24 / 11 / 2024

Ulus İtfaiye Meydanı Camisi açılış için gün sayıyor!

Ulus İtfaiye Meydanı Camisi açılış için gün sayıyor!

Başkentte, "İtfaiye Meydanı" olarak da bilinen Ulus Erbakan Meydanı'nda 4 yıl önce yapımına başlanılan, 7 bin kişinin aynı anda ibadet edebileceği Ulus İtfaiye Meydanı Camisi'nin açılmasına sayılı günler kaldı.




Başkentte, "İtfaiye Meydanı" olarak da bilinen Ulus Erbakan Meydanı'nda 4 yıl önce yapımına başlanılan ve 7 bin kişinin aynı anda ibadet edebileceği Ulus İtfaiye Meydanı Camisi'nin nisan ayında açılması öngörülüyor. 


Cami inşaatının şantiye şefi Özkay Dönmez, Altındağ Camii ve Kültürel Tesisleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği tarafından yaptırılan camide sona yaklaştıklarını bildirdi.


Dönmez, Mimar Sinan'ın çizgilerini taşıyan bir yapı inşa ettiklerini, Selçuklu ve Osmanlı mimari estetik anlayışını koruduklarını vurguladı. 


Caminin Türk-İslam mimarisi özelliklerini taşıdığını ifade eden Özkay Dönmez, caminin ana kubbesinde dünyanın en yüksek bakır aleminin bulunduğunu söyledi.


Cami inşaatında 250-300 işçinin çalıştığını dile getiren Dönmez, daha kaliteli ve güzel bir iş yapmak için zaman kaygısını geri planda bıraktıklarını anlatarak, "Caminin kubbe çapı 27 metre, yüksekliği ise 43 metre. Her biri 72 metre olan 4 minare var. Bu minarelerde kaplama olarak Marmara taşından işleme taş kullanılmıştır. Ana kubbe üzerindeki alemimiz de 8 metre 20 santim yükseklikle dünyanın en büyük bakır alemidir. Camimizde 16 mermer kitabe, kündekari kapıların üzerinde de ahşap kitabeler bulunmaktadır. Ahşap kapıların üzerindeki kitabeler sedef bağı işlenerek, altın varak kaplanarak oluşturulmuştur. 17 son cemaat kubbesi bulunmaktadır." dedi.


- "Ulus'un çehresini değiştirecek"

Caminin 3 bin 600 metrekare alanı kapsadığını ifade eden Özkay Dönmez, kadınlar mahfiliyle yaklaşık 7 bin kişinin aynı anda ibadet edebileceğini, caminin altında kullanıma açık 5 kat, 700 kişilik konferans salonu, 10 bin metrekare fuaye alanı ve bin araçlık otopark bulunduğunu anlattı.


Dönmez, caminin Ulus'un çehresini değiştireceğini dile getirerek, "Cami, ecdadın izlerini, Osmanlı mimarisinin izlerini birebir taşıyor. Caminin çevre düzenlemesiyle, önündeki geniş alanıyla Ankara'ya yeni bir meydan da kazandırıldı." diye konuştu.


Caminin, Japonya'daki Tokyo-Türk Camii ve Kültür Merkezi'nin de mimarı Muharrem Hilmi Şenalp'in eseri olduğunu aktaran Özkay Dönmez, süslemesinde İznik çinisinin kullanıldığını, bunun haricinde Hattat Hüseyin Kutlu'nun çizgilerinin yer aldığını, tezyinat işinin de Tezhip Sanatçısı Semih İrteş nezaretinde yapıldığını söyledi.


Dönmez, cami inşaatında sona gelindiğini, şu an altın varak kaplamalar ile kalem işlemelerinin yapıldığını, bazı küçük işler ile temizliğin yapılmasının ardından caminin nisan ayı sonuna doğru açılmasının öngörüldüğünü bildirdi.



AA


Geri Dön