Kira

Ünlü caddelerde kiralar düştü ama boş mağazalar arttı!

Durgun talep ve dövizle kira sadece alışveriş merkezlerini değil, en popüler caddeleri de vurdu.

Durgun talep ve dövizle kira sadece alışveriş merkezlerini değil, en popüler caddeleri de vurdu. Kiralarda yüzde 25-58 oranında düşüşler çoğu zaman yeni kiracı bulmaya yetmiyor.



Döviz üzerinden alınan kiralar sadece alışveriş merkezlerini değil, cadde mağazacılığını da zorluyor. Son dönemde talep durgunluğu nedeniyle zor zamanlar geçiren perakende sektörü, birkaç yıl öncesine kadar metrekare fiyatlarıyla dudak uçuklatan cadde mağazalarından çekilme eğiliminde. Bu sonuca temelde, düşen talebe karşılık artan kira gideri yol açıyor.



5-6 AYDIR BOŞ



İstanbul’da alışverişin kalbi olarak bilinen Beyoğlu’ndaki İstiklal Caddesi, Nişantaşı’ndaki Abdi İpekçi Caddesi ve Anadolu yakasındaki Bağdat Caddesi’nde 30’a yakın mağaza boş durumda. Üstelik bu durum 5-6 aydır sürüyor. Neredeyse yarım yıldır kiralanmayı bekleyen mağazaların kiralanmasıyla ilgili dükkân sahiplerinin yüzde 60’a varan indirim yaptığı gelen bilgiler arasında. Popüler caddelerdeki son durumu ticari gayrimenkulün nabzını tutan isimlerle konuştuk. Eva Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Şeyma Şehirli, İstanbul’da perakendecilerin en çok tercih ettiği caddelerin; Bağdat Caddesi, Abdi İpekçi Caddesi ve İstiklal Caddesi olduğunu vurgularken, bu caddelerde geçen yıllara oranla boş dükkân sayısının oldukça arttığını dile getirdi.



TL’YE DÖNENLER


VAR Şehirli, İstanbul’un en uzun ve işlek caddelerinden biri olan Bağdat Caddesi’nin son dönemde kentsel dönüşüm projesi kapsamında olduğu için doluluk oranının düştüğünü belirtirken, bugün 20-25 tane mağazanın kiralanmayı beklediği bilgisini verdi. “Boş mağazaların çoğu yola cepheli konumda bulunuyor. Bağdat Caddesi’nin en canlı noktasında olan boş mağazalar Bostancı yönünde Havacı Binbaşı Mehmet Sokak ile Kadıköy yönünde Ömer Paşa Sokak arasında” diye konuşan Şehirli, yeni düzenlemeyle bazı kiraların Türk Lirası bazında alınmaya başladığını da sözlerine ekledi. Şehirli, kiraların ortalama metrekare fiyatının 100 TL ile 625 TL arasında değiştiğini söyledi.



HAVA PARASI HAYAL OLDU



TSKB Genel Müdür Yardımcısı Ozan Kolcuoğlu da, İstiklal Caddesi’nde kısa bir süre öncesine kadar 200 dolar olan metrekare fiyatının 120 dolarlara kadar gerilediğini dile getirdi. Kolcuoğlu, hava parası uygulamasının eskiden çok yaygın olduğunu, ancak artık ‘hayal’ olduğunu belirtti.



İSTİKLAL'DE ARAP TURİST CİRO DÜŞÜRDÜ



JLL Perakende Direktörü Roni Saris, en popüler 3 alışveriş caddesinden genelde moda markaların çekildiğini söyleyerek, İstiklal Caddesi’nde turist kitlesinin ağırlıklı Arap turistlerden oluşmaya başladığını, bunun da ciroyu düşürdüğünü anlattı. Saris, bu 3 caddenin ortalamasında yüzde 30-35 indirim olduğunu kaydederken, Abdi İpekçi Caddesi’nde kısa bir süre önce kiraların metrekare başına 250 dolar olduğunu, ancak bunun üzerinden yüzde 30-35 indirim yapıldığını ifade etti. Abpi İpekçi Caddesi’nde 12 boş mağaza olduğunu anlatan Saris, giden yabancı markaların yerine ağırlıklı olarak yerli markaların geldiğini belirtti.



GLOBAL MARKALAR "POPÜLER CADDE OLSUN" DİYE RİSK ALMIYOR


Şehirli, yüksek kiralar nedeniyle Bağdat Caddesi’nden Armani, GAP, Benetton, Cerruti, Divarese ve Bershka gibi birçok uluslararası firmanın dahi çekildiğini kaydetti. TSKB Genel Müdür Yardımcısı Ozan Kolcuoğlu da, global markaların popüler cadde olarak gördükleri caddelerde sadece bulunmak için yer kiralamadığını, yani bu anlamda risk almadığını dile getirdi. “Yerliler bu konuda daha istekli” diye devam eden Kolcuoğlu, dükkân sahiplerinin giyime, yeme-içmeye farklı fiyatlar verdiklerini ifade ederken, yine de indirimin genelgeçer bir sonuç olduğunu söyledi.


Bağdat Caddesi’deki indirim oranının ortalama yüzde 25-30 olduğunu kaydeden Kolcuoğlu, İstiklal Caddesi’nde ise terörden ve azalan trafikten etkilenen daha çok yeme-içme sektöründen oyuncuların çekildiğini anlattı. Abdi İpekçi Caddesi’nin ‘daha oturmuş’ bir kiracı kitlesi olduğunu, bu nedenle boşalan mağazanın daha çabuk dolduğunu kaydeden Kolcuoğlu, bu caddenin diğerlerine göre daha iyi durumda olduğunu söyledi.


Eda KELEŞ/Habertürk