Uzungöl Platformu'ndan yıkım açıklaması!
Trabzon Çaykara’da imar barışına uymayan 118 yapı için çıkarılan yıkım kararına, Uzungöl Platformu’ndan tepki geldi. Uzungöl Platformu, binaların yıkımı için verilen kararın yerine kalıcı imar uygulamasının yapılmasını talep etti…
Türkiye’nin turistik açıdan önemli şehirlerinden biri olan Trabzon’da Uzungöl için imar barışına aykırı binalar için yıkım kararı verildi. İmar barışına uygun olmayan binaların yıkımı için 5 Ekim tarihinde faaliyete geçilecek. Yıkım kararı, Çaykara Belediyesi tarafından imar barışına uygun olmayan yapılara tebligat aracılığı ile bildirildi.
Uzungöl Platformu üyeleri, bugün işletme sahipleri ile yaptıkları basın açıklamasında, yapılar için verilen yıkım kararının iptal edilmesini ve bölge için kalıcı imar uygulaması başlatılmasını talep ettiler. 61Saat'in haberine göre, yerel yönetimin yeterince ilgilenmediğini iddia eden Uğur Çiçek, "Eski bir kültüre sahip bu coğrafyada, yaz kış cefa çeken yaklaşık 5-6 bin insan yaşamaktadır. Burada yaşayanların artan konut ihtiyacını karşılamada, yerel ve merkezi yönetimlerimiz maalesef ilgisiz ve kayıtsız kalmışlardır. Uzungöl halkının, dişleri ve tırnakları ile elde ettikleri, birikimleriyle yaptıkları konutlarını çocuklarına ve torunlarına bırakma hakları maalesef ellerinden alınmak istenmektedir. Geçmişten günümüze kadar, atalarından kalan tapulu arazileri üzerinde yaşam alanı yapmak isteyen ya da genişletmek isteyen bölge insanımız ile devletin hazine arazisi üzerinde, ticari işletme yapan diğer bölge insanlarının aynı terazide tartılmaya kalkışılması sizlere ne kadar adaletli gelmektedir" diye konuştu.
'Doğaya en ufak zarar verilmedi'
Trabzon’un doğasına zarar vermediklerini belirten Çiçek, konuşmasına şu şekilde devam etti, "Günümüzde her sene milyonlarca turistin ziyaret ettiği, konakladığı Uzungöl, şimdi yıkım ile karşı karşıyadır. Uzungöl’de imar planı bulunmamasına rağmen Uzungöl insanı, kendi tapulu arazisi içerisinde, imkanları ölçüsünde, doğaya zarar vermeden kendi evini ya da tesisini inşa ederek, turizme hizmet sunmaya başlamıştır. Tüm bunları yaparken, dört tarafı orman ile çevrilmiş doğa harikası olmasına rağmen, ormandan tek bir ağaç dahi kesilmemiş,Uzungöl’ün muhteşem doğasına hiçbir şekilde en küçük bir zarar dahi verilmemiştir. 2019 yılının ilk 8 ayı dikkate alındığında, plaka tanıma sistemine göre Uzungöl’e 782 bin araş girişi yapılmış,3 milyon 128 bin turist ülke turizminin en önemli merkezlerinden Uzungöl’ü ziyaret etmiştir. Uzungöl insanı tarih boyunca çalışkan ve uysal yapısı ile hiçbir zaman mahkeme kapısını tanımamıştır. Ancak getirilemeyen imar planı sebebi ile günümüzde 800-850 kişi mahkeme süreci ile karşı karşıya gelmiş, hatta ceza alarak hapis yatmak zorunda kalmıştır."
'Bu çarpıklığı düzeltmeye hazırız'
Çiçek, bölgede çarpık kentleşmenin düzene sokulması için hazır olduklarını ve imar planı düzenlemesi için öneride bulundu. Çiçek sözlerine şöyle devam etti, "Üzülerek ifade etmek isteriz ki; Uzungöl insanı alkışı hak etmesi gerekirken, gelinen noktada, alın teri ve emeğini kaybedecek duruma gelmiştir. Çünkü kendi elinde olmayan, getirilemeyen imar planı sebebi ile cezalandırılacak bir konuma getirilmiş, işyerleri ve konutlar için yıkım kararı verilmiştir. Uzungöllü, olmayan bir imar planına nasıl uyabilirdi? Hukuki olarak soralım, kuralları konulmamış olan bir imar planından dolayı Uzungöl insanını, cezalandırmaya kalkmak sizlere ne kadar adaletli görünüyor? Uzungöl halkı olarak imar planı ortaya konulduktan sonra fiziki görünüm olarak Uzungöl'ün ismine hiç yakışmayan çarpık görünümlü yapıların düzeltilmelerinin çok kolay olduğunu da rahatlıkla görmekteyiz. Ve de bu çarpıklığı düzeltmeye hazırız. En büyük özlemimiz, yetkililerimiz tarafından Uzungöl’ü koruyacak olan hem de insanlarımızın ihtiyaçlarına cevap verebilecek olan uygulanabilir bir imar planının bir an önce halkımızın önüne konulmasıdır."
Turizm merkezi Uzungöl
Benzesiz doğal güzellikleri ile Doğu Karadeniz'in popüler turizm merkezlerinden biri olan Uzungöl, Çaykara ilçesine 20 kilometre mesafede bin 250 metre yükseklikte yer alıyor. Yabancı turistlerin yoğun bir şekilde ziyaret ettiği Uzungöl’ün 10 kilometre güneyinde 3 bin metre yükseklikteki Holdizon Dağları'nda, Balıklıgöl çevresinde yaya yürüyüş yapılabilirken, yaban hayatı da izlenebiliyor.