24 / 11 / 2024

UNESCO, Haliç Metro Geçiş Köprüsü konusunda endişeli!

UNESCO, Haliç Metro Geçiş Köprüsü konusunda endişeli!

UNESCOnun konuyla ilgili hazırladığı taslak raporu, şehrin listeden düşme tehlikesinin tamamen ortadan kalkmadığını, kurumun köprü projesinden hâlâ hoşnut olmadığını ortaya koyuyor




Projesi Mimar Hakan Kıran tarafından hazırlanan Haliç Metro Geçiş Köprüsü, İstanbulun UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinden düşürülmesi tehlikesine yol açmış, Kıran geçen hafta yaptığı açıklama ile artık böyle bir tehlikenin söz konusu olmadığını, UNESCOyu ikna ettiklerini duyurmuştu. Ancak UNESCOnun konuyla ilgili hazırladığı taslak raporu, şehrin listeden düşme tehlikesinin tamamen ortadan kalkmadığını, kurumun köprü projesinden hâlâ hoşnut olmadığını ortaya koyuyor. 10 maddelik rapordan bazı satır başları şöyle:

Olumsuz etki olabilir

* Taraf devletin, Haliç Metro Geçiş Köprüsü ile ilgili etki değerlendirme raporları hazırlanmasına dair uluslararası uzmanlar ve ICOMOS (Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi) rehberliğinde gerçekleştirdiği çabaları görmektedir ve son oturumda geçerli olan köprü tasarımının, kültür varlığının evrensel değerine ciddi bir olumsuz etkisi olacağına dair varılan sonucu, endişeyle dile getirmektedir.

* Köprünün tasarımı üzerine sütunların inceltilmesi, metro istasyon örtüsünün değiştirilmesi gibi bazı açılardan bakıldığında etkiyi değiştirebilecek farklılıkların uzman önerisiyle yapıldığı görülmektedir. Ancak, köprünün önerildiği gibi değiştirilse de varlığın olağanüstü evrensel değeri üzerine olumsuz etkisi olacağını endişeyle belirtmektedir.

Bize danışılmadı

* Köprünün 2005te Dünya Miras Komitesine hiçbir şekilde danışılmadan prensipte kabul edilmesiyle ilgili hayal kırıklığını dile getirmektedir. Bu durum eylem rehberinin 172. Paragrafına uygun değildir. İki uçta metro tüneli çalışmalarıyla köprünün konumu ve tasarımı neredeyse önemli oranda değiştirilemeyecek şekilde belirlenmiştir.

* Taraf devletin taslak bir yönetim planı oluşturma çabalarını görmekle beraber teslim edilen taslak içeriğinin gereken geniş kapsamlı, çok disiplinli ve etkin niteliğe sahip olmadığını düşünmektedir. Planın, etkili bir koruma çerçevesi, işler bir yönetim sistemi oluşturacak ve ilgili paydaşları dahil edecek, otoriteler arası dialogu güçlendirecek, halkın ve ilgi gruplarının katılımı sağlayacak, şehrin tarihi peyzajının önündeki büyük zorluklara karşılık verebilecek şekilde geliştirilmesi gerekmektedir.

* Taraf devletin, yönetim planı çalışmalarındaki ilerlemeye dair bilgilendirmesini görmekte ve çalışmanın tamamlanmış bir yönetim planı olarak yetkililerce kabul edilen son halini 1 Ekim 2011e kadar İngilizce veya Fransızca olarak danışma kurullarınca incelenmek üzere Dünya Miras Komitesine iletmesini talep etmektedir.

*Ayrıca taraf devletin Dünya Miras Komitesine 2012deki 36. oturumda incelenmek üzere 1 Şubat 2012ye kadar varlığın korunma durumu ve yukarıdakilerin uygulanışıyla ilgili güncellenmiş bir rapor sunmasını talep etmektedir. Kayda değer gelişme olmaması halinde varlığın Tehlike Altındaki Dünya Mirası Listesine dahil edilebileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

Hürriyet


Geri Dön