Eğitim

Urban Investment Network zirvesi İBB'ye takıldı!

Urban Investment Network (UIN) etkinliğinin düzenleneceği 5 büyük kent arasına girecek İstanbul, belediye desteğini arkasına alamadı

Gayrimenkul sektörünün Avrupa çapında en önemli yatırımcılarının ve karar vericilerin katıldığı Urban Investment Network (UIN) etkinliğinin düzenleneceği 5 büyük kent arasına girecek İstanbul, belediye desteğini arkasına alamadı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) organizasyon için ödemeyi kabul ettiği 100 bin Euro'yu vermekten vazgeçip gecikmeyeneden olunca, 23 Eylül 2010'da yapılması planlanan zirve, şekil değiştirdi. Sektör temsilcileri ve Türkiye'nin önde gelen gayrimenkul yatırımcıları 100 bin Euro'yu kendi aralarında toplayıp aynı tarihte bir başka buluşma düzenlenmesini sağlayacaklar. Dünya çapında 40 binden fazla üyesi bulunan, gayrimenkul sektörüne yönelik bir araştırma ve eğitim kuruluşu olan Urban Land Institute'nin (ULI) düzenlediği  Urban Investment Network'ün temel amacını, ‘Başkan düzeyinde uluslararası yatırımcıları buluşturup yerel yönetimlerle iletişime geçirmesi' olarak açıklayan ULI Türkiye Başkanı Haluk Sur, olayla ilgili şu açıklamaları yaptı: “İstanbul'un bu zirvenin kurucu kentlerinden olması ve her 5 yılda bir ev sahipliği yapabilmesi için İBB'nin onay imzası ile 100 bin Euro'luk katkısı gerekiyordu. Bu randevuyu alabilmek için 6 ay bekledik. Sonra kabul edildi. ULI da girişimleri başlattı. Ancak parayı ödeme vakti gelince işi sahiplenmediler. Ödemek istemiyorlar. Bize ‘İmzayı verdik; kapıları açtık. Tesisleri kullandıracağız. Para veremeyiz' dediler. Sektör temsilcileri olarak şirketlerle birlikte sponsorluklar ile bu açığı biz kapatacağız. Fakat tabii iş gecikti.
Kararsız bir tavır  oluştu. O nedenle büyük zirve yerine 53 kişilik kısıtlı bir katılımcı topluluğu ile sadece bir toplantı yapılabilecek.”

‘BİN KİŞİLİK LİSTE VARDI'
Sur, ULI'nin İBB'nin kayıtsız ve ilgisiz tavrından ötürü rahatsız olduğunu ifade ederek, “Bana, ‘İBB pişman mı oldu? Zirveyi istemiyor mu?' gibi sorular sormaya başladılar. Böylesine önemli bir olaya bu kadar ilgisiz
kalmaları inanılır gibi değil. Oysa bin kişilik bekleme listesi oluşmuştu. Aralarında Societe Generale, Orion Capital, Goldman Sachs gibi şirketlerin başkanlarının olduğu yatırımcılar İstanbul için sabırsızlanıyordu” dedi. İşlerin hep özel sektöre yıkıldığını kaydeden Sur, şöyle konuştu:

‘TEK KANATLA UÇULMAZ'
“İlk zirve geçen yıl Barcelona'da yapılmış ve belediye başkanı tek tek ilgilendiği tümyatırımcılarla konuşmuştu. Barcelona boşuna Barcelona olmadı. Ancak burada bırakın ilgiyi, 100 bin Euro ödemek istemiyorlar. Tesisleri açınca her şey çözülmüyor. Yatırım istiyorsanız kapıları başka türlü açmalısınız. Yalnız özel sektörün gayretiyle Türkiye koşar ama uçamaz. Tek kanatla olmaz. Devlet kurumu yöneticileri bunu kırmalı.”
Habertürk