi. 

Bakan Özhaseki açıkladı: Şehirler hızla afetlere dirençli hale getirilecek!

Ucuz konut arayanlara müjde:  TOKİ  Ankara'da 1.842 TL taksitle konut satıyor! Elinizi çabuk tutun son iki gün!

Prof. Dr. Hasan Sözbilir'den Marmara depremi açıklaması: Yakın zamanda olursa Marmara'ya kıyısı olan tüm iller etkilenir


Geri Dön