Vakıflar 3 bin 383 tarihi eseri restore etti
Vakıflar Genel Müdürlüğünce, 2003-2009 yılları arasında, 3 bin 383 vakıf kültür varlığı restore edildi
Vakıflar Genel Müdürlüğü, vakıf eski eserlerinin korunması ve sonraki nesillere ulaşması amacıyla 2003-2009 yılları arasında 3 bin 383 tarihi eseri restore etti.
Her yıl Mayıs ayının 2. haftası kutlanan Vakıflar Haftası, bu yıl da çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. İstanbul'un vakıf medeniyetinde ön plana çıkması nedeniyle Vakıflar Haftası bu yıl "2010 Vakıf Medeniyeti-İstanbul" temasıyla kutlanıyor.
Vakıflar Genel Müdürlüğü, vakıflara ait kültür birikiminin toplumla paylaşılması için eski konak, medrese, hanigah, Mevlevihane gibi yapılardan bazılarını müze binası olarak değerlendiren Vakıflar Genel Müdürlüğü, depolarda çürümeye terk edilmiş eserleri tespit ve tasnif ederek, buralarda sergiliyor.
Genel Müdürlüğün 2002 yılı kayıtlarına göre, 9 bin 483 vakıf kültür varlığı bulunuyordu, 2003 yılında başlatılan tespit tescil çalışmaları sonucunda vakıf kültür varlığı sayısının 19 bin 825 olduğu tespit edildi.
Başlatılan "Sanat Eserleri Belge Yönetim Sistemi" ile vakıf kültür varlıklarına ait, mimari çizimler, teknik raporlar, kurul kararları, mülkiyet belgeleri, kitabe fişleri, onarım fişleri ve harita gibi dokümanlar dijital ortama aktarılarak, dokümanlara erişim kolaylığı sağlandı. Böylece, 20 bin civarındaki kültür varlığına ait 27 bin rölöve, restitüsyon ve restorasyon projesi, 150 bin sayfa rapor, tescil fişi, kurul kararı gibi belgeler taranarak sayısallaştırıldı.
Vakıflar Genel Müdürlüğünce, 2003-2009 yılları arasında, 3 bin 383 vakıf kültür varlığı restore edildi.
Genel Müdürlük ayrıca, karanlığa gömülmüş, yok olmaya yüz tutmuş vakıf belgeleriyle ilgili yapılan çalışma sonucunda 20 milyon belgeyi bilgisayar ortamına aktardı.
İstanbul'da şu an itibariyle 140 vakıf kültür varlığı ile ilgili çalışmalar devam ettiriliyor. Kimi eserin projesi çizilirken, kimi eserin projeleri Koruma Kurullarında onay için bekliyor.
İstanbul'da şu anda Süleymaniye Camisi'nden, Fatih Camisi'ne, Özbekler Tekkesi'nden Yeni Kapı Mevlevihanesi'ne kadar pek çok dünya şaheseri Vakıflar Genel Müdürlüğünce restorasyon görüyor.
AA