Sektörel

Urtim, başarısını inşaat sektörünün yurtdışı gelişimine bağladı

Urtim, başarısını  inşaat sektörünün yurtdışı gelişimine bağlayarak `Onlar nereye biz de oraya' diyor

Türk müteaahhitlerin gittiği hemen her ülkeye kalıp ve iskele ürün ve hizmeti götüren Urtim, başarısını yine inşaat sektörünün yurtdışı gelişimine bağlayarak `Onlar nereye biz de oraya' diyor.

Ataları üç kuşak önce Şanlıurfa'dan Kayseri'ye göçen ve zaman içinde Kayseri'nin yerlisi haline gelen Urfalılar ailesinin genç ve okumuş ferdi Mehmet Uğur Urfalılar'ın kurduğu Urtim, ikinci kuşak Serdar Urfalılar'ın yönetiminde kalıp ve iskele üretiminde Türkiye'nin önde gelen şirketlerinden biri haline geldi. Son 5 yıldır ihracata yoğunlaşan şirket, Türk müteahhitlerin elinin ulaştığı her yere ürün ve hizmet götürmeyi hedefliyor.

İnşaat firmalarının beton dökebilmeleri için kalıp ve iskele sistemleri üreten Urtim, 28 yılda üretimini küçük bir atölyeden 20 bin metrekarelik dev bir tesise taşımayı başardı. İlk kalıp üretimine 1982'de Topçular'da küçük bir dükkanda başlayan Urtim, 1985'te Gültepe'de 500 metrekarelik bir tesise, ardından da İkitelli OSB'ye taşındı. Giderek büyüyen şirket, 2007 yılında üretimini Hadımköy'de 6 bin 500 metrekare kapalı alana sahip 20 bin metrekarelik tesisine taşıdı. Şu anda toplam 110 çalışana sahip olduklarını kaydeden Genel Müdür Serdar Urfalılar, "Kriz döneminde hiç personel çıkarmadık. Bu bizim için çok önemli bir sınavdı" dedi. Urfalılar, dünyada kalıp ve iskele üretimi konusundaki lider ülkenin Almanya olduğunu belirterek, "Biz de Türkiye'de 5-6 firma olarak ürünlerimizde Alman kalitesini yakaladık. Artık Alman firmalarının elinden iş almaya başladık" dedi.
 
Özal'lı yıllarda büyüdü 2004'te dünyaya açıldı
Türkiye ekonomisinin hızla büyüdüğü "Özal'lı yıllar"da inşaat sektörüne hizmet vermeye başlayan Urtim'in ikinci kuşak patronu Serdar Urfalılar, şirketin kurucusu olan babası Mehmet Uğur Bey'in yanında çalışmaya çok küçük yaşlarda başladığını söyledi. O dönemde E-5 ve E-6 yollarındaki kavşakların yüzde 80'ini ürettiklerini anlatan Urfalılar, "Biz de çocukken babamızla birlikte yollarda, inşaatlarda çalıştık. Malzemelerle uğraşırken elimiz kolumuz kesilirdi. Babamıza kanayan yaramızı gösterdiğimizde `oğlum oradan sanat giriyor' derdi" diye konuştu. 2004 yılından sonra ihracata yoğunlaşma kararı alan şirket, ilk yılında 8 yurtdışı fuarına katılarak dış bağlantılar kurdu. Kısa süre içinde yurtdışındaki ilk şirketini Romanya'da kurma kararı alan Serdar Urfalılar, "Önce ihracat bağlantılarını yaptık, ardından üretim kapasitemizi artırdık. Bu sistemle Romanya üzerinden Doğu Avrupa'ya önemli oranda ihracat yaptık. Şu anda ciromuzun yüzde 55'ini ihracat oluşturuyor" dedi.

Şu anda 215 ülkeye ihracat yaptıklarını ancak küresel krizin ihracat pazarlarını değiştirdiğini anlatan Urfalılar, "İhracata başladığımız Romanya, Bulgaristan gibi ülkelere son üç yıldır çöp satmadık. Rusya ve Kazakistan ihracatımız azaldı. Kriz ile birlikte KOBİ olmanın verdiği esneklik avantajımızı kullanıp hemen Kuzey Afrika ve Ortadoğu pazarına yöneldik. Son iki yılda Libya, Cezayir ve Irak'ta çok hızlı bir ivme kazandık" diye konuştu.
 
Türk müteahhitleri nereye biz oraya
Urfalılar, krizin yavaş yavaş etkisini yitirmesi ile geleceğe yeniden umutlu bakmaya başladıklarını vurgulayarak, "Umutluyuz çünkü Türk müteahhitleri dünyada büyük başarılara imza atmaya devam ediyor. Müteahhitlerimizin dünyada aldıkları işler 2003 yılında 3 milyar dolarken, 2007 sonunda bu rakam 27 milyar dolarlara ulaştı. Hedef, 2-3 yıl içinde 50-55 milyar dolarları bulmak" dedi. Yurtdışında yapılan işlerde karşı tarafın hazırladığı şartnamelerin Türkiyeli KOBİ'lerin aleyhine işlediğini dile getiren Urfalılar, "Türk müteahhitlerinin aldığı işleri Türkiye'nin inşaat malzemesi üreticilerine yansıtmak gerekiyor. Bunun için ihracatçı birliklerinde çalışmalarımız sürüyor. Bizim müteahhidimiz bu şartnameler yüzünden istemeye istemeye gidip İtalyan seramiği, Alman kalıbı ve iskelesi alıyor" diye konuştu.
 
 
Dört kardeşiz, hep birlikte çalışıyoruz
Serdar Urfalılar, babaları tarafından kurulan Urtim'de 4 kardeş birlikte çalıştıklarını belirterek, şunları söyledi: "Benim küçüğüm Sergül, babam ile aynı okuldan Yıldız Teknik Üniversitesi Makine bölümünden mezun. Şu an satış departmanımızda görev alıyor. Sergin İTÜ İnşaat Mezunu, şu anda pazarlamada çalışıyor. Ahmet Selim de işletme okudu, şimdi mali işlerimizden o sorumlu. Ben de Urtim'de genel müdürlük yapıyorum. Babamız ise Hadımköy'deki fabrikada üretim ile ilgileniyor."
 
Kriz yılı 2009'da yüzde 10 büyüdük
Son yıllarda yurtiçinde büyük inşaat şirketlerinin projeleri için üretim yaptıklarını vurgulayan Urfalılar, "Kriz yılında yüzde 10 büyümeyi başardık. Biz de dahil birçok KOBİ, krizde tasarruf etmeyi öğrendi. Mesela biz sabit harcamalarımızı yüzde 20 azalttık" dedi.
Referans/Aram Ekin Duran