25 / 12 / 2024

Vakıflar Akhan Kervansarayı'nı restore ettirecek

Vakıflar Akhan Kervansarayı'nı restore ettirecek

Denizli'de Anadolu Selçuklu Devleti eserlerinin son kervansarayı olan Akhan Kervansarayı, yıl sonuna kadar restore edilecek.



13. yüzyılda Selçuklular döneminde inşa edilen Akhan Kervansarayının Denizli turizmine kazandırılması amacıyla çalışma başlatıldı. Aydın Vakıflar Bölge Müdürlüğü, kervansarayı restore ettirecek. Yıl sonuna kadar restorasyon çalışmaları tamamlanması planlanan kervansarayın ardından, Çardak Han'ın da ayağa kaldırılması için çalışmalara başlanacak. Denizli Valisi Yavuz Erkmen, Denizli turizmine önemli katkı sağlaması beklenen Akhan Kervansarayı için çalışmaların başlatıldığını söyledi. Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün restorasyon sürecini başlattığını ifade eden Vali Erkmen, "Şu an maliyet hesabı yapılıyor. İhale şartnamesinin hazırlanmasının ardından ihaleye çıkılacak ve şartnameye konacak süre içinde restorasyon tamamlanacak" dedi. Yıl sonuna doğru restorasyon çalışmasının tamamlanmasını beklediklerini dile getiren Vali Erkmen, şöyle konuştu:
"Bir dönem orada restorasyon çalışması yapılmış, ancak yarım kalmıştı. Artık bütün işler Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün uhdesindedir. Akhan Kervansarayı'nın restorasyon çalışmasının hemen akabinde Çardak ilçesindeki han için de çalışmalar başlayacak. İki çalışma da tamamlanınca Pamukkale dışında Denizli turizmine iki önemli eser daha kazandırılmış olacak."
"Ticaret Odası da işin içinde olsun"
Bir dönem Akhan Kervansarayı'nın restorasyon çalışmasını yürüten ve ortağının vefat etmesi nedeniyle işleri yarım kalan İnşaat Mühendisi Nafiz Öz, Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün ihale çalışmasını memnuniyetle karşıladığını söyledi. Kervansarayın turizme kazandırılması konusunda Denizli Ticaret Odasının destek vermesi gerektiğini belirten Öz, "Burayı Denizli Ticaret Odası kiralasın, Denizli turizmine kazandırılsın" dedi. Akhan Kervansarayı'nın 800 yıl önce gümrük kapısı hükmünde olduğunu ifade eden Öz, bu kervansaraydan sonra Anadolu Selçuklu kervansarayı yapılmadığını belirtti. Öz, şöyle konuştu:
"Çardak'taki handa sadece Türkler kalabiliyordu. Bu kervansarayın özelliği, o yıllarda hem Türk, hem Rum, hem de Yahudi tüccarlar üç gün burada kalıyor, ticaret yapıyordu. Burası birebir ticaret yapılan bir yerdi. Akhan Kervansarayı'nın çevresi açık hava müzesi gibi kullanılabilir. Denizli'ye özel ürünlerin sergilendiği bir alan haline haline getirilebilir."
Akhan Kervansarayı, Denizli-Afyonkarahisar kara yolu üzerindeki Akkale'nin hemen girişinde yer alıyor. Anadolu Selçuklularının batıdaki son kervansaraylarından olan yapının kapalı olan kısmı 1253 yılında, avlusu 1254'te tamamlanmış. Vali Seyfettin Karasungur Bin Abdullah tarafından yaptırılan kervansaraydaki kitabede II. İzzettin Keykavus'un adı geçmekte. Mimari bakımdan önemli bir şaheser olan Akhan'ın giriş kapısında güvercin figürleri yer alıyor. Mimarlık tarihi kitaplarında, diğer Selçuklu kervansaraylarında kullanılmayan bu güvercin figürünün, Akhan Kervansarayı'nda Denizli horozuna nispet için kullanıldığı belirtiliyor.

Geri Dön