Genel

Uşak Kışladağ madeninde dev bir altın rezervi bulundu!

Siyanürlü altın çıkarıldığı için sivil toplum kuruluşlarının yıllardır hedefi haline gelen Kanadalı Eldoradoya ait Uşak Kışladağ madeninde dev bir altın rezervi bulundu

Kanadalılar Uşakta dev bir altın damarı buldu

Eldorado, değeri 19 milyar dolara yaklaşan rezerv için madeni iki kat büyütme kararı aldı

TEPEDEN bakıldığında dev bir meteorun açtığı bir görüntü zannedebilirsiniz ama burası tam 157 kilometrekarelik alana kurulu Türkiyenin en büyük altın madeni. Uşakın Kışladağ bölgesinde yer alan maden, hizmete girdiği 2006 yılından bu yana Türkiyede çevreyle ilgili hemen hemen tüm sivil toplum kuruluşlarının hedefinde. Sebebi ise aynı Bergamada tepkilere neden olan altın madeni gibi burada da siyanürle altın çıkarılması. Kışladağın boyutu ise Bergamadan 10 kat daha büyük olunca tartışması da bitmiyor. Daha önce Danıştay kararı ile kapatılan ancak çıkan izin sonrası faaliyetini sürdüren maden, şimdi daha da korkutucu bir hal alacak.

25 milyon ton kaya işlenecek

Madenin tamamına sahip olan Kanada merkezli Eldorado şirketinin internet sitesinden yaptığı duyuruya göre Kışladağda daha önce 5-6 milyon ons dolayında hesaplanan altın rezervinin, yapılan yeni incelemeler ve bulunan yeni damarlarla 10.2 milyon ons olduğu tespit edildi.

19 milyar dolar!

Altının şu anki ons fiyatlarıyla (1850 dolar) bu, tam 19 milyar dolarlık altının yer altında çıkarılmayı beklediği anlamına geliyor. Durum böyle olunca şirket, bu dev altın rezervini çıkarmak için 2014 yılına kadar 960 milyon dolarlık yatırım yapma kararı aldı. Bu nedenle madenin alanı genişletilerek kapasitesinin iki katına çıkarılması kararlaştırıldı. Böylece yılda 12.5 milyon ton kaya işlenip siyanür kullanılarak altın elde eden şirket, yeni planlama ile 25 milyon ton kayayı işlemeyi planlıyor. Bu da kullanılacak siyanür miktarının iki katına çıkarılması demek.

STKlar karşı çıkıyor

Siyanür, yer altından çıkarılan dev kaya parçalarının eritilip altının ortaya çıkarılmasında kullanılan çok zehirli bir kimyasal. Kayaların üzerine püskürtüldüğünde ortaya çıkan hidrojen siyanür havaya karışırken, kullanılmış siyanür de 1800 dönümlük alana kurulan 60 metre yükseklikteki 5 atık tepesinde biriktiriliyor. El Dorado, bu yeni proje için Çevre ve Orman Bakanlığına Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu başvurusu yaptı. Ancak Kışldağın şu anki haline dahi büyük muhalefet gösteren ve yıllardır şirkete karşı hukuk mücadelesi yürüten Ege Çevre ve Kültür Platformu, Türkiye Mimar Mühendis Odaları Birliği, Çevre, Jeoloji, Metalurji ve Kimya Mühendisleri Odası gibi kurumların bu yeni projeye de tavır alması bekleniyor. Madenin ömrü dolduğunda gerisinde 132 milyon tonu zehirli asit üreten, 242 milyon ton kimyasal atıkla 400 metre derinlik ve 1 kilometre çağında bir zehir göleti bırakması bekleniyor.
Vatan/Uğur KOÇBAŞ