22 / 11 / 2024
fuzul

UNESCO'nun 'Kültür Mirası' listesine yeni alanlar eklenecek

UNESCO'nun 'Kültür Mirası' listesine yeni alanlar eklenecek

UNESCO'nun 'Dünya Kültür Mirası' listesine, bugün İspanya'da başlayacak toplantıyla yeni alanlar eklenecek. İstanbul'un listede kalıp kalmayacağı da görüşülecek




Dünyanın dört bir yanından toplam 30 kültürel ve doğal sit alanı bugünden itibaren İspanya'nın Sevilla kentinde başlayacak olan UNESCO (Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü) toplantısında dünya mirası listesine girecek.

UNESCO komitesi pazartesiden itibaren, şu anda 145 ülkeden 878 alanın yer aldığı Dünya Kültür Mirası listesine listeye ilk kez girecek 30 yeni sit alanını belirleyecek. Burkina Faso, Cape Verde ve Kırgızistan listeye ilk kez gireceğini umuyor. Ayrıca İsviçreli mimar Le Corbusier'in Arjantin, Belçika, Fransa, Almanya, Japonya ve İsviçre'de yaptığı işlerin de listeye girmesi bekleniyor.

İstanbul da görüşülecek
İstanbul'un `Dünya Kültür Mirası Listesi'nde kalıp kalmayacağı da bu toplantıda kesinleşecek. Üç kişilik UNESCO heyeti, raporu hazırlamak üzere geçtiğimiz nisanda İstanbul'da incelemelerde bulunmuş, Aya İrini, Four Seasons ek otel inşaatı ve Yenikapı  Marmaray  kazı alanını gezmişti.
Öte yandan Almanya'nın Dresden kentinin dünya mirası sıfatını kaybetmesi bekleniyor. UNESCO yetkililerin kentin dokusunu bozacağını belirttikleri bir köprünün, yapılan ikazlara rağmen inşa edilmesi, kentin listeden çıkarılmasına neden oldu.

Kırgızistan ilk kez listede...
UNESCO dünya mirası komitesi uzmanları Burkina Faso'daki `olağanüstü bir evrensel değer' olarak tanımlanan köy kalıntıları `Loropeni Kalıntıları' ve Cape Verde'deki tarihi kent merkezi Ribeira Grande hakkında da karar verecek.
Mağara ve kayaları Orta Asya'nın Müslüman mirasının eşsiz parçaları olduğu kabul edilen, Fergana Vadisi'ndeki Süleyman Dağı'nın listeye alınmasıyla, Kırgızistan da ilk kez UNESCO'nun dünya mirası listesine girmiş olacak.
Toplantıda iki Fransız alanının da `tehlike altındakiler' listesine geçmesi bekleniyor. Bir köprü inşaatından dolayı Bordeaux şehri ve tarih öncesi resimlerin bakteri tehdidi altında olduğu Lascaux mağaraları.

Koruma için 2.9 milyon dolar
UNESCO koruma projeleri ve kültür mirası alanlarının korunmasına yönelik ülkeler arasında yapılacak teknik işbirlikleri için her sene 2.9 milyon dolar (Yaklaşık 4 milyon TL) ayırıyor. Sit alanlarının özel statüleri turizmi de geliştiren bir faktör olarak etki ediyor. Dünya Mirası Komitesi toplantıları 30 Haziran'a dek sürecek.
Radikal


Geri Dön