23 / 11 / 2024
fuzul

Ulusal Havza Yönetim Stratejisi nasıl hazırlanır?

Ulusal Havza Yönetim Stratejisi nasıl hazırlanır?

Ulusal havza yönetim stratejisi 2014 - 2023, 4 Temmuz 2014 tarihinde 29050 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. Peki, Ulusal Havza Yönetim Stratejisi nasıl hazırlanır? İşte strateji hazırlama süreci..




Ulusal Havza Yönetim Stratejisi nasıl hazırlanır?

Coğrafi olarak ayrık bir drenaj alanındaki hidrolojik hizmetlerin sürdürülebilirliğini, toprağın, bitki örtüsünün, su ve diğer doğal kaynakların ve varlıkların havza alanlarında yaşayanların yararına entegre korunması, geliştirilmesi ve yararlanılması ve bu suretle ülkemizin sürdürülebilir kalkınmasına katkı sağlamayı amaçlayan Ulusal havza yönetim stratejisi 2014-2023, 4 Temmuz 2014 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlandı.


Sürdürülebilir havza yönetiminin temelini; mevcut arazi ve su kullanımı, bu kullanımın ekoloji ve biyoçeşitliliğe nasıl bir tesiri olduğu, sosyo ekonomik ve çevresel etkiler ve bu etkilerdeki değişimin nasıl sonuçlar doğurabileceğinin anlaşılması oluşturmaktadır. 


Havza yönetimi genel anlamda nehir havzası, alt havza ya da mikrohavza seviyesinde bir yönetim anlamına gelebilmektedir. Peki, Ulusal Havza Yönetim Stratejisi nasıl hazırlanır?


UHYS belgesinin hazrlanması aşağıdaki süreç çerçevesinde gerçekleştirilmiştir: 


Sürecin koordinasyonu ve sekretarya görevi Orman ve Su İşleri Bakanlığı (OSİB) Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü’nce (ÇEM) yürütülmüştür.


UHYS belgesinin yazımı ilgili kurum ve kuruluşlarının seçkin uzman elemanlarından oluşan Teknik Komite (UHYS-TK) tarafından şu kaynaklardan yararlanarak gerçekleştirilmiştir: 

(i)  havza yönetimi ile alakalı mevcut önemli raporlar ve dokümanlar; süreç çerçevesinde düzenlenen dört çalıştay; 

(ii) kurum ve kuruluş ziyaretleri ve toplantıları; 

(iii)  çok sayıda paydaş kurum ve kuruluş (kamu kuruluşları, STK’lar, meslek kuruluşları, üniversiteler, valilikler, belediyeler, özel sektör, vb.) tarafından (taslak belgenin Web sayfasında yayınlanması ve yaklaşık 180 civarında kuruluşa yazı yazmak suretiyle) elde edilen görüşler ve öneriler. 


Belgenin geliştirilmesi ile ilgili üst düzeyde değerlendirmeler ve kritik konularda kararlar ilgili kuruluşların üst düzey yöneticilerinden oluşan Yönlendirme Kurulu (UHYS-YK) tarafından alınmıştır. 


Ulusal havza yönetim stratejisi 2014-2023 tam metni!




Geri Dön