07 / 09 / 2024

Uzmanlar açıkladı! Faizler düşerse ev ve araba fiyatları yükselir mi?

Uzmanlar açıkladı! Faizler düşerse ev ve araba fiyatları yükselir mi?

Eylül toplantısında ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz indirimlerine başlaması beklenirken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) da faiz indirimine başlaması için yılsonu ya da 2025 yılı başı gibi konuşuluyor.



TCMB’nin faiz indirimleri gündem konuşulmaya başlandı bile. Bu süreçte, faizler düşme trendine girerse ev ve otomobil fiyatları da yükselir mi? CNBC-e’den Emre Eser’in haberine göre, uzmanlar ucuz kredilerin etkisi ile birlikte ev ve otomobil fiyatlarının değerinden fazla artış gösterebileceğini ve şu anda bu piyasalarda durgunluğun olduğunu ifade ettiler.

FAZİLAR YAVAŞ İNERSE DEĞİŞİKLİK OLMAZ

İktisatçı Mahfi Eğilmez, TCMB’nin faizlerle ilgili hamlelerini öngörmenin zor olduğunu ifade ederken, şunları belirtti; “Bizim faizler döviz faizi gibi işlem görüyor artık o nedenle onu yavaş yavaş kontrol etmek için faizi indirmeli. Eğer bu şekilde yavaş indirirse, yani yavaştan kastım ikişer puan her seferinde iki puan gibi böyle bir durumda çok büyük bir değişiklik olmaz piyasada.”

Eğilmez, faizlerin tek başına piyasayı düzeltmeyeceğini de ifade ederek; “Tabi öteden beri söylediğimiz bir şey var. Faiz tek başına hiçbir zaman piyasayı düzenlemekte yeterli bir araç değil. Yanında mutlaka Türkiye’nin eksik olduğu yapısal reformların yapılması lazım. Türkiye riskli bir ülke bu risklerin düşürülmez lazım ki buradan sonuç alınsın.”

Uzmanlar açıkladı! Faizler düşerse ev ve araba fiyatları yükselir mi?

TALEP PATLAMASI YAŞANMAZ

TOBB ETÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atılım Murat, Türkiye’de yüksek bir reel faiz olduğunu belirtirken, faizlerin hızlı bir şekilde inmeyeceği kanısında olurken, şu şekilde anlatıyor: “Şu an Türkiye’de yüksek bir reel faiz var. Mevduatlar hala cazip. Merkez bankası faizleri öyle hızlı indirmeyecek. Bu uzun zamana yayılacak. Yani otomotiv ve gayrimenkul için şaşalı günler birden gelmeyecek. Türk halkının kredi faizleri yüzde 1’in altına inmeden hiçbir ürüne hücum etmeyeceğini söyleyen Murat, bu süreçte sadece ihtiyaç için krediler kullanılacaktır. Talep patlaması olmaz. Zaten fiyatlar da çok düşmedi.” dedi.

Ayrıca, Merkez Bankası verilerine bakıldığı zaman ise kredi faizlerinde konut faizleri yüzde 43,48 ortalamasında olurken, taşıt faizleri de yüzde 49,60 seviyesinde bulunuyor. İhtiyaç kredilerinde faizler de yüzde 72,24 seviyesinde olurken, KMH dahil yüzde 74,56 seviyesinde olduğu kaydedildi. 

4 sene önce 2020 Ağustos ayı başında konut kredisi faizleri yüzde 9,99 olurken, taşıt kredisi faizleri yüzde 12,42, ihtiyaç kredisi faizleri yüzde 13,41 ve KMH dahil ihtiyaç kredisi faizleri de yüzde 14,04 seviyesinde oluyordu.

KREDİLİ KONUT SATIŞI, FAİZLER DÜŞÜNCE YÜKSELİYOR MU?

TÜİK verilerinde de konut satışları istatistikleri, faizlerin düşük olduğu pandemi süreci de olan 2020 yılında konut satışlarının 2013-2023 aralığında zirve yıl olduğunu gösteriyor. 2020 Ocak-Temmuz döneminde toplam konut satışı 854 bin 126 olurken, bunun yaklaşık yüzde 46’sı ipotekli satış yani kredili oluyor. 2024 yılı Ocak-Temmuz döneminde 672 bin 162 konut satılırken, ipotekli satış oranı yüzde 9 oluyor.

3 milyon TL konut kredisinin geri ödemesi ne kadar? Konut kredisi ile ev almak isteyenler dikkat! Faizler güncellendi!

Yurt dışında konut yatırımı yapan Türk yatırımcılara müjde! Faizler düştü...

Konut kredisi faizleri vatandaşı evsiz bıraktı! Kredi ile konut sahibi olanların oranı yüzde 10 bile değil!

Bankalar faiz oranlarını güncelledi! Mevduat faizleri yükseliyor, 500 bin TL'nin güncel getirisi ne kadar? 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön