Umur Güven: Radikal kararlar kentsel dönüşümü kolaylaştırır!
Garanti Mortgage Genel Müdür Yardımcısı Umur Güven, yakın zamanda İstanbul'da bir kentsel dönüşüm programı hayata geçirilmediği takdirde şehrin tamamen bloke olacağını kaydetti
Yakın zamanda İstanbul'da bir kentsel dönüşüm programı hayata geçirilmediği takdirde şehrin tamamen bloke olacağını düşünen Garanti Mortgage Genel Müdür Yardımcısı Umur Güven, kapsamlı bir planlanma yapılması gerektiğini kaydetti. Güven, lokal uygulamaların İstanbul'un sorunlarını sadece hafifletebileceğini belirtti.
Kentsel dönüşümün şehirdeki endüstriyel yapılardan başlaması gerektiğini tavsiye eden Güven, ilk etapta sadece fabrikaların değil, 4. Levent Oto Sanayi Sitesi gibi bölgelerin de kaldırılması gerekeceğini belirtti. Güven, “Öncelikle yeşil alanlar planlanmalı, peşinden de bu alanların etrafındaki kalitesiz ve deprem riski taşıyan alanlar dönüştürülmeli” diye konuştu.
İstanbul’un mevcut nüfusu kaldıramadığını iddia eden Güven, “Şehirde ana arterleri açacak, nüfusu banliyö yapısındaki yeni yerleşimlere yönlendirecek bir kentsel dönüşüm planlanmasının gerektiğini düşünüyorum. İBB’nin bunu gerçekleştirmesi mümkün görünmüyor. Projenin yasal altyapı ve finans açısından hükümet tarafından desteklenmesi, belki sadece bu dönüşüme özel bir yasa ve fon oluşturulması gerekir” diye konuştu. Banliyö yapısı için Bahçeşehir örneğini veren güven, altyapının yatırımlarla birlikte gerçekleştirilmesi gerektiğine de değindi.
Kentsel dönüşümde uygulanacak radikal kararların zaman içinde iyi sonuçlar verdiğini gündeme getirerek 1950’lerde Barbaros Bulvarı ve 1980’lerde Tarlabaşı Bulvarı örneklerini veren Güven, “Şehrin mevcut sorunları çok büyük, dolayısıyla dönüşümün çok kapsamlı ve radikal olması gerekiyor. Aksi takdirde Türkiye'nin kalbi durumundaki şehir durma noktasına gelecek” diye konuştu. Devlet-özel sektör işbirliğinin son derece önemli olduğuna dikkat çeken Güven, etkin bir dönüşüm için özel sektör temsilcilerini kesinlikle tavsiye ederek sözlerini bitirdi.
Umur Güven’in dönüşüm formülü:
1- Dönüşüme şehrin içinde kalan endüstriyel yapıların kaldırılması ile başlanmalı.
2- Projenin yasal altyapı ve finans açısından hükümet tarafından desteklenmeli, hatta sadece dönüşüme özel bir yasa ve fon oluşturulmalı.
3- Radikal kararlar alınmalı ve uygulanmalı.