22 / 11 / 2024
fuzul

Yeni İmar Yönetmeliği 1 ay sonra yürürlükte!

Yeni İmar Yönetmeliği 1 ay sonra yürürlükte!

Yeni İmar Yönetmeliği 1 Ekim itibari ile yürürlükte olacak. Peki, bu süreçte mevcut yapı ruhsatı başvuruları ne olacak? Mevcut teşekkül ne olacak? İşte yanıtı..




3 Temmuz'da Resmi Gazete'de yayımlanan Yeni İmar Yönetmeliği 1 ay sonra, 1 Ekim itibari ile yürürlüğe girecek. Bu tarih itibari ile eski imar yönetmeliği olan 1985 tarihli yönetmelik yürürlükten kalkmış olacak.


İnşaat sektörüne yeni bir soluk getiren yeni imar yönetmeliği gereğince en küçük konutun 1 oda 1 salon tipinde yapılması zorunlu olacak. Böylece stüdyo daireler tarihe karışacak.


Yeni tip konutlarda her dairede net en az 12 metrekare oturma alanı, 3 metrekare banyo, 3.30 metrekare mutfak veya pişirme yeri, 1.20 metrekare tuvalet ve 9 metrekare yatak odası bulunacak.


Mevcut yapı ruhsatı başvuruları ne olacak?

Yönetmelik gereğince 22 Mayıs 2014 tarihinden önce yapı ruhsatı almaya yönelik olarak işlemlere başlanılmış olan ve bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce veya sonra yapılan yapı ruhsatı başvuruları 1 Ekim 2017 tarihine kadar sonuçlandırılmak kaydıyla, başvuru sahibinin talebine bağlı olarak, ilgili işlem tarihinde yürürlükte olan Yönetmeliğin 30 Mayıs 2013 tarihi ve sonrasında yürürlükte olan hükümlerine göre neticelendirilecek. 


Ancak bu madde yönetmelik hükümlerinin karma kullanımı ve yapının planla belirlenen kat adedini artırmak amacıyla uygulanmayacak. Bu amaçla yapı ruhsatı düzenlenemeyecek. 


Kat karşılığı ve hasılat paylaşımı modelleri hariç olmak üzere, kamu kurum ve kuruluşlarınca bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce ihale kararı veya ihale tarihi alınmış veya ihalesi yapılmış olan ancak ruhsat düzenlenmemiş yapıların ruhsat işlemleri 1 Ekim 2017 tarihinden önce yürürlükte olan Yönetmeliğe göre sonuçlandırılacak.


Mevcut teşekkül ne olacak?

Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önceki mevzuata göre ve mevzuatına uygun olarak kısmen veya tamamen yapılaşması teşekkül etmiş imar adalarında, imar planında aksine bir hüküm bulunmamak kaydıyla, yapı yaklaşma mesafeleri, kotlandırma, arka bahçelerin tesviyesi ile parsel dışına taşmamak kaydı ile açık ve kapalı çıkmaları mevcut teşekküle göre belirlemeye idaresi yetkili olacak. 


Bu durumda, yan bahçe mesafeleri ve açık ve kapalı çıkma ölçüleri parselin sağında ve solunda bulunan mevzuatına uygun mevcut binaların yan bahçe mesafesine ve bu mesafe içinde yapılan açık ve kapalı çıkmalara uygun olarak verilecek. 


Arka bahçe mesafeleri ve bu mesafe içinde yapılacak açık ve kapalı çıkmalar; bitişik nizam yapı adalarında mevcut teşekküle, ayrık nizam yapı adalarında ise bitişiğindeki komşu parsellerin yapılaşmasına uygun olarak belirlenecek. Kotlandırma ve arka bahçelerin tesviyesi komşu parsellerdeki uygulamalara göre yapılır. 


Ancak bu maddede ifade edilen çıkma ve bahçe mesafelerine ilişkin hususlarla ilgili olarak mevcut bina bulunmayan komşu cephelerde mer’i plan ve bu Yönetmelik hükümlerine uyulacak.


Yeni Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği metni!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön