18 / 10 / 2024

Ünlü deprem bilimciden yeni uyarı geldi! Bu depremin arkasından…

Ünlü deprem bilimciden yeni uyarı geldi! Bu depremin arkasından…

Dün Malatya'da meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremden sonra Deprem Bilimci Dr. Ramazan Demirtaş’tan da çok önemli bir paylaşım geldi. İşte Ramazan Demirtaş’ın o paylaşımı…




Dün Malatya Kale merkezli 5.9 büyüklüğünde bir deprem yaşandı. Söz konusu depremin, Elazığ, Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep, Erzincan, Adıyaman, Kahramanmaraş, Batman, Tunceli ve Kayseri’de de hissedildiği belirtildi.

Dün saat 10:46'da meydana gelen ve merkez üssü Malatya'nın Kale ilçesi olan 5,9 büyüklüğündeki depremin derinliği 10,07 kilometre olarak açıklanırken, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum da şehirlerdeki hasarlı binalar ile ilgili açıklamalar yaptı. 

Bakan Murat Kurum açıklamasında Malatya'daki depremden sonra 1211 ihbarın değerlendirildiğine, Elazığ'da 20 ağır hasarlı, 517 az hasarlı, Malatya'da ise 18 az hasarlı binanın tespit edildiğine değindi.

Meydana gelen depremden sonra uzman isimler peş peşe açıklamalar yaparken, Deprem Bilimci Dr. Ramazan Demirtaş’tan da çok önemli bir paylaşım geldi. 

Resmi sosyal medya hesabı https://x.com/Paleosismolog üzerinden bir açıklama yapan Dr. Ramazan Demirtaş,fay geometresi ve segmantasyon açısından değerlendirildiğinde, 6.0'dan daha büyük deprem riskinin düşük gözüktüğünü belirterek, bu depremin arkasından 5.0-5.5 büyüklüğünde depremler gelebileceğini söyledi.


Deprem Bilimci Dr. Ramazan Demirtaş’ın konu ile ilgili paylaşımı şu şekilde:

Yeşilyurt-Kavaktepe fay zonunu özellikle batı ucunda, Yeşilyurt ve Öncü civarında:
* 10-24 Ağustos 2023 tarihleri arasında 4.0 ile 5.3;
* 09 Ekim 2023 (Mw=4.3)
* 25.01.2024 (Mw=5.2) ve
* doğu ucunda 27 Aralık 2020 (Mw=5.3)
depremler olmuştu.

* Deprem kırılma mekanizması açısından 6 Şubat 2023 (Mw=7.6) sonrasını izleyen dönemde çok sayıda 4.0-5.3 aralığındaki depremlerin olmasına bağlı olarak bugünkü Mw=6.0 büyüklüğündeki bir depremin olması gayet olağan bir durumdur.

* Arkasından 6.0'dan daha büyük deprem olabilir mi? sorusu akla gelebilir.

* Bazı akademikler tarafından da veriye-gözleme-tehlike parametrelerine dayanmadan daha büyük deprem bekliyoruz açıklamaları gelebilir.


* Fay geometresi ve segmantasyon açısından değerlendirildiğinde, 6.0'dan daha büyük deprem riski düşük gözüküyor. 

* Bu depremin arkasından 5.0-5.5 büyüklüğünde depremler gelebilir.

 

 

Yapay zeka gayrimenkul sektörünü nasıl değiştirecek? İşte yapay zekanın gayrimenkul sektörüne etkileri

Yapı Kredi'den kiracılara özel kredi limiti! Hesabınızda para olmasa da kiralar anında ödenecek!

AK Parti'den dönüşüm tepkisi: 'Rantsal dönüşüm' diyerek karşı çıkanlar, depremlerdeki can kayıplarında büyük vesile!


Geri Dön