30 / 11 / 2024

Uzmandan karot testi uyarısı: Eviniz depreme dayanıklı mı? Aman dikkat! 

Uzmandan karot testi uyarısı: Eviniz depreme dayanıklı mı? Aman dikkat! 

Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinin ardından Türkiye’nin pek çok bölgesinde bina dayanıklılık testlerine talep yağmıştı. Ancak depremden 2 ay sonra talepler durdu. Uzman isimden son dakika uyarısı geldi. İşte ayrıntılar...




NTV'de yer alan habere göre; özellikle depremin ilk günlerinde yoğun başvuru geldiğinin, fakat kısa sürede deprem korkusunun unutulduğunun altını çizen Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adem Doğangün, "Aslında burada vatandaşlar unutsa da en azından devletin belli kısımlarının unutmaması gerekiyor. Yöneticiler olarak bizlerin unutmaması gerekiyor" dedi ve başta okullar ile hastaneler olacak şekilde eğer depreme dayanıklı olmayanlar varsa bunların ya yıkılması ya da depreme dayanıklı hale getirilmesinin gerektiğini belirtti. 

Yer bilimcilerin, deprem için en riskli bölgenin Marmara Bölgesi olduğuna dikkat çektiğini anımsatan Prof. Dr. Adem Doğangün, "Bursa'nın da içinde olduğu Güney Marmara da bunlardan biri. Burada deprem olma olasılığının arttığını söylüyorlar. Bu deprem bugün olabilir, yarın olabilir, 10 sene veya 20 sene sonra olabilir" şeklinde konuştu. 

Marmara depreminin ne zaman olacağının bilinmediğine dikkat çeken Prof. Dr. Doğangün, "Ama bir inşaat mühendisi olarak, en azından belirli yapılarımızı depreme dayanıklı hale getirmeliyiz. Halkın anlayacağı dilde, varsa çürük yapılarımızı yıkmak durumundayız" açıklamasında bulundu.

Uzmandan karot testi uyarısı: Eviniz depreme dayanıklı mı? Aman dikkat! 

"Bu depremlerde, kamu yapılarının sağlam kalmalarının ne kadar önemli olduğunu gördük. Biz de o bölgede görev yaparken bir okul binasının pansiyonunda kaldık. Onlar ayakta kaldığı zaman, en azından insanların gidebileceği veya çocuklarını soğukta, yağmurda bırakabileceği mekanlar oluyor" diye konuşan Adem Doğangün, birinci dereceden yapılması gerekenin, bu tür hastane ve okul gibi birinci dereceden yapıların depreme dayanıklı hale getirilmesi olduğuna vurgu yaptı. 

Doğangün, "İkinci planda da vatandaşın kendisinin de kendi binasının da eğer donatılarda korozyon varsa, kolonlarda bir patlama olmuşsa, çatlaklar varsa bunları bir uzman kişiye göstermesi gerekiyor" açıklamasını yaparak, çok riskli binaların bir an önce yıkılmasında fayda olduğunu belirtti. 

Uzmandan karot testi uyarısı: Eviniz depreme dayanıklı mı? Aman dikkat! 

Zemin özelinde Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin çalışmalarının olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Doğangün, açıklamasında "Marmara Araştırma Merkezi'yle birlikte Bursa'daki zemin yapısını incelediler. Şimdi Japonlarla ortak çalışmaları var. Bugünlerde yine gelecekler. Bursa'daki riskleri belirlemek üzere çalışmalar var. Bunlar en azından yok gösterici olacaktır" ifadelerine yer verdi. 

Doğangün, tek tek bina bazında her vatandaşın kendi binasını inceletebileceğini ve sağlam olup olmadığı ile ilgili bilgi alabileceğini aktardı ve "Buradaki sıkıntı yıkılma durumunda ne olacak? Vatandaşların nerede kalacaklarına dair çekinceleri" diyerek açıklamasını tamamladı. 

Ev sahipleri ve kiracılar aman dikkat! Kiralarda yüzde 25 sınırlaması ne zaman bitiyor?

Zeytin üretiminde korkutan gelişme! 1 litre zeytinyağı 350 TL'ye, zeytin kg 400 TL'ye çıkabilir!

Kamu-Sen'in toplu sözleşme talepleri açıklandı: Kamu çalışanlarına yüzde 100,2 zam! 


Geri Dön