05 / 11 / 2024

UniCredit, Türkiye'de ofis açmak için yer bakıyor!

UniCredit, Türkiye'de ofis açmak için yer bakıyor!

UniCredit Menkul Değerler CEO'su Kaan Başaran özel sermaye fonlarının Türkiye'de altyapı ve enerji sektörleri ile yakından ilgilendiğini söyledi




Başaran, sadece Türkiye'de yatırım yapmak üzere kurgulanmış fonların büyüklüğünün ise yeni fonlarla birlikte 2-2.5 milyar $ civarında olduğunu aktardı

Kriz senaryolarının havada uçuştuğu şu günlerde İtalyan UniCredit ile Koç Grubu'nun ortak olduğu UniCredit Menkul Değerler CEO'su Kaan Başaran yatırımcı toplantısı için gittiği Londra'dan güzel haberle döndü. Londra izlenimlerini AKŞAM ile paylaşan Kaan Başaran Türkiye'nin demografisi ve coğrafi konumunun özel sermaye fonlarının ilgisini çektiğini vurgulayarak, 'Türkiye çok hızlı büyüyen, gelecek vaat eden oldukça enterasan bir ülke. Londra'da birkaç tane private equite fon ile görüştüm. Türkiye'de ofis açmayı düşünüyorlar. Altyapı ve enerji sektörüne ilgi yoğun' dedi.

- Bugüne kadar hangi projelerde yer aldınız

Proje finansmanı tarafında Boğaz'ın altından geçecek olan ikinci tünel, Avrasya tüneli. Bunun bütün hisse senedi ve borçlanma tarafındaki danışmanlık hizmetleri bizde. 1.4 milyar dolar civarında bir proje. Diğeri Hattatlar'ın Karadeniz kıyısındaki kömür rezervlerinin finansmanı. Onu takip edecek olan termik santral projesi var. İzmit Gebze Otoyolu'nda aktif bir rol üstleneceğiz. Bunlara danışmanlık hizmeti vermeyi planladığız projeleri de katarsak yaklaşık 20 milyar dolar civarında bir proje büyüklüğünden bahsedebiliriz.

- Kurumsal finansmanda hangi sektörlere ilgi var

Perakende tarafı ama her segmentinde giyim kuşamdan gıdaya kadar her segment hareketli. Hastane onun etrafındaki servis sektörleri, enerji ile ilgi devam ediyor. Türkiye'nin demografisi, coğrafi konum, bunların hepsi private equite için cazip yapılar. Türkiye'de aktif olan private equite'lerin sayısına baktığınız zaman muazzam. İki hafta önce Londra'daydım. Burada olmayan birkaç tanesi ile görüştüm. Burada ofis açmayı düşünüyorlar.

- Türkiye'de aktif olan private equite fonlarının büyüklüğü nedir

Turkiye de eleman bulundurma yolu ile aktif 14 Private Equity şirketi faaliyet gösteriyor. Fakat Türkiye'de ofisi olmayıp yatırım alanlarını ciddi şekilde araştıran, yatırım yapan irili ufaklı neredeyse 70 kadar Private Equity şirketi var. Bunların haricinde sadece altyapı, enerji işlemlerine odaklanan sektör bazlı birçok fon var. Bu fonlar sadece Türkiye değil, diğer ülkelere de bakıyor ve çıkış noktaları sektör olarak alt yapı. Sadece  Türkiye de yatırım yapmak üzere kurgulanmış fonların toplam büyüklüğünün yakın zamanda oluşturulacak alt fonlarla birlikte 2 ila 2.5 milyar dolar civarında olduğunu söyleyebiliriz.

4 değişik kıtayı gezdi, Çin'e kadar gitti

4 HAFTA önce Euromoney bize Türkiye'de En İyi Hisse Senedi Piyasaları Bankası ödülü verdi. Aynı ödülü Polonya için de aldık. Doğu Avrupa'daki En iyi Proje Finansmanı Bankası ödülünü aldık. Bizim aldığımız ödül neden önemli  Yapıya baktğınız zaman 2.5 sene önce kurulmuş bir yapı. 2010 yılında ilk işlemlerimizi yaptık. Emlak Gayrimenkul özelleştirmesinde 4 tane değişik kıtaya gidildi. Ben dahil olmak üzere Çin'e kadar gittik. 2.5 aylık çok ciddi pazarlama süreci oldu.

MB, zayıf TL'ye karşı ek önlemler alabilir

- Merkez Bankası sürpriz bir kararla faizi düşürdü...
Merkez Bankası'nın aldığı son kararlar piyasadaki büyük bir kesim tarafından sürpriz olarak algılandı ve döviz piyasaları hemen reaksiyon gösterdi. Orta vadedeki durum ise alınan bu kararların dünya piyasalarının dengelerini ne kadar  erken ve doğru okuduğu ile tarif edilecek. Cari açık, kur ve sermaye hareketlerini yeni piyasa dengeleri ışığında tekrar tarif etmek gerekebilir. TL nin kısa vadede daha zayıflaması karşısında MB TL nin kontrolsüz değer kaybına karşı ek önlemleri devreye sokacak.

2008'e benzer bir kriz yaşanmaz

- 2008 yılındaki gibi büyük çaplı bir kriz riski görüyor musunuz

AB'deki problemleri tek bir ülkenin hallettiği yöntemlerle halletme kabiliyeti yok. Bunu şeye benzetiyorum. Bir bisikletin üzerinde 4-5 tane pedal çeviren insana benziyor. Çünkü her birinin büyüme devinimi, kendi piyasalarına hakimiyeti farklı ama bir tane Merkez Bankası var. Bu da krizden çıkmayı zorlaştırıyor. Çünkü herkesi memnun edecek politikalar üretmek zor. Krizden tarifiniz Lehman'ın ortadan kalkması, binlerce kişinin işten çıkması ise o krizin başka bir boyutu. O olmasın diye hükümetler ellerinden geleni yapıyor. Ama o büyüklükte bir şeyler olacağı görüşünde değilim. O kimsenin beklemediği boyutta bir dalgaydı.

Genç nüfus bizi koruyor

- Türkiye ekonomisi açısından gördüğünüz riskler

2008 sonrası döneme bakarsak; 2 tane Avrupa ülkesi diğerlerine nispeten çok daha az etkilendi: Türkiye ve Polonya. Türkiye'nin genç nüfusunun olması, kendi ürettiğini tüketebilecek belli bir büyüklüğün üzerinde olması sizi dışarıdaki krizlerden biraz koruyor. Ama bunun dengeli olması gerekiyor. Cari açıkla ilgili sizin piyasalar bozulurken kontrolsüz bir şekilde tüketiyor olmanız ve o tüketimi dışarıdan finansmanla karşılıyor olmanız sağlıklı değil. Bunun bir şekilde stabilize olması ve  kontrol edilebilir bir büyüklüğe indirilmesi şart. Dışarıda bozulmalar olacak ama dışarıdaki hiçbir ülkenin bozulma nedeni birbirinin aynı olmayacak.

Yerli bir hissede 28 gün yabancı 288 gün kalıyor

- Halka arzlara yabancı yatırımcının katılımı neden önemli

Türkiye'de bir yatırımcı ortalama bir hisse senedini 28 gün tutuyorsa, yabancı kurumsal yatırımcı 288 gün tutuyor. Daha derin bir piyasa oluyor. Arz edilen hisse senedi piyasaya geri dönüp de hissenin fiyatının düşmesini sağlamıyor. Daha kurumsal bir yapı kazanıyor. Bir de o aktifin niteliği önemli. Emlak Gayrimenkul o açıdan önemli bir örnek, yüzde 75'i yurtdışına satıldı. Buradaki başarımız da bize Euromoney tarafından ödül kazandırdı.
Akşam/Ayfer ARSLAN


Geri Dön