Ekonomi

Uzmanlar açıkladı: Bugün tam zamanı alın! Dolar mı, altın mı, gümüş mü?

Gram altın haftanın ikinci günü 920 liranın altına düştü. Çeyrek altın 1489 lira, yarım altın 2983 liradan işlem görürken altın fiyatlarında düşüş hız kesmeden devam ediyor. Yatırımcılar ise altın fiyatlarındaki bu düşüşün ne zamana kadar devam edeceğini merak ediyor...Çeyrek altın 1489 lira, yarım altın 2983 liradan işlem görürken altın fiyatlarında düşüş hız kesmeden devam ediyor

Gram altın şu saatlerde 920 liranın altına düştü. Çeyrek altın 1489 lira, yarım altın 2983 liradan işlem görürken altın fiyatlarında düşüş hız kesmeden devam ediyor. Yatırımcılar ise altın fiyatlarındaki bu düşüşün ne zaman kadar devam edeceğini merak ediyor. Altın fiyatları düşmeye devam edecek mi? Altın fiyatları yükselecek mi? sorusu ise gündemde en çok aratılanlar arasında yer alıyor.

Dolar kuru, FED karası sonrasında 50 baz puan artırırsa yükselişe geçebilir diyen İslam Memiş ''Bugün altın ve gümüş almanın zamanı'' dedi. İşte altın ve dolar için verdiği rakamlar:

 

İslam Memiş altın ve gümüş almak isteyen yatırımcılara tavsiyelerde bulunarak şunları dile getirdi:

Altın neden düştü?

''Altın fiyatları ve gümüşte düşüş devam ediyor. Ben bu düşüşleri FED öncesi beklenti satın alımlarına bağlıyorum. FED 50 mi 25 baz puan mı faiz atıracak soruları var kafalarda. Benim öngörüm FED beklediğini aldı. 25 baz puanlık bir faiz artımını yapabilir. 25 puanlık faiz artırımı yaparsa piyasalarda bir değişiklik olmaz çünkü beklenti satın alındı. Eğer 50 baz puanlık faiz artırımı yaparsa dolar endeksi 100 seviyesinin üzerine kadar yükselir. Dolar gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde değer artışı gösterir. 

Enflasyon fiyatları yükselmeye devam ediyor. Bu da altın ve gümüş gibi emtia fiyatlarının sevdiği ortamı oluşturduğu için orta ve uzun vadedede altın ve gümüşün değerinin artacağını bize gösteriyor. 3 haftadır altın ve gümüş için şu öngörüde bulundum. Ben 900 lira seviyesinin üzerinden gram altın almam, 12 lira seviyesinin üzerinden gümüş almam. Ons altını 1990 dolar seviyesinin üzerinden almam. Buralar yüksek.

Altın 1450 lira olacak alın

Sabırla bekleyen yatırımcısının alım için daha alt seviyelerde fırsat bulacağı öngörüm vardı. Altın ve gümüşte bugünkü fiyatlara baktığımızda yatırımcılar alım için daha iyi bir fırsat yakalamış oldu. Yüksekten alanlar korku ve panikle alım yaptığı için bir zarar oluştu. Ama orta ve uzun vadeye baktığımız zaman bir zararları olmayacak. Çünkü ons altında öngördüğüm yıllık 2150 dolar seviyesi, gümüşün ons fiyatında 40 dolar seviyesi, gümüşün gram fiyatında 20 lira seviyesi altının gram fiyatında 1450 lira seviyesi öngörümde bir değişiklik yok. Buralar orta ve uzun vadede test edilecek rakamlar. 

Dolar alınır mı?

İnternethabercom'da yer alan habere göre; dolar kuru 14.80 lira seviyesinde gün içinde 14.70-14.90 lira aralığını takip edeceğim. Bir miktar 14.70'in altına da sarkmalar olabilir. Dolar endeksinin yükselmesi emtia fiyatlarının düşmesi doları güçlü tutmaya devam ediyor. Dolarda benim nazarımda şu anda yüksek olduğu için TL karşısında dolar almak için biraz daha beklemeyi tercih ederim. Altın ve gümüşte öngördüğüm geri çekilme başladı ama dolarda öngördüğüm geri çekilme daha başlamadı. Ben TL ile dolar almayı şu anda düşünmem biraz daha beklemeyi tercih ederim. 

Altın daha da düşer mi kaçtan almalı?

Gram altın fiyatı dolarda geri çekilme yaşanırsa bir miktar daha devam eder. Ama gün içinde 910-930 lira aralığını takip etmekte fayda var.  Altının ons fiyatı 1930 dolar seviyesinde gün içinde 1915-1955 dolar aralığını takip edeceğim. Gümüşün gram fiyatı 11.78 lira, 12 lira üstü seviyeler alım için yüksekti. Şimdi biraz daha geriledi. Gümüşte 11.72 lira 11.98 bugünkü bant aralığım. 

Altını kademeli alın-Alım için bekleyen yatırımcılar için fırsat var. Bu düşüşlerin kademeli bir şekilde alım fırsatı olarak değerlendirilmeli. 10 bin lira param varsa 25'er şekilde 4'e bölüp her düşüşü bir alım fırsatı olarak değerlendirmek. Elinizdeki 10 bin liranın tamamıyla almak yanlış. Alım için bekliyor olsaydım kademeli alım yapmak daha sağlıklı. Düşüşleri bekleyen yatırımcı bunu göz ardı etmeden gram altını bu mantıkla almalı. Gümüş tarafında da kademeli almak isabetli olacak. Orta ve uzun vadede yükseliş devam edecek bu düşüşler alım için bir fırsat oluşturuyor. 

 

Alım fırsatı var

Para ve piyasa uzmanı Tunç Şatıroğlu da altın fiyatlarının alım fırsatı sunduğunu belirterek şunları söyledi: Tunç Şatıroğlu FED kararı sonrası ise altında yükseliş beklediğini belirtip şunları söyledi:"FED'in faiz kararı sonrası perşembe - cuma günü ons altın ve değerli metallerde yükseliş beklentim var.. Peki buralardan altın alınır mı? Evet yükseliş beklentimiz olduğu için alınır. Uzan vadede yükseliş bekliyoruz.. Gram altın 910 liraya kadar geriler mi? Olur ya da olmaz ama 916 liraya kadar geri çekilmeler normal. Gram altın alın. FED'i mi bekliyeyim artık yok. Artık buralardan alınacaksa alınacak. Korkuyorsanız kademeli olarak alın.

Ons altın kritik seviyede! Altın fiyatları düşüyor...

Altın fiyatları dibe vurdu! 15 Mart 2022 altın fiyatları!

Dolar altın ve benzin fiyatları rekordan geri döndü

Uzman isim açıkladı: O yatırım daha mantıklı!