23 / 12 / 2024

Ulusal Havza Yönetim Stratejisi yürürlükte!

Ulusal Havza Yönetim Stratejisi yürürlükte!

Yüksek Planlama Kurulu kararında, Orman ve Su İşleri Bakanlığı koordinatörlüğünde ilgili bütün kurum ve kuruluşların görüşleri alınarak hazırlanan "Ulusal Havza Yönetim Stratejisi (2014-2023)"nin kabulüne karar verildiği belirtildi...




Türkiye havzalarının eşgüdümlü, katılımcı ve ekosistem odaklı yönetimini esas alan "Ulusal Havza Yönetim Stratejisi" Resmi Gazete'de yayımlandı.  


Yüksek Planlama Kurulu kararında, Orman ve Su İşleri Bakanlığı koordinatörlüğünde ilgili bütün kurum ve kuruluşların görüşleri alınarak hazırlanan "Ulusal Havza Yönetim Stratejisi (2014-2023)"nin kabulüne karar verildiği belirtildi.


Buna göre, söz konusu strateji belgesinde, 25 nehir havzasının ve onun alt havzalarından oluşan havzalar sisteminin sürdürülebilir yönetiminin Türkiye'nin sürdürülebilir kalkınmasının önemli bileşenlerinden birini oluşturduğu vurgulandı.


Havza yönetiminin, coğrafi olarak ayrık bir drenaj alanındaki hidrolojik hizmetlerin sürdürülebilirliğini, toprağın, bitki örtüsünün, su ve diğer doğal kaynakların ve varlıkların havza alanlarında yaşayanların yararına entegre korunması, geliştirilmesi ve yararlanılmasını gerçekleştirerek, sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlayacağı ifade edildi.


"Sürdürülebilir havza yönetiminin temelini; mevcut arazi ve su kullanımı, bu kullanımın ekoloji ve biyoçeşitliliğe nasıl bir tesiri olduğu, sosyo ekonomik ve çevresel etkiler ve bu etkilerdeki değişimin nasıl sonuçlar doğurabileceğinin anlaşılması oluşturmaktadır" ifadesine yer verilen belgede, havza yönetiminin, genel anlamda nehir havzası, alt havza ya da mikrohavza seviyesinde bir yönetim anlamına gelebildiği dile getirildi.


Strateji belgesinde, şunlar kaydedildi:


"Kazanılan deneyimler ışığında havza yönetimi açısından ülkemizde gelişen ve benimsenen yaklaşım, havza bazında tüm doğal kaynakların 'bütüncül (entegre)' biçimde, ilgili kurumların eşgüdümlü çalışmaları ve paydaşların katılımıyla yönetimidir. Enerji, tarım, sağlık ve çevre gibi sosyo-ekonomik kalkınmanın başlıca sektörleri için itici güç olan su kaynaklarının, çevreyle uyumlu, entegre yönetimi sürdürülebilir kalkınmanın temel bileşenlerinden biridir. Su kaynaklarının verimli kullanılabilmesi kadar, doğal yenilenme süreci temel alınarak gelecek nesillerin ihtiyacının da dikkate alınması büyük önem taşımaktadır. Özellikle havza bazında koruma planları yapılırken tüm gelişmelere ve kullanımlara kontrollü bir şekilde yön verilmesi gerekmektedir.


Bu strateji belgesi ile yukarıda yapılan değerlendirmeler ışığında, ülkemiz havzalarının sürdürülebilir yönetimi için, sonuç odaklı ve somut hedeflerle desteklenmiş bir politika seti belirlenmesi ve amaçlara ulaşmak için hedeflerin, sorumlu kuruluşlarla birlikte tanımlanması; kamu kesimi, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve bilim kuruluşlarının eşgüdümlü ve katılımcı bir yaklaşımla hareket etmesinin teşviki ve desteklenmesi amaçlanmıştır."


Ulusal Havza Yönetim Stratejisi'nin vizyonu ise "Türkiye havzalarının eşgüdümlü, katılımcı ve ekosistem odaklı yönetimi ile havza kaynaklarını ve biyolojik çeşitliliğini korumak, geliştirmek, havzaların çevresel, ekonomik, sosyo-kültürel hizmet ve faydalarını sürdürülebilir olarak temin etmek suretiyle yaşam kalitesinin ve refah düzeyinin artırılmasına, ülkenin kalkınmasına gerekli katkıları sağlamak" olarak belirlendi.



AA



Geri Dön