30 / 04 / 2024

ÖTV ve KDV indirimi dün sona erdi!

ÖTV ve KDV indirimi dün sona erdi!

Otomotiv, beyaz eşya, mobilya ve bazı elektronikte ÖTV ve KDV indirimi dün sona erdi



Otomotiv, beyaz eşya, mobilya ve bazı elektronikte ÖTV ve KDV indirimi dün sona erdi. Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, dün vergi indirimi uzatımının söz konusu olmadığını resmen açıkladı. Otomotiv, beyaz eşya, mobilya ve elektronikte stokları eriten, satışları yüzde 30-50 arasında artıran vergi indiriminin son gününde özellikle elektronik marketler doldu taştı. Teknosa indirimle tarihinin en yüksek satışlarını yaptığını açıklarken Electroworld son gün satışlarının normal dönemin 3 katına çıktığını bildirdi.

Gereğinden fazla uzatılmaz

Sanayi Bakanı Ergün, vergi indirimlerinin ekonomide ilaç etkisi yapan unsurlar olduğunu kaydederek, 6 aydır vergi indirimi konusunda alınan kararlarla piyasanın canlandığını söyledi. Son 3 ay içinde bir değerlendirme yaptıklarını ifade eden Ergün, vergi indirimlerinin azaltılarak devam etmesi yönünde bir karar aldıklarını açıkladı. Geçen 3 ay boyunca da azaltılmış oranlarla devam edildiğini belirten Ergün, şöyle konuştu: "Geldiğimiz noktada ekonominin kendi bünyesinde artık bir toparlanma süreci içine girdiği ve vergi indirimleri dışında da başka unsurların kendi içinde oluşturulabileceği kanaatine vardık. Özellikle otomotiv, beyaz eşya, mobilya, elektronik gibi sektörlerde vergi indiriminin önemli bir katkısı olduğunu gördük. Vergi indirimleri eğer gereğinden fazla uzatılırsa bunun artık faydası olmaktan ziyade aynen etkisi olmayan bir ilaç gibi uyuşturucu etkisi meydana getiren ilaç gibi olması ihtimali de var. Vaktinden çok önce de kesersiniz vergi indirimini bu sefer de tedavinin gerçekleşmemesi gibi bir tablo ortaya çıkar."

Fiyatlar bugün zamlı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de "Bu indirimler zaten geçici nitelikteydi. Orta Vadeli Program'da indirimlerin devam etmeyeceği var sayılmıştı" dedi. Bu arada bugünden itibaren beyaz eşya, mobilya ve elektronikte fiyatlar yüzde 8 ile 18 arasında değişen oranlarda zamlanacak.

Tüm zamanların satış rekorları kırıldı

Vergi indirimlerinin son gününde elektronik marketler teknoloji meraklıları ve beyaz eşya almak isteyenlerle doldu taştı. Genel anlamda satışlarda yüzde 30 civarında artış görülürken bu oranın özellikle Anadolu'da daha fazla olduğunu söyleyen Teknosa Genel Müdürü Mehmet Nane, özellikle Ağustos-Eylül döneminde tüm zamanların en iyi satış rakamlarını elde ettiklerini vurguladı.

Nane, "İndirimlerin en fazla elektronik sektörü ve beyaz eşyada verimli olduğu ortaya çıkmakta. Teknosa mağazalarındaki doluluk oranı da ciddi anlamda pozitif etkilendi. Özellikle indirimin son gününde mağazalardaki doluluk oranımız ve satışlarımızda çok büyük artış kaydettik" diye konuştu.

Electroworld Türkiye Genel Müdürü Bahadır Özbek de "Son gün herkes alıma yüklendi. Son 10 gündür ikiye katlanan satışlarımız üç katına çıktı. Bir gün öncesine kadar işler çok yoğunlaştı" dedi.

Otomotiv pazarı yüzde 70 daralır

Bu arada indirimin bitmesiyle ilgili bir açıklama yapan Hyundai Assan Genel Müdürü Kurthan Tarakçıoğlu, "Vergi indirimlerinin sona ermesiyle Ekim'de toplam iç pazarın Eylül ayına göre yüzde 70 daralmasını bekliyoruz. Pazarın Eylül'deki 70 bin adet seviyesinden 20 bin adetlere gerilemesini, önümüzdeki 6 aylık dönemde oldukça durgun bir pazar bekliyoruz" diye konuştu.

Kurthan Tarakçıoğlu, Hyundai Assan olarak da iç pazardaki toplam satış adetlerinin Eylül ayındaki 7 binden 2 bin adede gerilemesini beklediklerini sözlerine ekledi.

Teslim şartıyla hurda indirimi mümkün

ANKARA Sanayi Odası'nın meclis toplantısında konuşan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, "Otomotiv sektörüyle ilgili hurda indirimi çalışmamız devam ediyor" dedi. Hurda indirimi konusunda bir teslimat sistemi oluşturduklarını kaydeden Ergün, bu çalışmanın biraz zaman alacağını söyledi. Şu anda Hurdasan'ın hurda indiriminde teslim sistemini kullandığını anlatan Bakan Ergün, teslim şartıyla hurda indirimi uygulamasının mümkün olduğunun altını çizdi.

Teslimatların nerede yapılacağının, hurdanın ne şekilde ayrıştırılacağının önemine dikkat çeken Ergün, otomobil hurdasının ayrıştırılmasının çok ciddi bir ekonomi yaratacağını söyledi. "Bunlarla ilgili çalışmalar devam ediyor" diyen Ergün, otomotiv sektörü ile ilgili devreye sokmak istedikleri uygulamanın hurda indirimi olduğunu bildirdi.

Bakan Ergün, çalışmaları beklemek gerektiğini de belirterek, Türkiye'de otomobil sektöründe doymamış bir piyasanın olduğunu da sözlerine ekledi.
Vatan

İlgili haber

Vergi indirimleri son erdi!

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Ucuz alışveriş bitti!


ÖTV ve KDV indirimleri dün sona erdi. Hükümet indirimleri uzatmama kararı aldı. Bugünden itibaren beyaz eşya, otomobil, mobilya ve elektronik yüzde 8-10 arasında daha pahalı satılacak

Hükümetin iç piyasayı canlandırmak ve stokları eritmek için başlattığı vergi indirimlerinde sona gelindi. Otomotiv, beyaz eşya, bilişim ve mobilya sektörlerindeki vergi indirimleri dün bitti. Bugünden itibaren bu ürünlerin satış fiyatları yüzde 8-10 arasında zamlanmış oldu. Daha önce vergi indirimlerini uzatma kararı alan hükümet, yeni bir süre uzatımına gitmedi. Önceki gün yapılan Bakanlar Kurulu'nda konuyla ilgili gelişmeler müzakere edildi. Fakat açıklama yapılmadı. Sanayi Bakanı Nihat Ergün, dün, vergi indiriminde uzatmanın söz konusu olmadığını açıklayarak beklentilere de cevap vermiş oldu. İndirimler ile vatandaşlar erteledikleri ihtiyaçlarını karşılamış ve bu sayede firmalar da stoklarını eritmişlerdi. Firmaların vergi indirimlerine ilave olarak kampanyalar düzenlemesi de fiyatları aşağıya çekmişti. Krizin en etkin olduğu dönemde yapılan bu indirimler piyasalara nefes aldırmıştı.

NASIL UYGULANDI?

Vergi indirimleri şu sektörlerde uygulandı:

Otomotiv: 1600 cc ve altındaki otomobillerde yüzde 37 olan ÖTV oranı yüzde 27 olarak uygulandı. Hafif ticari araçlarda ÖTV yüzde 3 düzeyindeydi. Çekiciler, midibüsler, özel amaçlı taşıtlar, kamyonlarda ÖTV yüzde 1 olurken; otobüste ise ÖTV alınmadı.

Beyaz eşya: Beyaz eşyada yüzde 6.7'lik ÖTV oranı yüzde 2 olarak uygulandı.

Bilişim ve mobilya: Bilgisayar ve mobilyadaki yüzde 18'lik KDV, 30 Eylül'e kadar yüzde 8 oldu. Ayrıca net alanı 150 metrekare ve üzeri konut teslimlerindeki KDV de 15 Haziran'a kadar yüzde 18 yerine yüzde 8 olarak uygulanmıştı.
Takvim


Geri Dön