27 / 04 / 2024

Vakıf arazileri nasıl kiralanır?

Vakıf arazileri nasıl kiralanır?

Vakıf arazileri, mücavir alanların dışında yerleşim yerlerinden uzak, genellikle tarım amaçlı kullanılan tarla, bağ, bahçe, bostan, zeytinlik gibi yerlere deniyor. Peki vakıf arazileri nasıl kiralanır?



Vakıf arazileri nasıl kiralanır?

Vakıf arazileri, mücavir alanların dışında yerleşim yerlerinden uzak, genellikle tarım amaçlı kullanılan tarla, bağ, bahçe, bostan, zeytinlik, narenciye bahçesi ve buna benzer yerler olarak tanımlanıyor. Peki vakıf arazileri nasıl kiralanır?


Vakıf arazileri kiralama hususlarına ilişkin hükümler, Vakıf Arazilerinin Kiralama Usul ve Esasları Hakkında Tebliğ kapsamında veriliyor.


Tebliğe göre, bu arazilerin kiralanması, 2886 sayılı Devlet İhale Kanununa tabi tutuluyor. Bu kanun gereği ise kiraya verilme usulü, kapalı teklif, açık teklif, pazarlık ve kıymet takdiri suretiyle yapılıyor.


Kapalı ve açık teklif usulüyle iki defa ihaleye çıkarılıp da son ihalede isteklisi bulunmayan taşınmaz mallar ihalenin bitiminden itibaren 15 gün içerisinde de pazarlık suretiyle kiralanıyor.


Çok büyük araziler hariç bir bütün halinde kiraya çıkarılan vakıf arazilerin yılın hangi ayından başlayarak ne kadar süreyle kiraya verileceği, kiranın hangi aylarda (dönemlerde) alınacağı, arazinin özelliği, bölgesel özellikler, yapılan tarımsal faaliyet göz önüne alınarak arazinin bulunduğu Bölge Müdürlüğünce tespit ediliyor.


Arazinin durumuna ve işgale uğraması ihtimaline karşın Bölge Müdürlüklerince uygun görülenler üç yıla kadar kiraya verilebiliyor.


3-10 yıl arası kiraya verilmesi uygun görülenler var ise ihaleye çıkmadan önce Bakan onayı alınmak üzere Genel Müdürlüğe baş vuruluyor.


Bir yıldan uzun süreli kiralamalarda ilk yıl için kira bedeli olarak ihalede kesinleşen kira bedeli alınıyor. Müteakip yıllar için uygulanacak kira bedeli Devlet İstatistik Enstitüsü'nce yayınlanan Toptan Eşya Fiyat Endeksi "On iki Aylık Ortalamalara Göre Değişim % Oranı"na 10 puan eklenmek suretiyle tespit ediliyor.


Daha sonra ihale ilanına, gerekirse kira sözleşmesine kullanım amacı açıkça yazılıyor. 


İhale ilanında yer alan kullanım amacı kira sözleşmesine de açıkça ve aynen belirtilecek ve bu kullanım amacı dışında kullanıma izin verilmiyor.



Vakıf Arazilerinin Kiralama Usul ve Esasları Hakkında Tebliğ!


Geri Dön