Üvey kardeşi olanlar dikkat! Miras paylaşımı nasıl yapılır?
Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, 76 yaşında ağabeyinin 2 çocuğu olduğunu bir de evlilik dışı bir çocuğu olduğunu belirten okuyucu, yetişkin çocuğun haklarını istediğini söyledi. Okuyucu, çocuk ve annesinin ağabeyinden evini satmasını isteyip isteyemeyeceğini sordu.
Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, 76 yaşında ağabeyinin 2 çocuğu olduğunu bir de evlilik dışı bir çocuğu olduğunu belirten okuyucu, çocuğun şimdi yetişkin olduğunu ve annesi ile yaşadığını, haklarını istediklerini söyledi. Ağabeyinden önemli bir para talep ettiklerini aktaran okuyucu bu durumda ağabeyinin çocuğun annesiyle olan mali ilişkisinin ne olabileceğini ve evini satıp kendilerine para vermesini isteyip isteyemeyeceklerini sordu. İşte Tamer Heper'in yanıtı...
Okuyucuya kesin bir cevap verilmesi için olayın ayrıntılı şekilde incelenmesi gerekir. Örneğin çocuk, okuyucunun ağabeyi yani babası tarafından tanınıyor mu? Tanıma; hukuki bir işlem olup çocuğun babalığının onayı anlamını taşır. Yoksa hiçbir hukuki ilişki bulunmuyor mu? Babalık davası var mı? Bu bilgiler sonucunda ortaya çıkacak durum değişiklik gösterir. Bir başka olay ise, çocuğun yetişkin olduğuna değinilmiş. Yetişkin olup da bakıma muhtaç bir durumu bulunuyor mu yoksa sağlıklı mı? Sağlıklıysa duruma farklı bakılır, bakıma muhtaçlığı varsa farklı bakılır. Mesela sağlıklı ve yetişkin olmakla beraber babalık konusunda herhangi bir hukuki ilişki bulunmuyorsa, maddi yardım konu olmaz.
*****
Hele annesi durumundaki kişinin, çocuk küçükken nafaka talebi düşünülebilirdi ancak bugün sağlıklı ve yetişkin bir çocuk için annenin bir isteği olmaz. Bu durumun bu şekilde incelenmesi gerekir.
Bir de bunun miras kısmı bulunuyor. Bu nedenler, babanın ve aile fertlerinin hukuki ve mali durumlarının netleştirilmesi gerekir. Yaşlar geçiyor, zaman akıyor, gelecekte daha karmaşık hukuki sorunlarla karşılaşılmaması amacıyla bugünden bütün soruların kesinliğe kavuşması gerekir. Konunun netleşmesiyle de hukuki çözümler akla getirilmeli, mesele tehdit ve şantaj konusu olmamalı.
Üvey kardeşler hangi durumlarda mirasçı olabilir?