29 / 07 / 2024

UNESCO Haliç metrosunun yeniden ele alınmasını istedi!

UNESCO Haliç metrosunun yeniden ele alınmasını istedi!

Öcal Oğuz, Haliç metrosu inşaatını uluslararası uzmanlardan oluşacak bir gruba değerlendirme kararı almasının etkili olduğunu söyledi


SENTEZ MEKANİK 10. YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLADI!


UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Yönetim Kurulu Başkanvekili Prof. Dr. Öcal Oğuz, İstanbul´un Dünya Kültür Miras Listesi´nde kalmasıyla ilgili kararda, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı´nın Haliç metrosu inşaatını uluslararası uzmanlardan oluşacak bir gruba değerlendirme kararı almasının etkili olduğunu söyledi.

25 yıldır listede yer alan İstanbul´da yapılan inşaat ve yenileme gibi çalışmaların Dünya Miras Komitesi´nce adım adım izlendiğini belirten Oğuz, şunları söyledi:

Haliç metrosunda  düzenleme
"Komite 2009 yılında İstanbul hakkında bir rapor hazırlamış ve eksik görülen noktaları belirtmişti. Bunlardan basına yansıyan, Haliç metro geçiş köprüsü inşaatı konusunda `İstanbul´un ve Süleymaniye´nin siluetini bozuyor´ bölümü de Büyükşehir Belediyesi tarafından değerlendirildi. Belediye 270 metre olarak planlanan direkleri 50 metreye indirdi. Büyükşehir Belediyesi geçen hafta Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay başkanlığında Dışişleri Bakanlığı ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu´nun katılımıyla yapılan toplantıda, Haliç metrosunun, şehrin siluetini bozup bozmadığı konusunu, uluslararası uzmanlardan oluşacak bir gruba değerlendirme kararı aldı. Belediye böylece çıkacak rapora göre hareket edeceği taahhüdünde de bulunmuş oldu."

İstanbul´un yeri garanti değil

"Brezilya´da alınan karar, `İstanbul´un listedeki yeri garanti´ anlamına gelmiyor. Komite her zaman incelemelerine devam edecek. Türkiye´nin, raportörlerin görüşlerini hiçe saydığını düşünür, İstanbul için risk görürse şehri listeden tamamen çıkarabilecek. UNESCO´nun raporlarında Sulukule´yle ilgili bazı eleştiriler yer alıyordu. Komite kesinlikle kentsel dönüşüme karşı değil. Sadece `Tarihi dokuya zarar veriliyor mu´ diye bakıyor."

Seneye yeniden gözden geçirilecek

BREZİLYA´da 21 ayrı ülke uzmanlarından oluşan Dünya Miras Komitesi´nin kararı 3 Ağustos günü nihai hale gelecek. Ancak UNESCO, verilen sözlerin yerine getirilip getirilmediğini önümüzdeki yıl Bahreyn´de yapılacak toplantıda tekrar gözden geçirecek. İstanbul, 1985 yılından bu yana Dünya Miras Listesi´nde yer alıyor. Listede Türkiye´den toplam 9 yer bulunuyor.
Meltem ÖZGENÇ/Hürriyet

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

UNESCO, İstanbul'u 'tehlike altındaki miras' listesine almadı

Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO), tarihî alanların tehlike altında olduğu iddiasıyla İstanbul'un Dünya Mirası Listesi'nden çıkartılması yönündeki talepleri oybirliğiyle reddetti

Brezilya'da toplanan Dünya Mirası Komitesi, Kültür Bakanlığı ile Büyükşehir Belediyesi'nin yürüttüğü çalışmalardan övgüyle bahsederek, İstanbul'un 'Tehlike Altındaki Dünya Mirası Listesi'ne alınmasına gerek görmedi. Ancak Türkiye'den önümüzdeki dönem için bazı isteklerde bulundu. Haliç Metro Geçiş Köprüsü Projesi'nin doğal doku ve tarihî görüntüyü bozmayacak şekilde yeniden ele alınmasını isteyen UNESCO, Osmanlı ahşap evlerinin de bütünsel bir plan içinde koruma altına alınmasını tavsiye etti.

UNESCO Dünya Mirası Komi-tesi'nin Brezilya'da süren 34. yıllık toplantısında İstanbul'un tarihî alanları ile ilgili gündem maddesi ele alındı. Oturumda, UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'nde kayıtlı olan İstanbul'un dört tarihî alanındaki sorunlar ve ilerlemeler tartışıldı. Toplantıya katılan Türk heyeti komite üyelerine bir sunuş yaparak soruları cevaplandırdı. Tartışmalar sonucunda, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin son dönemdeki olumlu adımları ve yaklaşımları ile gösterdiği somut çabalar dikkate alındı ve İstanbul'un "Dünya Mirası Listesi"nden çıkarılarak "Tehlike Altındaki Dünya Mirası Listesi"ne alınması yönündeki talepler oybirliğiyle reddedildi. UNESCO, İstanbul'u Dünya Miras Listesi'ne alış gerekçesinde Süleymaniye Ca-mii'ni 'insan dehasının emsalsiz bir başyapıtı ve Osmanlı yapılarının en üst rütbesi' olarak nitelemişti.

Büyükşehir: İstanbul kazandı

Karar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde memnuniyetle karşılandı. 'İstanbul kazandı' başlıklı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Haliç Metro Geçiş Köprüsü'nün yapılmasına itiraz yok. Ayrıca, Four Seasons Oteli'nin ek inşaatının mahkeme kararıyla durdurulması memnuniyetle karşılanıyor. Yine, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Koruma Uygulama Denetim Bürosu'nu (KUDEB) Osmanlı ahşap mimarisinin korunması için yürüttüğü çalışmalardan övgüyle bahsedildi."
Hüseyin Aydın/Zaman 


Geri Dön