Uzungöl’de imar barışına aykırı yapıların yıkımı için bekleyiş sürüyor!
Trabzon’un Çaykara ilçesinde yer alan Uzungöl’deki imar barışına uygun olmayan yapıların yıkımı için son tarih 5 Ekim olarak belirlenmişti. Yapıların sahiplerinin binaları boşaltmaması üzerine yıkım gerçekleştirilemedi. Yıkım için bekleyiş sürüyor…
Türkiye’nin doğal güzellikleri ile ünlü turizm merkezlerinden biri olan Trabzon’un Çaykara ilçesinde yer alan Uzungöl’de imar barışına aykırı yapıların sahiplerine verilen boşaltılma süresi doldu. Bugün itibari ile başlaması planlanan 118 bina yıkımının, sahiplerinin binaları boşaltmaması üzerine yıkım işlemlerine başlanamadı. Habertürk’ün haberine göre, yapı sahiplerine, boşaltma için yetkililerin uyarıda bulunulacağı öğrenilirken, bekleyiş sürüyor.
Uzungöl’ün turizm merkezleri haline gelmesi bölgedeki imar barışına uygun olmayan apart otel, pansiyon ve iş yerleri gibi yapıların artış göstermesi nedeni ile oluşan imar kirliliği sorununa bir çözüm üretilemedi. Uzungöl’de 862 kaçak yapı sahibi, imar barışından faydalanmak için başvuruda bulunması üzerine yaklaşık 118 yapının yıkımı için harekete geçildi.
Yıkım öncesi tebligat gönderildi
Trabzon Valiliği'nden Çaykara Belediyesi'ne Uzungöl'de imar barışına aykırı kaçak ve çarpık yapıların yıkımıyla ile ilgili yazı gönderildi. Gönderilen yazıda, yıkım yapılacak yapıların 5 Ekim tarihine kadar boşaltılması ve yıkıma uygun hale getirilmesi için tebligat gönderildi.
Süre doldu, yapılar boşaltılmadı
İmar barışına uygun olmayan yaklaşık boşaltmaları için tebligatla verilen süre bugün doldu. Uzungöl'de bugün beklenen 118 yapının yıkım çalışmalarına, yapıların sahipleri tarafından boşaltılmadığı için başlanamadı. Kaçak yapı sahiplerine, yapıların boşaltılması için sözlü uyarılarda bulunulacağı ve yıkım işlemlerinin Ekim ayı içerisinde başlatılacağı bildirildi.
'Usulsüz olan binalarımızı kendimiz de yıkarız'
Uzungöl'de kendisine tebligat gönderilen otel işletmecisi Mehmet Keleş, "2019'un sonuna kadar geldik. Uygulanabilir bir imar planı getirilmeden yıkım emrinin verilmesine tepkiliyiz" dedi.
Uzungöl'de işletmecilik yapan Nurettin Özkan, "50 yıldır imar planı bekliyoruz ve imar planı burada uygulanmadı. 9 aylık bir süreçte uygulandı imar planı sonra ortadan kayboldu. Bu insanlarımız mahkemelerde sürünüyor. Bu mahkemelerin yanı sıra bir de yıkımlarla uğraşıyoruz. Bu insanların hali hazırda paraları yoktu. Borçla yaptılar bu yerleri. 'İmara uygun değil' diyorlar. Buranın zaten bir imar planı yok. 2017 yılına kadar insanlar türlü türlü yapılar yaparak Uzungöl'ü katlettiler"
'İmar planının olması lazım'
Bölgedeki sakinlerden biri olan Hilmi Kanık, "Burası 45 yılda turizm merkezi haline geldi. İşte burayı dünya markası haline çeviren bu suçlanan esnaftır. Burada imar planının olması lazım. İmar planı olmadan yapılacak yıkımın doğru olmadığını düşünüyorum. Eğer imar planı olmuş olsaydı bu insanlar imara göre yapacaklardı yapılarını. Çıkmayan bir imar planından dolayı bu insanları suçlamak, emeklerini ellerinden almak doğru değil" diye ifadelerde bulundu.
'Buraya yatırım yaptık'
Uzungöl’deki işletmecilerinden Fatoş Yetkin ise "Burası yerleşim alanı. Burada yaşayan yerli halk var. Burada turizm potansiyeli arttıkça insanlar bu tarafa yöneldi. Biz sanki burayı katleden insanlarız, paraya taptık, para yüzünden burayı sattık gibi söyleniyor. Biz buraya yatırım yaptık" dedi.
Bakan kurum açıklamıştı
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Karadeniz Bölgesi'ndeki 6 ili kapsayan, 15 maddelik 'İklim Değişikliği Eylem Planı'nı açıkladıktan sonraTrabzon'un Uzungöl'ü ziyaret şu açıklamalarda bulunmuştu. Kurum, "Süreç içerisinde de imar barışına uygun olmayan yapıların yıkımını gerçekleştireceğiz. Akabinde Uzungöl'ü gerçekten uluslararası anlamda da doğal güzellikleri ön plana çıkaracak bir çalışmayı başlatıyoruz. Uzungölümüzde incelemeleri yaptık. Aynı Ayder'de olduğu gibi vatandaşlarımızla el birliği içinde onlarla birlikte omuz omuza buradaki dönüşümü de gerçekleştireceğiz" ifadelerinde bulunmuştu.