Sektörel

Ulvi Kocailik: Gayrimenkul danışmanına inanmalı

Ulvi Kocailik, 7 bin kilometre uzaktaki ABD'den, Türkiye'de emlak ofisindeymiş gibi iş bitirdi

RE/MAX'in bir kongresi için yaklaşık 1 ay önce ABD'ye gitmesine reğmen Türkiye'deki işlerini takip eden RE/MAX Yıldız Gayrimenkul Brokeri Ulvi Kocailik, "Bir işi ABD'de iken olumlu sonuçlandırdım. Kıssadan hisse: Ben bir gayrimenkul danışmanı olarak benden danışmanlık almak isteyenlere yardımcı olabilirim. Ne mutlu bana ki, her iki taraf danışmanlığa inanmış kişilerdi ve hakemliğime güvendi. Hepimiz birbirimize güvendik, doğru olanı bulduk. Fiziksel mesafeler önemli değil, yeter ki zihnimiz işin içinde olsun" diyor.

Ticari  gayrimenkul pazarlaması konusunda uzman olan RE/MAX Yıldız'ın brokeri Ulvi Kocailik, bu alandaki tecrübelerini ve başından geçen ilginç olayları internetteki blogda paylaştı, yaşadığı çok ilginç bir olayı şu ifadelerle anlattı: "26 Şubat-5 Mart 2010 tarihleri arsasında Amerika Birleşik Devletleri'nin Orlando kentinde RE/MAX Kongresinde idim. Organize Sanayi Bölgesi'nde kiralık fabrika için bir firma aradı. Firmayı önceden tanıyordum. Gidip yeri gördüler. Yeri, kiralayan şirket sahibi gösterdi. Aralarında kiralama şartları üzerinden şöyle bir geçmişler...

Mickey Mouse evi önünde
Kiracı firma yetkilisi e-posta gönderdi, şartların ne olabileceğini sordu. Tekliflerini aldım, yine e-posta olarak kiracı firma yetkilisine ilettim. Karşı teklifi kiracı firmaya ilettim. Kiracı firma yetkilisi e-posta gönderdi, konuşmak istiyordu. Tam o sırada Disneyland Magic Kingdom'da Mickey Mouse evi önünde bankta oturuyordum. E-postayı gördüm, hemen aradım. Şartlar üzerinde konuştuk, çözülmesi gereken iki konu vardı. Kapatıp kiracı firma yetkilisini aradım. İki maddeye takılıp kalmıştık.

İş takibim sürdürdüm
Firma yetkilisine yazmaya karar verdim, maddeleri özetledim. Bu firma olsun veya olmasın bu maddeler hakkında görüşlerimi, kiracı yaklaşımlarını açıkladım. Eğer bu kiracı adayı ile mutabakata varmazsak, aynı konuşmaları başka bir adayla yine yapacağımızı, ama zaman kaybedeceğimizi vurguladım. Bir sonraki gün kiracı firmayla, kiraya veren firma yetkililerini tekrar bir araya getirdim. Sonrasında iki taraftan da şartlarda anlaştıkları  bilgisi geldi. 7 bin kilometre uzaktaydım ama Türkiye'de işimin başındaymışçasına takibimi sürdürüyordum.

Danışmana inanmak önemli
Türkiye'ye 2 gün sonra döndüm. İlk işim iki tarafı arayıp şartların üzerinden geçmek oldu. Çok yakın olmakla birlikte, şartların tam netleştirilmediğini fark ettim. Son bir tur görüşme ile şartları netleştirdim. Sonraki gün sözleşme yaptık ve yeri teslim ettik. Kıssadan hisse: Ben bir gayrimenkul danışmanı olarak benden danışmanlık almak isteyenlere yardımcı olabilirim. Ne mutlu bana ki, bu senaryoda her iki taraf danışmanlığa inanmış kişilerdi ve benim hakemliğime güvenmişlerdi. Hepimiz birbirimize güvenmiştik ve konuşa konuşa herkes için doğru olanı bulmuştuk. Artık fiziksel mesafeler önemli değil, yeter ki zihnimiz işin içinde olsun. Son bir söz; 'demir tavında dövülür', sıcağı sıcağına işi sonuçlandırmak gerekir."

Hizmet bedeli ödemek istemeyen müşteri işyeri kirasını da ödemedi
TİCARİ gayrimenkul uzmanı olan Ulvi Kocailik, deneyimlerini blog sayfasında anlatırken, şu ilginç olayı da paylaştı: "İki yıl önce, uzmanlık alanım olan bir ticaret merkezinde bir yer kiraya vermek için çalışıyorum. Bir firma geldi, detayları konuştuk. İşyeri henüz yapılmamış, kiracıya süre vereceğiz, içini yapacak. Şartlar konuşuldu, bir noktaya gelindi. Mülk sahibi ile buluştuk. Ne dediysem olumsuz karşıladı. Konuşmadan anlaşıldı ki, kendisine bir başka kiracı adayı ulaşmış, şartları konuşmuşlar. Ona vermek istiyor. Fakat aramızda sözleşme olduğu için işin içinden nasıl çıkacağını bilemiyor. 'Hizmet bedelimi kiracının ödemesini istemiyorsan, sen ver' dedim. 'Bakalım' dedi, gitti. Birkaç gün sonra o dönem site başkam aradı. Kıramıyacağım bir büyüğümüzdü, ricada bulundu. İki yıl sonra kiracı, bir yer satın aldı, çıktı. Mülk sahibi uzun süre kalacak ve içini yapacak diye çok düşük bir kiraya razı olmuş. Başlangıçta verilen taahhütler yerine getirilmemiş. Kira sözleşmesini aralarında yaptıkları  için konuşulanlar yazılmamış. 6570 sayılı Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanunu bilemiyor. Mülk sahibiyle aralarında anlaşmazlık çıktı, davalık oldular.

Ucuzculuk zihniyeti
Kıssadan hisse: Bana kim kiralama hizmet bedeli ödemek istemedi ise mülk sahibine de kira ödemedi. Çünkü bu bir zihniyet meselesi. Hizmete değer vermeme, ucuzculuk zihniyeti. Bumerang döner, kendini keser. Bitmedi, devamı var. O kiracı sonradan beni aradı. Bir mülkü için ekspertizlik istedi. Bu olayı unutmuş mu acaba diye düşündüm... Anlaşılıyor ki, biriyle görüşme halinde, benden doğru fiyatı öğrenmek istiyor. Bölgedeki tüm 'emlakçılar' Onunla çalışmak istiyormuş, o beni tercih etmiş, ben ise çalışamayacağımı ifade ettim. 'Sen yine bir düşün' diyor.
Kıssadan hisse: Ben danışmanlık almak isteyenle çalışabilirim. Kendi dişini çekmek isteyen, çeker."

Fabrikasını ekspertiz fiyatına satmadı el koyan banka, dediğim rayice geldi
ULVİ Kocailik, borcundan dolayı fabrikasını satmak isteyen ancak normalin üzerinde fiyat isteyen bir iş adamının yaşadığı ibretlik olayı da şöyle anlatıyor: "İki yıl önce bir abi-miz, bir tanıdığı kişinin adını verdi, gidip görüşmemi istedi. Görüşmeye gittim, büyük bir yerdi; fabrikaydı. Artık tesis eskimişti, bölge ticari fonksiyona dönmüştü.

Ekspertiz yaptım ve fiyat hakkında fikrimi söyledim. Çok daha fazlasını istiyorlardı,  üzerinde hacizler ve çok sayıda ipotek vardı. Üzerinden 1 yıl geçti. Bir gün bir ekspertizlik firması aradı. Bir gayrimenkul rayici hakkında fikrimi almak istedi. Neresi diye sorduğumda, banka için ekspertiz yaptığını, borcundan dolayı satılacağını söyledi, firma ismi vermedi.

Detay aldığımda aynı yer olduğunu anladım. Yine mülk sahibine verdiğim ekspertiz değerlerimi verdim. 3 veya 4 ay geçti.

İnşaatçı bile heyecanlandı
Bir muteber inşaat firması  sahibi aradı; heyecan içindeydi, önemli bir konuda görüşmek istiyordu ve bunu çok acil yapmak istiyordu! Ofise davet ettim. Öncelikle bölge, bölgenin geleceği, bölgedeki projeler, rayiçler, potansiyel hakkında bilgi almak istedi. Bana nasıl ulaştıklarını sordum; araştırmışlar, bölgeyi bilen, rayiçleri bilen, pazarlama deneyimi olan biri olarak referans almışlar. Bankadan bir gayrimenkul almak istiyorlardı. Neresi diye sordum, aynı yerdi. Yine şaşırdım. Almak üzere anlaştıkları rakam benim verdiğim rayiç  değerdi. Çok güzel bir proje tasarlamışlardı, alım gerçekleşirse ofislerin bir kısmı kiralanacak, bir kısmı satılacaktı ve bu projede satışı ve kiralamayı benim yapmamı istiyorlardı. O gece çok mutlu uyudum. Fakat 1 ay sonra banka problemleri çözülemedi, proje gerçekleşmedi. 2 ay önce bir başka kişi aradı. Bir yer hakkında fiyat sormak istiyordu, proje yapacaklardı ve proje gerçekleşirse benimle çalışmak istiyordu. Neresi diye sordum, yine aynı yerdi. Donup kaldım...

Kıssadan hisse: Bilgi ve deneyimlerimi müşterilerimle sınırsızca paylaşıyorum. Uzun soluklu bir iş yaptığımı düşünüyorum. Dönüp dolaşıp bölgeyi iyi bilmenin sonucunu mutlaka alıyorum."
Hürriyet