Sektörel

Uzmanı açıkladı: Güçlendirilmiş binalardan ev almayın!

6 Şubat depremlerinin ardından bina güvenliği daha çok sorgulanmaya başlandı. Ev almak isteyenleri uyaran Akademisyen İnşaat Mühendisi Mayk İnşaat, isteyenleri uyararak, “Güçlendirilmiş binalardan ev almayın” dedi.

6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta yaşanan depremlerin ardından binlerce bina yıkıldı, 50 binden fazla kişi hayatını kaybetti. İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin birçok şehrinde binalarda dönüşüm hızlandı. Ev sahibi olmak isteyenlerin kafalarındaki sorular arttı, bina güvenliği önem kazandı.

Peki ev alırken nelere dikkat edilmeli? Akademisyen İnşaat Mühendisi Mayk İnşaat'ta ev almak isteyenlerin yapması gerekenleri a’dan z’ye tek tek sıraladı. Akademisyen İnşaat Mühendisi Mayk İnşaat,  https://twitter.com/maykinsaat x sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda konuyu detaylarıyla şöyle anlattı:

KONUT ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

Konut almaya karar verdiniz ve ilan sitlerine bakarak ya da bir tanıdığınızın “dostum burası çok değerlenecek, hemen buradan daire alalım sana” demesi üzerine o hayalinizdeki daireyi görmek için dairenin olduğu binaya gittiniz

2-)Hayırrrr hemen gitmeyeceksiniz işte. Önce resimlerine bakarak beğendiğiniz dairenin bağlı olduğu ilçe belediyesine gidip, inşaat ruhsatına esas projelerini, zemin etüd raporunu ve varsa tadilat ruhsatına esas projelerini (binada zaman içerisinde resmi tadilat yapılmış olabilir) isteyeceksiniz.

İnşaat ruhsatından binanın yaşına bakacaksınız ilan sitelerindeki yaşa değil). Bina eğer 1999 öncesinde ruhsat almışsa, buradan kesinlikle daire almayacaksınız (en kötü ihtimalle 2008 ve sonrasını tercih ediniz). Şimdi artık elinizde resmi olarak onaylanmış projeler var. Sonra konutun bulunduğu binaya gideceksiniz.

BİNANIN BODRUM KATINI GEZİN!

Daire sahibi sizi binanın girişinde karşıladı ve “inanın binanın içine bir daire parası daha harcadım” diye anlatmaya başladı. Tabii ki siz Mayk’ı takip ettiğiniz için adamın ağzına kürekle vurduktan sonra (burası şaka aman ha), kardeş şu bodrum kata, ya da bodrum yoksa zemin kata bi bakalım diyeceksiniz.

Adam şaşıracak, sonra şak diye “binada bugüne kadar hiç önemli bir tadilat yapıldı mı?” diyeceksiniz. Adam afallayacak! Sonra şak diye bodrum ya da zemin kata gideceksiniz. Gözle inceleme yapacaksınız

Bodrum katta/zemin katta öncelikle taşıyıcı sistemlerde (kolon, kiriş ve betonarme perdelerde) çatlak, dökülme, şişme, demirlerin gözle görünür hale gelmesi, su tehdidi, rutubet, kolonlarda, kirişlerde, perdelerde tamir izi var mı diye bakacaksınız.

Bunlar varsa risk almaya gerek yok. Abi hayrını gör diyerek çıkacaksınız. Peki bunlarla ilgili sorun yok ve mutfak dolapları da lake olduğu için hemen el sıkışacak mıyız? Tabii ki hayır. Ön incelemede gözünüze bir şey takılmadıysa ikinci aşamaya geçeceksiniz.

İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI'NA BAŞVURUN

Hemen ilinizdeki inşaat mühendisleri odasına başvuracaksınız ve bir mühendis talep edeceksiniz. Mühendisi de ayarladıktan sonra tekrar binaya gideceksiniz. Mühendis, projeleri alacak ve taşıyıcı elemanların (kolon, kiriş, perde) projedeki ölçülerde, doğru yerde, doğru şekilde uygulanıp uygulanmadığına bakacak. Bu elemanlarda kırma, kesme, delme yapılmış mı inceleyecek. Binayı denetleyen Yapı Denetim Firmasından aldığı beton ve demir donatı dayanım test sonuçlarına bakacak. İnşaat aşamasındaki fotoğraflara bakacak.

Mimari olarak binada bir ilave olup olmadığına bakacak. Bu ilavelerin tehlike derecesini inceleyecek. Yapılan tadilatların tadilat projesi var mı yok mu ona bakacak. Eğer bunlardan geçer not alırsa bina için görüşlerimiz olumluya dönecek.

Peki bina zemin kat yüksekliği diğer katlara göre daha yüksek olarak tasarlanmış ve bir ticari alan olarak kullanılıyorsa veya deprem yönetmeliğinde belirtilen düzensizliklerden biri varsa? Bu durumda mühendis, yumuşak kat düzensizliği (fotodaki gibi)ve diğer düzensizlikler için ne tür tedbir alındığını binanın statikeriyle konuşacak. İkna olursa sorun yok.

KOLONLAR KESİLMİŞ Mİ?

Ancak bir konu daha var. Ya bodrum kat ve zemin katta sorun yok da üst katlarda Remziye Teyze gömme dolap için kiriş veya kolon kestirdiyse? Bu durumda binanın en eski kat malikleriyle konuşmak lazım. Daha önce bu binada herhangi bir dairede kırım veya önemli bir tadilat oldu mu diye? Çünkü moloz çıkaracaklar. Herkes görmüş olacaktır. Var derlerse, o daireye elinizde çikolatayla gideceksiniz ve misafir olacaksınız. Sonra tuvalete gitme bahanesiyle şöyle bir göz gezdireceksiniz. Şaka şaka, sadece gidip soracaksınız. Doğru mu söyler yalan mı söyler orası sizin ikna kabiliyetinizle ilgili.

Not: Unutmadan bana kalırsa güçlendirme yapılmış binalardan konut almayın ve bütün bunlara rağmen iyice emin olmak istiyorum diyorsanız, Üniversitelerin İnşaat Mühendisliği Bölümlerinden Deprem Performans Analizi yapmalarını isteyebilirsiniz. Tabii bunlar ilave maliyetler doğuracak sizler için.

İŞTE O PAYLAŞIM VE GELEN YORUMLAR

Asgari ücrette pazarlık yüzde 30'u aşmayacak! Uzman isim yeni asgari ücretteki iki rakamı açıkladı!

3 soruda kira artış oranı Kasım 2024! Bu ay kiralara en fazla ne kadar zam gelecek?

Ev alacaklara yüzde 2,84 faizli konut kredisi müjdesi! 2 milyon 500 bin TL'lik konut kredisinin aylık taksiti belli oldu

Uzmanı açıkladı! Dip yapan altın fiyatlarındaki düşüş kalıcı mı?