30 / 04 / 2024

Ürdün, Batı Şeria'da illegal konut inşaatını onaylayan İsrail'e baskı uygulanmasını istedi!

Ürdün, Batı Şeria'da illegal konut inşaatını onaylayan İsrail'e baskı uygulanmasını istedi!

Ürdün yönetimi, işgal altındaki Filistin topraklarında yasa dışı konut hayata geçiren İsrail'e uluslararası baskı uygulanması için çağrı yaptı.



Ürdün yönetimi, işgal altında olan Filistin topraklarında yasa dışı konut inşa eden İsrail'e uluslararası baskı uygulanması için çağrı yaptı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Ürdün Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Dayfullah el-Fayiz konuyla ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada, işgal altında olan Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerinde 780 yeni konut inşaatına onay verilmesi ve 2 küçük yerleşim biriminin (üssün) yasallaştırılmasını kınadı.

Ürdün, Batı Şeria da illegal konut inşaatını onaylayan İsrail e baskı uygulanmasını istedi!

Söz konusu onayın, uluslararası hukuk ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 2334 sayılı kararı başta olmak üzere uluslararası kararları açık bir şekilde ihlal ettiği bildirilen açıklamada, bu ihlalin durdurulması için İsrail'e uluslararası baskı uygulanmasını talep etti.

İsrail'in, yasa dışı konut inşa ederek, yerleşim birimlerini genişleterek, Filistinlilerin topraklarına el koyarak veya Filistinlileri tehcir ederek uyguladığı "yerleşim" politikasının hukuksuz ve kabul edilemez olduğu belirtilen açıklamada, tek taraflı alınan bu kararların, barış çabaları ve iki devletli çözümü baltaladığı bildirildi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Twitter hesabından 11 Ocak tarihinde yaptığı paylaşımda, "Yahuda ve Samara (Talmudik Batı Şeria) bölgelerinde 800'den fazla yeni konut inşa edileceğini" açıklamıştı.

İsrailli insan hakları kuruluşu Peace Now'un (Barış Şimdi) verilerine göre, Batı Şeria'da 124 küçük, 132 büyük Yahudi yerleşim birimi mevcut.

Bir çeşit üs görevi gören ve sonrasında başka yapıların eklenmesiyle büyüyen bu küçük yerleşim birimleri genellikle birkaç karavan ya da tuğla ve tenekeden yapılmış evlerden meydana geliyor.

İsrail hükümeti, Doğu Kudüs’te 530 yeni illegal konut inşa etme kararı aldı!


Geri Dön