06 / 05 / 2024

Vakko Majidi Mall'da mağaza açtı

Vakko Majidi Mall'da mağaza açtı

Kuzey Irak'ın en modern AVM'sinde mağaza açan Vakko, Kürt ve Türkmen müşteri kitlesi edindi



Vakko'nun Kuzey Irak'ın başkenti Erbil'de 17 Şubat'ta açtığı mağaza, daha bir ayını doldurmadan kentteki Kürtler ve Türkmenlerden büyük ilgi gördü. Mağaza Müdürü Nihat Mintaş, daha önce Türkiye'ye gelerek alışveriş yapan müşterilerinden edindikleri veritabanı sayesinde Erbil'de hiç yabancılık çekmediklerini söylüyor. Vakko ve hemen yanıbaşındaki W mağazası, Aralık 2009'da 80 kişi arasından seçerek Türkiye'de eğittiği altı kişilik ekibiyle, Erbil sosyetesini en yeni moda trendleriyle tanıştırıyor.

'HİÇ YABANCILIK ÇEKMEDİK'
Erbil'de Kasım 2009'da açılan Kuzey Irak'ın en modern alışveriş merkezi olan Majidi Mall'da yan yana yer alan Vakko ve W mağazaları, üst düzey KDP ve KYB yetkililerinin yanı sıra Türkmenlerden de kısa sürede müşteri kitlesi edindi. SABAH'a konuşan Mağaza Müdürü Mintaş, Kürt Bölgesi'ndeki müşterilerin bilgisinin Türkiye'deki mağazalardan yaptıkları alışverişlerden dolayı veri tabanlarında ilgilendikleri ürünlerin bilgisi olduğunu belirterek, "Ne biz onlara, ne de onlar bize yabancı değildi. Birbirimizi daha önceden tanıyorduk" dedi.

SÜLEYMANİYE SIRADA
Vakko ve W'nun müdürlüğünü yürütmek için İstanbul'dan gelen Mintaş, misyonlarının kente modayı taşımak ve müşterilerinin moda kültürünü dünya seviyesine çıkartmak olduğunun altını çizdi. Nihat Mintaş, Erbil'de gelir düzeyi yüksek, lüks konutlarda oturan ve lüks araçlar kullanan bir kitle olduğunu belirterek, hedeflerinin bu insanlara marka bilinci ve alışveriş kültürünü taşımak olduğunu söyledi. Modanın Erbil'deki temsilciliğine soyunan Vakko'nun Irak'taki sonraki hedefi ise Süleymaniye.

MOZAİĞE UYGUN 4 DİLLİ MAĞAZA
Mağazalarda çalışan satış temsilcilerinin hepsi Erbilli. İki mağazada da sadece Mintaş ve müdür yardımcısı Türkiye'den. Elemanların birisi Türkçe, Arapça ve Kürtçe konuşan Türkmen, babası İranlı olan bir diğer eleman ise Farsça, Kürtçe ve İngilizce konuşuyor. Geri kalan Kürt çalışanlarla bölgenin mozaiğine uygun profil oluşturan Vakko, bölgenin yapısına uygun bir sistemle çalışıyor. İki mağazada görev yapan 6 çalışanı özel olarak seçen ve İstanbul'a götürerek üç haftalık eğitim ve stajdan geçiren Vakko, çalışanlarına yönelik eğitimi mağaza açıldıktan sonra da sürdürüyor. Mintaş, her gün sabah buluştuğu satış elemanlarına yeni bir şeyler öğretiyor ve Erbillilere modayı öğretmenin ipuçlarını anlatıyor. Onlar da öğrendiklerini müşterilerine aktarıyor ve onları eğitiyor.
Erdinç Ergenç/Sabah


Geri Dön