Üvey kardeşler hangi durumlarda mirasçı olabilir?
Posta yazarı Tamer Heper, '3 kardeşiz. Bir fabrikamız var. İkinci eşten olan çocuk, fabrikada ama hissesi henüz yok. Fakat babamın üvey anneme de şirkette hisse verme ihtimali bulunuyor. Üvey çocuğun şirketteki hakkı iki katına çıkıp, bizimkilerden daha fazla mı olacak?' sorusunu cevapladı.
Posta yazarı Tamer Heper, 'Biz 3 kardeşiz. Babamın ilk evliliğinden ben ve bir kardeşim var, ikinci evliliğinden de bir çocuğu oldu. Bizim bir fabrikamız var. İkinci eşten olan çocuk, şu an fabrikada ama hissesi henüz yok. Fakat babamın üvey anneme de şirkette hisse verme ihtimali bulunuyor. Eğer böyle bir şey olursa, babamdan sonra bir gün üvey annem de vefat ettiğinde, onun hissesi onun çocuğuna düşecek ve o çocuğun şirketteki hakkı iki katına çıkıp, bizimkilerden daha fazla mı olacak?' sorusunu yanıtladı.
Biz 3 kardeşiz. Babamın ilk evliliğinden ben ve bir kardeşim var, ikinci evliliğinden de bir çocuğu oldu. Bizim bir fabrikamız var. İkinci eşten olan çocuk, şu an fabrikada ama hissesi henüz yok. Fakat babamın üvey anneme de şirkette hisse verme ihtimali bulunuyor. Eğer böyle bir şey olursa, babamdan sonra bir gün üvey annem de vefat ettiğinde, onun hissesi onun çocuğuna düşecek ve o çocuğun şirketteki hakkı iki katına çıkıp, bizimkilerden daha fazla mı olacak? l O.K.
***
Okuyucum, üvey kardeşinin ortaklar arasına girip girmeyeceğini sorsaydı, ‘evet girer’ derdim. Ama sorusu üvey kardeşin hisselerinin, kendilerinkinin iki katına ulaşması korkusu. Zira, anlaşılan o ki bir şirketleri var ve fabrika şirkete ait. Şirket ortaklıklarında ‘her ortak bir hisseye sahiptir, birisi iki kişiden hisse alır, iki paya sahip olur’ diye bir hesap yapılamaz.
Şirket ortaklığında ortakların hisseleri farklı olabilir. Şimdi bunu bir örnekle açıklayayım. Bana yazan okuyucum, şirkette 45/100 hisseye sahip olsun, üvey kardeş de annesinin vefatında 3/100 hisseye sahip olacak ise annenin vefatıyla kendilerinin iki misli hisseye sahip olmamıştır. Bu rakamlar anlatımı kolaylaştırmak için.
Zira şirketlerde payda ‘mutlaka 100 olacak’ diye bir kural yok. Ana sözleşme ile pay sayısı belirlenir, ortaklara bunlar sermayesine göre dağıtılır. Ama ‘baba ölünce bir pay küçüğe gitti, anne de ölünce ikinci pay geldi, bu halde bizleri geçti’ gibi bir düşünce yanlıştır. Bunun için ortakların sahip olduğu hisseler gözönüne alınmalıdır.
***
Bugün, okuyucumun babasının ikinci eşine bir miktar hisse devrettiği söz konusu değil. Bir gün devir düşündüğünde sahip olduğu tüm hissenin devredileceği gibi bir şart yok. Sahip olduğu hissenin bir kısmını da devredebilir. Bir gün babanın vefatında babaya kalan hisselerin tümü ikinci evlilikten olan çocuğa da geçmeyecek, tüm çocukları arasında paylaşılacak. Dolayısıyla bugünden duyulan endişe yersiz.
Üvey kardeşler mirasçı olabilir mi?