Ekonomi

Ünlü ekonomisten ‘kur şoku’ uyarısı!

Ünlü ekonomist Atilla Yeşilada, hükümetin iktidarda kalmak adına seçimler öncesi yaptıklarını buz pateni olarak adlandırırken, yeni bir kur şoku uyarısında da bulundu. Türkiye’nin en ünlü ekonomistlerinden Atilla Yeşilada, Sözcü’den Mehtap Özcan Ertürk’e konuştu

Ünlü ekonomist Atilla Yeşilada, seçimler öncesinde yaşananlarla ilgili ilginç ifadeler kullanarak, uyarılarda bulundu.

Türkiye’nin en ünlü ekonomistlerinden Atilla Yeşilada, Sözcü’den Mehtap Özcan Ertürk’e konuştu.

Yeşilada, hükümetin iktidarda kalmak için verdiği mücadelenin faturasının seçimlerden sonra ödeneceğini ve en büyük riskin de ödemeler dengesi krizi olduğunu iddia etti.

“Anketlere göre muhalefetin önde olduğunu ve  dolayısıyla hükümetin de buna karşılık elinden geleni ardına koymayacağını savunan Atilla Yeşilada ancak ekonomide dengelerin oldukça bozulduğunu ve seçmenin gönlünü almak adına yapılan her şeyin diğer bir alanda sorunları büyüttüğünü söyledi.

YENİ BİR KUR ŞOKU YAŞANABİLİR UYARISI!

Yeşilada, seçimlere birkaç ay kaldığını hatırlatarak, hükümetin seçimlerden önce buz üzerinde paten yaptığını iddia etti.

Seçimi kazanmak adına izlenen politikaları abartılı bulan Yeşilada, dengelerin her an kaybolabileceğini ve Türkiye’nin yeni bir kur şoku yaşayabileceğini söyledi.

Yeşilada ayrıca, enflasyonun sosyal huzursuzluğa neden olabileceği uyarısında da bulundu.

Mevcut iktidarın devamı durumunda, tüm yaşananların seçimden sonra yaşanabileceklerin yanında sıfır kalacağını iddia etti.

“Şimdi yapılanların faturasını seçimden sonra öderiz” diyen Yeşilada, “Ancak o faturayı ödeme sırası geldiğinde en yumuşak karnımız cari açık olacak, para tükendiğinde senede 40 milyar dolar cari açık nasıl finanse edilecek?” diye sordu.

Açıklamasında 2024'te yerel seçimler yapılacağını da hatırlatan Yeşilada, *Eğer hükümet bu ekonomi seti ile seçimi kazanırsa yerel seçimlere kadar neden ekonomi politikalarını değiştirsin ki? O zaman halk da destekliyor demektir” ifadelerini kullandı.

2024’te yapılacak yerel seçimlere kadar ekonomiyi yüksek viteste götürelim yaklaşımının ödemeler dengesi krizi riskini ciddi oranda artıracağını savunan Yeşilada, geleneksel kaynaklardan zaten finansman bulunamadığının altını çizerek, “Arabistan, Katar, bizi sürekli besleyecek değil” diye konuştu.

YANLIŞ POLİTİKALARLA ÜRETİM GÜCÜ DE ZAYIFLADI

Asgari ücrete yapılan zammın ardından emekli ve kamu çalışanlarının maaşlarına da enflasyon üzerinde artış yapılması gerekeceğini vurgulayan Yeşilada, böylece zamların yeniden enflasyon yaratarak, ithalat ve cari açık olarak döneceğini iddia etti.

Yaşilada, “3 ay sonra yeniden zam yapılacak. Batılı merkez bankalarının en çok korktuğu ücret enflasyon spirali bu. Türkiye'de üretimin bunu karşılayacak kapasitesi yok” ifadelerini kullandı.

AK Parti’nin yanlış politikaları nedeniyle Türkiye’nin üretim gücünün de zayıfladığını savunan Yeşilada, “Türkiye’nin daaha fazla üretebilecek gücü kalmadı. Yanlış politikalar nedeniyle üretim tarafı zayıfladı” şeklinde konuştu.

Ünü ekonomist açıkladı: Borsanın tarihinde böyle yıl iki kez yaşandı!