28 / 04 / 2024

Üst üste bulunan rezervlerden sonra gözler bu bölgeye çevrildi! Kanadalı enerji devi Şırnak’ta petrol arayacak!

Üst üste bulunan rezervlerden sonra gözler bu bölgeye çevrildi! Kanadalı enerji devi Şırnak’ta petrol arayacak!

Trillion Energy petrol çıkarmak ve petrol alanlarını geliştirmek için Türkiye'ye geliyor. Kısa süre önce Gabar'da ardından Cudi Dağı'nda keşfedilen milyar dolar değerindeki petrol rezervlerinin ardından dikkatler Bestler Dereler, Feraşin ve Kato’ya çevrildi.



Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde üst üste yeni petrol rezerv alanlarının tespiti üzerine enerji şirketlerinin dikkati de bu bölgeye yöneldi. Bunlardan biri de Kanada merkezli Trillion Energy petrol oldu. Enerji devi, petrol alanlarını geliştirmek ve çıkarmak amacıyla Türkiye'ye geliyor. Mevcut potansiyeli ve gelecekteki rezerv beklentileri nedeniyle Şırnak, Türkiye'nin en önemli petrol yataklarının üssü olmaya aday görünüyor.

Dunya.com’un haberine göre seçimlerden önce Şırnak’daki Gabar Dağı’nda bulunan ve ardından Cudi Dağı'nda keşfedilen milyar dolar değerindeki petrol alanlarından sonra dikkatler Bestler Dereler, Feraşin, Kato ve bölgedeki diğer noktalara çevrildi. Beytüşşebap ilçesindeki Kato Dağı'nda ve Feraşin bölgesinde bir süredir aramalar hızlı şekilde devam ediyor. Bestler Dereler bölgesinde de sismik çalışmaların olduğu belirtiliyor. Kanada merkezli Trillion Energy firmasının Türkiye adımı dikkatlerin bir kez daha bu bölgeye çevrilmesine neden oldu.

Şirketten yapılan resmi açıklamaya göre, Cudi Gabar bölgesinde yer alan üç petrol arama bloğunda %50 çalışma ve gelir payı için anlaşma yapıldı. Kanadalı şirket, Irak ve Suriye'de petrol çıkan bölgelerin iki kol halinde Şırnak bölgesinde buluştuğunu ve buranın rezervin merkezi olduğunu ifade etti.

Aynı duyuruda yapılan anlaşmanın 2022'de keşfedilen Şehit Esma Çevik ve 2023'te bulunan Şehit Aybüke Yalçın da dahil olmak üzere birçok büyük petrol sahasını kapsadığı bildirildi.

Üst üste bulunan rezervlerden sonra gözler bu bölgeye çevrildi! Kanadalı enerji devi Şırnak’ta petrol arayacak!

GÜNLÜK 100 BİN VARİLLİK KAPASİTE

Seçim çalışmaları nedeniyle 2 Mayıs’ta Konya’da miting yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gabar Dağı bölgesinde, günlük 100 bin varillik üretim kapasitesine sahip yeni bir rezerv alanı keşfedildiğini söylemişti. Erdoğan, 5 Mayıs'ta Van mitinginde ise, 'Artık Gabar Dağı terörle birlikte anılmayacak, Gabar, artık o bölgede ayrı bir petrol zenginliğinin adı olacak' ifadesini kullanmıştı.

Şehit Aybüke Yalçın sahası, Şırnak iline bağlı Gabar Dağı’nda bulunuyor. Bu alanda açılacak olan 100 kuyudan günlük ortalama 100 bin varillik üretimin hedefleniyor. Buradaki faaliyetler ise Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından yapılıyor.

 

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön