Genel

Utopya, 10 milyon TL'lik hisse senetlerini satışa sunacak!

Utopya, 8 milyon lirası sermaye artırımı, 2 milyon lirası ise ortak satışı şeklinde olmak üzere toplam 10 milyon lira nominal değerdeki hissesini, 3.50 liradan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) Birincil Piyasa"da satışa sunacak  

İMKB"de halka arzlara her hafta bir yenisi ekleniyor. Halka arz furyasına katılan Utopya, 8 milyon lirası sermaye artırımı, 2 milyon lirası ise ortak satışı şeklinde olmak üzere toplam 10 milyon lira nominal değerdeki hissesini, 3.50 liradan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) Birincil Piyasa"da satışa sunacak. Halka arz sonrasında Utopya'nın sermayesi 28 milyon liraya çıkacak. Halka arzdan da 35 milyon lira gelir hedefleniyor.

Yatırımcıların çok fazla tanımadığı Utopya ile ilgili kısa bir araştırma yaptık. Halka arz izahnamesine göre, İMKB yönetimi şirketin Ulusal Pazar"da halka açılmasına izin vermediği için İkinci Ulusal Pazar"a girmek zorunda kalmış. Bu halka arzda asıl dikkat edilmesi gereken nokta ise şirketin borsaya girmek için çok hızlı hareket etmesi!

NEDEN HALKA AçILIRKEN ACELE EDİLİYOR

30 yıllık itibarlı bir şirket neden halka açılırken bu kadar acele ediyor Acaba bunun nedeni 14 şžubat olabilir mi 14 şžubat sadece ˜Sevgililer Günü" değil aynı zamanda bilançoların ve geçici vergilerin beyan edilmesi gereken son tarih!

2009 yılında 5.8 milyon lira 30.09.2010 tarihi itibarıyla 2.5 milyon lira geçmiş yıl zararları olan şirket, 2010 yılı 9 aylık bilançosuyla halka açılıyor. Eğer halka arz 14 şžubat sonrasına kalmış olsa yıl sonu bilançolarının baz alınması söz konusu. O zaman da bazı kalemler daha net ortaya çıkacak. En azından yatırımcı nasıl bir şirkete ortak olduğunu çok daha net olarak görebilecek. çünkü yıllık bilançolar her zaman tabloyu daha net görebilmek için daha önemli!

Utopya"nın bilançosunda yıllık sonuçlar çok daha önemli, çünkü şirketin 19 milyon 518 bin 143 euro borcu bulunuyor. Ve bu kredinin faizi de yüzde 8.40, Türk Lirası faizinden bile yüksek!

çOK BORçLU BİR şžİRKET

Utopya Yönetim Kurulu Üyesi Ayşegül Dursun Karaca"nın anlattığı gibi pembe bir tablo yok ortada! şžirket oldukça büyük bir borç yükü altında, hem de döviz cinsinden borçlu!

Utopya halka açılırken bu döviz borcunu 31.09.2010 rakamlarına göre TL"ye çevirmiş, o tarihte borç 38 milyon 575 bin 894 liraya denk geliyor. Ama hepimiz biliyoruz ki, aradan geçen sürede Türkiye"de önemli gelişmeler oldu, değişen para politikasıyla birlikte euro, 1.97 liradan 2.20 liraya kadar çıktı. Yaklaşık yüzde 12 artış söz konusu. Ancak bu artış Utopya"nın bilançolarına yansımadı, kur farkı zararı oluşmadı. Yatırımcı hisseleri aldıktan sonraki bilançosunda bu farkı görebilecek 14 şžubat"tan önce halka açılma acelesi bu yüzden mi şžimdi herkes oldukça yüksek geçmiş yıl zararları bulunan Utopya"nın yıllık bilançosunu merakla bekliyor.

Diğer taraftan Utopya"nın halka arzdan elde edeceği tüm gelir bile borcu kapatmaya yetmiyor.

YENİDEN DEĞERLEME FONUNDAKİ ARTIşž

Bir de Utopya"nın halka arz için hazırladığı 30.09.2010 bilançosunda yeniden değerleme fonundaki 38 milyon 187 bin 884 liralık artış dikkat çekici! Bir anda yapılan bu artış sürekli zarar eden bu şirketin mali yapısını bir anda değiştiriyor. 38 milyon lira borcu bulunan şirketin 19 milyon lira olan özkaynağı bir anda 58 milyon liraya çıkıyor. Bu artış yapılmasa belki şirket öz sermaye kriterlerini tutturamayacak ve belki de halka açılamayacak¦

Peki Utopya, kiralık binalarını mı yeniden değerlemeye tabi tuttu Bu da yanıt bekleyen başka bir soru¦

şžİRKETLE İLGİLİ DAVALAR

Utopya Yönetim Kurulu Üyesi Ayşegül Dursun Karaca, açıklamalarında mutlu bir tablo çizerken yatırımcıların merak edeceği konulara açıklık getirmiyor. Ayrıca açıklamalarda Antalya 2. İdare Mahkemesi"ndeki davadan hiç bahsedilmiyor. Bunların hepsi yatırımcıların çok ilgi göstermediği halka arz izahnamesinde yazıyor.

İzahnamede deniliyor ki: œAntalya 2. İdare Mahkemesi 2008/213E sayılı dosya ile Orman Genel Müdürlüğü"nce œOrman Fonu katkı bedeli olarak istenilen 1 milyon 767 bin liranın iptali için açılan davada gelinen son aşamanın ve davanın şirket aleyhine sonuçlanması durumunda mali tablolara muhtemel etkisinin¦

Otelin bulunduğu tahsisli arazi için faiziyle birlikte 1 milyon 690 bin lira borcun bulunduğu da izahnamede yazıyor.