15 / 05 / 2024

Uzmanlar peş peşe açıkladı: Depremde en çok bu binalar hasar görüyor! Çıkmalı yapılar denetlenmeli!

Uzmanlar peş peşe açıkladı: Depremde en çok bu binalar hasar görüyor! Çıkmalı yapılar denetlenmeli!

Binanın metrekaresini artırmak ve alan kazanmak için yapılan çıkmalı binalar deprem felaketi sonrasında yeniden gündem oldu. Uzmanlar peş peşe açıkladı: Depremde en çok bu binalar hasar görüyor! Çıkmalı yapılar denetlenmeli!



Yıldız Teknik Üniversitesi doktor inşaat yüksek mühendisi Mustafa Bozyiğit de Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bölgede gerçekleştirdikleri yaptıkları incelemelerde depremin çıkmalı binalara daha fazla hasar verdiğini gördüklerine dikkat çekti. 

Çıkmalı bina yapımının bir an önce kaldırılması gerektiğine dikkat çeken Mustafa Bozyiğit, bunun hem mühendislik hem de statik açıdan da doğru olmadığını dile getirerek, 2000'den önceki çok katlı yapılarının hemen hemen tamamının bu şekilde olduğunun altını çizdi. 

Çıkmalı binalarda kolonların taşıyıcılık faktöründe sorunlar yaşandığına, bunun iyileştirilmesi gerektiğine dikkat Bozyiğit, "Güçlendirme için performans analizi yapılması gerekiyor. Yeni yönetmenliği göre depreme mukavemet gösterecek şekilde güçlendirme projesi uygulanması lazım" diyerek açıklamsını sonlandırdı. 

Uzmanlar peş peşe açıkladı: Depremde en çok bu binalar hasar görüyor! Çıkmalı yapılar denetlenmeli!

Türk Dünyası Mimarlar ve Mühendisler Birliği Kentsel Dönüşüm Komisyonu Başkanı Nihat Şen ise yönetmeliklerin müsaade ettiği binalarda sorunların yaşanmayacağına fakat çıkmalı yapılarda özellikle 2000 öncesinde yapılanlara dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yaptı. 

"Bütün çıkmalı binaların tehlikeli olduğunu söylemek doğru olmak. Yönetmelikler 5 metreye kadar izin veriyor. Ancak bunun statik çözümlemesinin ve malzeme seçiminin iyi yapılması ve doğru uygulamayla hayata geçilmesi lazım" diye konuşan Şen, denetimin de şart olduğunu dile getirdi. 

Çıkmalı binalarda özellikle eski yapıları işaret eden Nihat Şen, binanın çerçeveli kiriş sistemiyle birbirine bağlanmadıysa ve özellikle 2000'den önce inşa edildiyse mutlaka denetlenmesi gerektiğini söyledi. 

İstanbul'da depreme karşı yeni düzenleme! Asma kat yasaklanıyor!

Sanayiciler de İstanbul'dan kaçıyor! Megakentin 300-400 kilometre çevresindeki illere talep arttı!

Kandilli tek tek açıkladı: Büyük Marmara depremi 200 kilometrelik alanda yıkıcı olacak! 7 şiddetinden büyük...


Geri Dön