02 / 05 / 2024

Uygun fiyatlı ikinci el araçlar 300 bin TL'ye kadar düştü!

Uygun fiyatlı ikinci el araçlar 300 bin TL'ye kadar düştü!

Pandemiden sonra sert artışlar görülen otomobil piyasasında fiyatlar duruldu. Özellikle Ticaret Bakanlığı’nın otomobil satışlarına ilişkin attığı adımlar piyasa fiyatlarında dengeyi sağladı.



Türkiye'de son 3 senede konut ve araba fiyatları uçtu. Fahiş fiyatların ardından devreye giren Ticaret Bakanlığı bir dizi önlem aldı. 

Özellikle Bakanlığı’nın otomobil satışlarına yönelik düzenlemeleri piyasa fiyatlanmalarında dengeyi sağladı. Yatırımcı kredi faizlerindeki yükseliş ve mevduat faizlerinin karlılık oranlarının yükselmesiyle araç ve konut alımlarını azalttı. Böylelikle ikinci el otomobillerde fiyatlar gerilerken ilanlarda 300-500 bin Türk Lirası arasında araçlar da görülüyor.

Tgrt'nin haberine göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın para politikaları kapsamında kredilerin artması da alıcıları otomobilden vazgeçirdi. TL mevduat faizlerinin yüzde 46’ya kadar çıkması yatırımcıları tasarrufa yönlendirdi. Bu yılın ilk aylarında sıfır fiyatları geride bırakan ikinci el otomobillerde fiyatlar geriledi.

Uygun fiyatlı ikinci el araçlar 300 bin TL ye kadar düştü!

ARABA SATIŞLARINDA YENİ DÜZENLEME

Ticaret Bakanlığı’nın "6 ay 6 bin kilometre" kısıtlamasına dair düzenlemenin uygulama süresi 1 Ocak 2024 yılına kadar uzatıldı. 2. el motorlu kara taşıtlarının distribütör veya üretici tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerinde bir fiyattan ilan yoluyla pazarlanmasına da 2024 Ocak ayına kadar kısıtlama getirildi. Bu durumda online uygulamlarda satılan 2.el araç fiyatları, sıfır araç fiyatını geçemeyecek şekilde düzenlendi. İlan yoluyla piyasada spekülasyon yapanlara ciddi para cezaları verildi. 

TAŞIT KREDİLERİNDE FAİZ ORANLARI NE KADAR?

Bankaların kredi musluğunu kısması, kredi faizlerindeki artış da otomobil fiyatlarının gerilemesine neden oldu. Ekonomi yönetiminin enflasyonu dizginlemek için iç tüketimi düşürücü adımlarla alımlar geriledi. Taşıt için çekilen kredilerde faiz oranları yüzde 3’e kadar ulaştı.

Uygun fiyatlı ikinci el araçlar 300 bin TL ye kadar düştü!

Öte yandan aylarca araba beklenme devri de sonlandı. Şimdi sıfır araç satın almak isteyen kişi istediği modele hemen erişebiliyor. Otomobil bayisi sahipleri araç sıkıntısı sebebiyle satışını yapamadıkları araçları şimdilerde daha uygun fiyatlara satıyor.

UYGUN FİYATLI İKİNCİ EL DEVRİ BAŞLADI

Gelişmelerden sonra otomobil satan bazı ilan sitelerinde 2.el araçların 300 bin-500 bin Türk Lirası arasında satışa çıktığı görülüyor. Ucuz fiyatlı otomobiller piyasada daha çabuk el değiştirebiliyor. Araç piyasasında çok farklı modellerde 2.el araç bulunabiliyor. Uzmanlar, ilan sitelerinden araç satın alırken uyanık olunmasını gerektiğini ifade ediyor.

Kiracılar mutlaka yapmalı! Ev sahipleri tazminat ödeyecek!

Balıkesir Emlak Konutları satışa çıktı! Dev projede yüzde 10 indirim fırsatı! 


Geri Dön