Uzmanlara göre FSM ve Haliç köprüleri, 1 haftada tamamlanabilir!
Uzmanlar FSM ve Haliç köprülerin üç ay kapatılmasının gereksiz olduğunu belirterek, yapılacak işin üç şerit kapatılmasıyla bir hafta, tek şeritte ise en çok 25 günde biteceğini söylüyor.
Fatih Sultan Mehmet ve Haliç Köprüsü’ndeki çalışmalar dördüncü gününe girdi. Her iki köprüde de sadece asfaltlama çalışması için şeritlerin 90 gün trafiğe kapatılması tartışma yarattı. Çalışmalarını özellikle köprüler üzerine yoğunlaştıran uzman inşaat mühendislerine göre Karayolları Genel Müdürlüğü’nün belirlediği 90 günlük süre kabul edilebilir değil. Uzmanlar köprü üstünde yapılacak asfaltlama işinin üç şerit kapatarak yaklaşık bir hafta, tek şerit kapatıldığında ise en çok 25 gün süreceğini söylüyor. Karayolları yetkilileri ise her işlemin ayrı ayrı uygulandığını ve her işlem sonrası yapılması gerekn testlerin beklendiğini belirtiyor.
‘Maksimum 25 gün sürer’
Aydın Üniversitesi Afet Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Kubilay Kaptan, “Bu yapılan iş kesinlikle 90 gün sürmez. FSM 24 yıllık bir köprü. 40 yılı dolduğu için daha önce Boğaziçi Köprüsü bakıma alınacaktı. 40 yılı dolan köprülerde bütün halatların değişmesi, 6 yılda bir ise çelik halatların tamamen temizlenmesi gerekir. FSM ve Haliç köprülerinde durup duruken bakım yapacağız denildi. Bakımdan kasıt gövdedeki asfaltı alıp, asfaltın altında ortaya çıkan çelik gövdeye bakım yapıp asfaltı kapatmaktan ibaret. Herhangi bir şekilde üst tarafta ya da çelik halatlarda bir işlem söz konusu değil. Dünyadaki örneklerde bu yapılan işlem için her gece 00:00-06:00 arası yolu kapatacağım derseniz bu 90 gün sürer. Yine her gece 00:00-06:00 arası ve hafta sonu köprüyü kapayacağım derseniz bu da 60 gün sürer. Köprüyü kapanması da sadece bir şeritten ibarettir. Bizde olduğu gibi tam gün kapayacağım diyorsanız bu da maksimum 25 gün sürer. Bunun içerisinde yüzde 10 oranında yani 2.5 gün yağış olabileceği alternatifi de vardır” diyor.
‘Modern ülkelerde asfalt yok’
Yrd. Doç. Dr. Kubilay Kaptan, köprüdeki yıpranan asfaltı kaldırıp yerine yine asfalt dökmenin geride kalmış bir uygulama olduğunu ve yine aynı çilelerin yaşanmasına sebep olacağını belirtiyor: “90 günü duyar duymaz sadece asfalt yenilenmeyecek herhalde halatlara da bir şey yapılacak da söylemek istemiyorlar diye düşündüm. Son derece basit ve normal bir iş yapıyorlar. Tepkiler yüzünden ekip sayısını artırarak süreyi azaltmaya çalışıyorlar. 90 gün boyunce her gün ve üç şerit kapatacağım deniliyorsa burada durmak lazım; bu olacak şey değil. Dünyada modern ülkelerde asfalt terk edilmiş bir üründür. Çünkü bir sorun olduğunda alt tarafa bakma imkanı yok. Tamamen asfaltı kaldırmak gerekiyor. Bakımı zor olan asfalt ağır da olduğu için köprüye aşırı yük biniyor. Asfaltın yerine hafif beton yapılabilir. Bizde çileden kurtuluruz. Sayın bakana da bunlar yapılmazsa felaket olur denmiş herhalde. Köprülere uygulanan bu bakım yapılmazsa hiç bir felaket olmaz. Asfaltı değiştirip daha önceki gibi yine asfalt koyulduğu için birkaç yıl sonra yine yenileme ihtiyacı oluşacak.”
l Prof. Dr. Semih Tezcan (Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi): “Konuşulanların iç nedenine giremiyoruz çünkü her şey kapalı kutu şeklinde gelişiyor. İzahat verilmiyor. Bir köprüde asfalt yenileme üç ay olur mu? Bir haftalık iş. Halkı hiçe sayıyorlar. Zaman içerisinde asfalt yıpranmışsa oyuk ya da çukur oluşmuşsa bu yenilenebilir. Ama yenileme işi nasıl oluyor? Bir iki saat içerisinde asfalt makinesi 150-200 metre yere asfalt dökebiliyor. Asfaltı kaldırması da yine aynnı şekilde 1-2 saat sürüyor. Nereden baksan bir köprü boyundaki asfalt değişimi işi 2-3 günlük iştir. Üç ay sürmez. Asfalt yenileme sırasında izolasyon işlemleri de yapılsa süre yine üç ayı bulmaz. Köprünün dışındaki giriş çıkış gibi yerler için ne kumlama ne de çinko koymaya gerek var. Köprünün boyu 1.500 metre. 1.500 metrede bu işlerin yapımı 3-4 gün sürer. Bilemedin bir haftayı geçmemesi lazım.”
l Beyhan Yaraman (Karayolları 1. ve 17. Bölge Otoyol Yapım Baş Mühendisi) :“Ekip sayısı her an ve işleme göre değişiyor. Çalışma sadece işçilerle değil makinelerle yapılıyor. 24 saat üç vardiya çalışıyoruz. FSM Köprüsü’nde kumlama çalışması başladı. Şu ana kadar asfalt sökümü bitti. Bir taraftan izolasyon kaldırılırken kumlamayı da yapıyoruz. Çelik yüzeyde çatlak varsa onları tamir edeceğiz. Sonra çeliği korozyondan korumak için galvaniz ve çinko kaplama yapacağız. Her biri ayrı ayrı uygulanan üç tabaka izolasyon üst üste konulacak. Her tabakadan sonra yapılacak testler var. Testler yapıldıktan sonra diğer aşamaya geçiyoruz. Ancak hava koşulları özellikle gece oluşan yüksek nem izolasyon malzemelerinin her an üretilmesine ve çalışılmasına izin vermiyor. En son asfalt dökülecek. Haliç Köprüsü’nde de asfalt ve izolasyon söküm çalışmaları devam ediyor. Ayrıca Okmeydanı yönünden gelen girişteki genleşme derzi de değiştiriliyor.”
Haliç Köprüsü yan yoldaki çalışmalar kapsamında da sökülen asfaltın çelikle arasında kullanılan izolasyon malzemesinin sökümü yapıldı. Köprüde iki gün önce sabah 05.00’te başlayan çalışmalara önceki gece ara verilmişti. Dün gece ise çalışmalar hızlandırılırken, yaklaşık 50 işçi, 4 iş makinesi ve 10 kamyonun çalıştığı belirtildi. Çalışmalar kapsamında gündüz saatlerinde kırılan asfalt kepçelerle kamyonlara yüklenerek götürülüyor. Ayrıca işçiler sökülen asfalt ve çelik arasında kalan izolasyonu (yalıtım malzemeleri) büyük spatulalar yardımıyla söküyor. Haliç Köprüsü’ndeki trafik yoğunluğunun dün daha az olduğu gözlendi.
Vatan