28 / 04 / 2024

Vakıflar'ın en büyük restorasyon çalışmaları bu dönemde!

Vakıflar'ın en büyük restorasyon çalışmaları bu dönemde!

Vakıflar İstanbul 1. Bölge Müdürü İbrahim Özekinci, İstanbul'daki birçok eserin restorasyon kapsamına alındığını belirterek, "Vakıflar Genel Müdürlüğü tarihindeki en büyük restorasyon çalışmalarımız bu dönemde yapılıyor" dedi



 

İstanbul'un tarihî yarımadası ve önemli semtlerindeki asırlık camiler, geçirdikleri restorasyonla daha uzun yıllar ibadet edenlere hizmet vermeye devam edecek. Nuruosmaniye, Ortaköy, Fatih ve Kılıç Ali Paşa camilerinin de aralarında bulunduğu İstanbul'un tarihî camilerinde restorasyon çalışmaları devam ediyor. Vakıflar İstanbul 1. Bölge Müdürü İbrahim Özekinci, "Vakıflar tarihindeki en büyük restorasyon çalışmalarımız bu dönemde yapılıyor." dedi.

Kapalıçarşı girişinde yer alan Nuruosmaniye Camii'nin inşaatına 1748 yılında 1. Mahmut döneminde başlandığını, ancak 1. Mahmut'un ölümü üzerine kardeşi 3. Osman zamanında 1755 yılında tamamlandığını anlatan Özekinci, cami ile birlikte medrese, imarethane, kütüphane, türbe, çeşme ve sebilden oluşan bir külliyenin inşa edildiğini dile getirdi. Nuruosmaniye Camii'nin İstanbul'da inşa edilen ilk barok özellikli cami olduğunu ifade eden Özekinci, şunları kaydetti:

"Burada estetik, zarafet ve mimari yapı temayüz etmiş durumda. Bu camiyi, diğer camilerdeki klasik üsluptan sonra barok ve rokoko üsluba geçişin ilk temsilcisi olarak adlandırıyoruz. Cami içine de avluya da bakıldığı zaman kare planlı cami avlularının dışında oval, elips bir yapı görülüyor. Klasik Osmanlı mimarisinden sonra burada çok farklı bir yapı ve külliye topluluğu karşımıza çıkıyor. Bu cami sanat tarihçilerimizin de çok ilgisini çeken değerli bir eserimiz."

Özekinci, camide 1960, 1980 ve 2000'li yıllarda temizlik çalışmalarının yapıldığını anlatarak, şu bilgileri verdi: "En kapsamlı, en büyük restorasyon çalışması ise şu an yapılıyor. Camideki mermer ve taş işçiliği gerçekten çok güzel. Onların temizlik işleri ile başladık ve tamamladık. Ahşap işleriyle ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Kısaca tepeden tırnağa elektrik, mekanik ve tesisat ile ilgili gereken bütün çalışmalar devam ediyor." Restorasyon için 5 milyon TL'lik bir bütçe ayrıldığını aktaran Özekinci, yaklaşık 6 aydır devam eden restorasyon çalışmalarının yıl sonuna kadar bitirilmesinin hedeflendiğini kaydetti. Özekinci, konumu itibarıyla cemaatin camiye yoğun ilgi gösterdiğini, turistlerin de camiyi merakla incelediklerini ifade ederek, "Restorasyon çalışmaları bittikten sonra binlerce insan burada birlikte ibadet edebilecek." dedi.

KILIÇ ALİ PAŞA CAMİİ'NDE ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Kaptan-ı Derya Kılıç Ali'nin Mimar Sinan'a yaptırdığı ve kubbenin iki yanındaki yarım kubbeler, diğer iki yanındaki kemerler ve destek duvarlarıyla Ayasofya'nın küçük boyutta bir kopyası niteliğinde olan Tophane'deki Kılıç Ali Paşa Camii'nin kesme taş malzeme ile inşa edildiğini aktaran Özekinci, buradaki çalışmaların 2009 yılında onaylanan rölöve restitüsyon ve restorasyon projeleri doğrultusunda yürütüldüğünü kaydetti. Özekinci, camide namaz kılınmaya başlandığını ifade ederek, "Çevre düzenlemesi ve tuvalet çalışmalarımız olacak. Bunlarda da sona yaklaştık." dedi.

İbrahim Özekinci, yapılan restorasyon çalışmaları sonucu geçen yıl Kurban Bayramı'nda yeniden ibadete açılan Süleymaniye Camii'ndeki çevre düzenlemesi çalışmalarının da tamamlanmak üzere olduğunu aktararak, "Orada vatandaşlarımızın gerçekten en büyük sıkıntı çektiği konu tuvalet ve abdest alma mahalleriydi. Onları da ele aldık ve en kısa zamanda vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız." diye konuştu.

FATİH CAMİİ KISMî OLARAK İBADETE AÇIK

İbrahim Özekinci, İstanbul'un fethinin sembollerinden sayılan Fatih Camii'nin 1999 Marmara depreminde hasar gördüğünü ve 2008 yılında restorasyon çalışmalarının başladığını dile getirerek, bu yüzden caminin kısmi olarak ibadete açık olduğunu söyledi. Camide güçlendirme çalışmalarının yanı sıra ibadete açık kalması için koruyucu platform yapılması, taş yüzeylerde mekanik ve kimyasal temizlik, üstü örtülü kurşunların değiştirilmesi, cami genelindeki tüm ahşap kapı, merdiven ve korkuluklarının bakımlarının yapılıp eksik kısımlarının tamamlanması gibi işlemlerin de yapıldığını anlatan Özekinci, camideki çalışmaların yıl sonuna kadar bitirileceğini belirtti.

İstanbul'da ilk ezan sesinin yükseldiği 717 yılında yapılan kentin ilk camii hüviyetini taşıyan Arap Camii'nde de restorasyon çalışmalarında sona yaklaşıldığını ifade eden Özekinci, çevre düzenlemesi çalışmalarının tamamlanmasıyla caminin yeniden ibadete açılacağını kaydetti. Özekinci, halk arasında Ortaköy Camii olarak bilinen Büyük Mecidiye Camisi'nin de bir süre önce restorasyona alındığını belirterek, kurşunlar üzerinde başlayan çalışmaların hızla devam ettiğini anlattı. Ekinci, Yahya Efendi Camii'nin onaylanan proje doğrultusunda restorasyon çalışmalarının devam edeceğini sözlerine ekledi.

ZAMAN

 


Geri Dön