30 / 04 / 2024

Uludağ'ın 'tesis yapılacak alanları' genişletildi!

Uludağ'ın 'tesis yapılacak alanları' genişletildi!

Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, Bursa Büyükşehir İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı'nın 1 Ekim'deki başvurusu üzerine 6 Mayıs 2006'da aldığı kararı iptal etti



Kurul, Uludağ Milli Parkı sınırları içerisinde kalan Sarıalan ve Çobankaya bölgelerinin doğal SİT derecesini 1. dereceden 2. dereceye düşürdü. Kararın Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen yeni teleferik projesiyle bağlantılı olduğu öne sürüldü.
TMMOB Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi Başkanı Füsun Uyanık, Sarıalan ve Çobankaya bölgelerinin 2. derece doğal SİT alanına dönüştürül-mesinin, bu yerlerdeki yasal olmayan yapılaşmaların yasallaşması anlamına geleceğini öne sürdü. Uyanık, “Yürütmenin durdurulması ve kararın iptali için yasal işlem başlatmayı düşünüyoruz” dedi.
Milliyet

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Uludağ için çevrecileri üzecek karar

Sarıalan ve Çobankaya bölgelerinin doğal sit derecesini, 1. dereceden 2. dereceye düşürüldü

Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, Uludağ Milli Parkı sınırları içerisinde kalan Sarıalan ve Çobankaya bölgelerinin doğal sit derecesini, 1. dereceden 2. dereceye düşürdü. Böylece Uludağ'ın ‘tesis yapılacak alanları' genişletilmiş oldu. Bursa Büyükşehir İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı'nın 1 Ekim 2009 tarihli başvurusunu değerlendiren Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, 6 Mayıs 2006'da aldığı kararı iptal ederek, Sarıalan ve Çobankaya'yı, ‘az yoğunluklu konaklama amaçlı kullanımlara olanak tanımak üzere' 1. derec doğal sit alanı olmaktan çıkararak, 2. derece doğal sit bölgesi olarak belirledi. TMMOB Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi Başkanı Füsun Uyanık, kurulun milli park sınırlarında bulunan Sarıalan ve Çobankaya bölgelerini 2. derece doğal sit alanına dönüştürmesinin, söz konusu yerlerdeki yasal olmayan yapılaşmaların yasallaşması anlamına geleceğini öne sürdü.
Radikal

Uludağ'a SİT darbesi  
 
Koruma Kurulu, 1. derece dogal SİT alanı olmaktan çıkaracak

Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, Uludağ Milli Parkı sınırları içerisinde kalan Sarıalan ve Çobankaya bölgelerinin doğal SİT derecesini, “az yoğunluklu konaklama amaçlı kullanımlara olanak tanımak üzere” 1. derece dogal SİT alanı olmaktan çıkararak, 2. derece dogal SİT bölgesi olarak belirledi.

TMMOB Şehir Plancıları Odası Bursa Şubebi Başkanı Füsun Uyanık, kurulun bu kararının söz konusu yerlerdeki yasal olmayan yapılaşmaların yasallaşması anlamına geleceğini öne sürdü: “Bu yanlış bir uygulamadır. Ayrıca 2006 yılında alınan karar ile milli park sınırlarının tamamı 1. derece doğal SİT, Oteller Bölgesi ise 2. derece doğal SİT alanı ilan edilmişti. Biz Uludağ'da bu tür lokal bazda kararlar alınmasını doğru bulmuyoruz. Uludağ bir bütündür ve yapılacak çalışmaların bütünsel olarak değerlendirilmesi gerekir. Bizim Uludağ'ı korumamız, çalışmaları bu yönde yapmamız lazımken, koruma kurulunca Uludağ'da yeni bir yapılaşma sürecini başlatacak bir karara imza atılmıştır. Biz bu kararın doğru olmadığını düşünüyoruz.”
Vatan

Uludağ'da '2. derece sit' tartışması
  
BURSA Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, Uludağ Milli Parkı sınırları içerisinde kalan Sarıalan ve Çobankaya bölgelerinin doğal SİT derecesini, 1. dereceden 2. dereceye düşürdü. Büyükşehir İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı'nın başvurusunu değerlendiren Kurul, 2006'da aldığı kararı iptal ederek, iki bölgeyi 'Az yoğunluklu konaklama amaçlı kullanımlara olanak tanımak üzere'' 2. derece doğal SİT bölgesi olarak belirledi.

YAPILAŞMAYA OLANAK
TMMOB Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi Başkanı Füsun Uyanık, 'Yasaya aykırı olan 'kendin pişir kendi ye tarzı alanlar, bungalov tipi yapılar' yasal hale geliyor. Bölge yeni yapılaşmaya olanak sağlayacak. Bunun arkasıgelmez. Kararın iptali için işlem başlatmayı düşünüyoruz'' diye konuştu.

Yol açıldı,  2.5 sene sonra karar çıktı
KARADENİZ Sahil Yolu için 8 yıl sonra karar. 2.5 yıl önce açılışı yapılan Aksu Geçişi'nin iptaline yönelik çevreciler tarafından 2001'de açılan dava, Danıştay 6. Dairesi tarafından çevrecilerin lehinde karara bağlandı. Yargı sürecinde Trabzon Bölge İdare Mahkemesi, 'bölgede herhangi bir imar yapılamayacağı' yönünde karar vermişti. Ancak süreç içinde, farklı mahkemeler farklı kararlara hükmetmiş, yolda çalışmalar devam etmişti. Yol 2.5 yıl önce tamamlanarak Başbakan tarafından hizmete açılmıştı.
Akşam


Geri Dön